הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

בוקסה שנמצאה במסע בני עקיבא

הרב עמוס ראבילו
נראה שבמקרה שלך הסיכוי היחיד למצוא את המאבד הוא ע"י המשטרה או חברת האוטובוסים, וכל הפוסקים יסכימו שכך כדאי לעשות.

השאלה:

הרב שלום! במסע פסח הבן שלי מצא בוקסה בזמן העליה לאוטובוסים מתחת לאחד האוטובוסים .... הוא הרים את זה ושאל את מי שהיה באזור אם יש לו מושג למי זה שייך ואף אחד לא ידע .,. הוא שלח אימייל להנהלה של בני עקיבא שאם מישהו דיווח על אבידה כזאת שיצור איתו קשר ... הם ענו שאם יהיה דיווח כזה אז יקשרו ביניהם ... עד עכשיו לא הגיע תשובה ... הוא שואל האם מותר לו לקחת אותה לעצמו בגלל יאוש בעלים ?

 

תשובה

שלום וברכה.

דיני השבת אבדה

א. חפץ שנמצא ולא ידוע שבעליו התייאשו ממנו לפני רגע המציאה, אם יש לו סימן חייב להכריז, ואם אין לו סימן צריך להשאירו אצלו עד שיבוא אליהו (שו"ע חו"מ רסב,ג' וד').

ב. אם לא ניתן בכלל למצוא את הבעלים יש לנהוג במציאה ככל מציאה שלא ניתן למצוא את בעליה, להניח את החפץ בצד (שו"ע חו"מ רסז,כה) או להשתמש בו ולרשום בצד את האבדה וסימניה, ושחייבים כך וכך ממון למאבד מסוים (אג"מ חו"מ ח"ב סמ"ה).

חוק השבת אבדה

לפי חוק השבת אבדה (תשל"ג) סעיף 2 (א) "המוצא אבידה ונוטלה חייב להשיבה לבעלה או להודיע עליה בהקדם למשטרה, זולת אם בנסיבות הענין יש להניח שבעל האבידה התייאש ממנה מחמת מיעוט שוויה". לאחר ארבעה חדשים אם איש לא דרש את האבדה, המשטרה מחזירה את האבדה למוצא.

נחלקו הפוסקים האם החוק מחייב והאם מותר להביא את האבדה למשטרה. לדעת הרב חיים דוד הלוי זצ"ל (שו"ת עשה לך רב ח"ב סי' סו) חובה להביא כל אבדה למשטרה בין אם יש בה סימן ובין אם אין בה סימן, וזו מצוות השבת אבדה בימינו. יש אומרים כי אין לעשות כן כיוון שהמשטרה משיבה אבדות לאנשים שלא ע"פ דיני תורה, ואם כבר המוצא הביא למשטרה עליו לרשום בצד את פרטי האבדה כדי שאם יימצא המאבד האמתי, והמשטרה כבר מסרה את האבדה לאחרים, יוכל המוצא להשיב לו את השווי של האבדה. וראו בספר פתחי חושן הלכות אבדה פרק ב הערה נג שכתב להודיע למשטרה כחלק מדרכי הכרזת אבדה.

מסקנה

נראה שבמקרה שלך הסיכוי היחיד למצוא את המאבד הוא ע"י המשטרה או חברת האוטובוסים, וכל הפוסקים יסכימו שכך כדאי לעשות. על כן, כדאי לפנות אל המשטרה למחלקת מציאות ולהודיע על המציאה (אם היא בעלת ערך). אם המשטרה לא תבקש מכם להביא את המציאה למחסניה אלא תרשום את הפרטים של המקום והזמן ואם יפנה אליה מאבד, המשטרה תפנה אותו אליכם עדיף לעשות כך (ראו פתחי חושן שם). אם עברו ארבעה חדשים והמשטרה החזירה את החפץ אליכם, עליכם לנהוג לפי סעיף ב.