הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

גמ"ח שקיבל כסף מזויף כפירעון הלוואה

הרב עמוס ראבילו
למנהל גמ"ח יש אחריות כלפי מפקידים שאמורים לקבל את כספם חזרה, ולכן אם יש כאן אכן פשיעה: חייב לשלם מדיני אדם כפי החלק של כספי הפיקדון. ועל החלק של הכסף המקורי- פטור, אך מדיני שמים חייב לשלם על הכל. אולם אם אין פשיעה - הוא פטור הן מדיני אדם והן מדיני שמים.

השאלה

לרבנים הגאונים שלום וברכה, יש לי גמ"ח של כסף שאני מלווה אותו לאנשים. יש את הכסף שאיתו הוקם הגמ"ח ויש בגמ"ח עוד כספים שאנשים הפקידו אותו לצורך הגמ"ח (שאני אלווה אותו לאנשים אחרים). כשהפקידו, אמרתי להם שזה בתורת שומר חינם. מישהו החזיר חוב ונמצא שחלק מהכסף מזויף. אני לא יודע מי המחזיר שהחזיר חלק מהכסף מזויף (אין לי דרך לברר את זה כי כל ההחזרות היו לפני חודש ועכשיו רק ראיתי את זה) מי צריך לשאת בנזק של הכסף המזויף?

 

התשובה

מעמדו של מנהל גמ"ח

בשו"ע חו"מ סימן שא,ו, מבואר שגבאי צדקה פטור מדיני שמירה שנאמר: "לשמור ולא לחלק לעניים" וכן מדובר על ממון שאין לו תובעים. מדוע יש צורך בשני נימוקים? הסמ"ע (ט) הסביר, שהלימוד מהפסוק משמעותו שחובת השמירה היא רק במצב בו השומר צריך לשמור ואח"כ להחזיר את החפץ, אבל אם אין לו חובת השבה - אין חובת שמירה. אך מדוע שלא יהיה שומר של העניים (שיזכו בכסף הצדקה והוא יהיה שומר שלהם)? הנימוק הוא לפי שזה ממון שאין לו תובעים. מכאן מבוארים דברי הרמ"א שאמר שאם יש שומר של הגבאי יש חובות שמירה, כי הרי יש חובת השבה.

במקרה של גמ"ח הלוואות, הרי ישנה דרישה שהכסף יחזור. אלא שיש הבדל בין הכסף של המפקידים החדשים ובין הכסף המקורי של הגמ"ח, אם הכסף המקורי לא עתיד לחזור אז עליו לכאורה אין חובת שמירה אבל על הכסף של המפקידים החדשים הרי שם יש חובת השבה וממילא יש חובת שמירה.

לכן, לפי הסמ"ע על הכסף המקורי חל הפטור של שמירה על כספי צדקה, ועל הכסף שהופקד אח"כ בידי אנשים אין את הפטור הזה.

עיין ברמ"א (חו"מ רצב,י) שם מבואר שכאשר המעות מעורבים מפסידים לפי חשבון, ולכן במקרה שלפנינו אם אבדו יש לחלק את ההפסד לפי אחוזים: אם החלק של המפקידים הפרטיים הוא 50% והשטר המזויף הוא 200 ש"ח המפקידים הפרטיים לא יפסידו דבר, הגבאי ישלם 100 שקלים, וההפסד של 100 ש"ח הנוספים יוטל על הכסף המקורי שבגמ"ח.

כל זה מדיני אדם, אך הפתחי תשובה (שם סק"ו) מצטט את דברי החוות יאיר (סימ קצט) שאומר שאע"פ שיש פטור בדיני אדם בשמירה על כספי צדקה, אך בדיני שמים חייב לשלם. ולכן אף בנוגע לכסף המקורי של הגמ"ח יש חובה לשלם בכדי לצאת ידי שמים.

קבלת כסף מזויף

בשביל לברר האם יש פה פשיעה צריך לברר מהו הזיוף: אם מנהל גמ"ח סביר היה מבחין בזיוף - אז יש פה פשיעה, וכן אם קיבל את הכסף בלי שום בדיקה כלל יש פה פשיעה. אבל אם בדק והזיוף הוא ברמה שמנהל גמ"ח סביר לא היה מבחין בכך - אין כאן פשיעה ואתה פטור.

מסקנה

אם יש פה פשיעה, מדיני אדם - חייב לשלם כפי החלק של כספי הפיקדון. ועל החלק של הכסף המקורי- פטור. מדיני שמים - חייב לשלם על הכל.

אם אין פשיעה - פטור הן מדיני אדם והן מדיני שמים.