הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

*"סידורים" וטלפונים בזמן העבודה

הרב עמוס ראבילו
נראה שאבן הבוחן לדעת האם הדבר מותר או אסור, היא גם על פי תגובת המעסיק, כאשר הוא רואה את העובד משתמש ברכוש העסק

שאלה

מתשובות שונות באתרי אינטרנט הבנתי שמותר לעובד להשתמש ברכושו של המעסיק, כיון שזה מנהג המדינה או שהמעסיק מוחל על כך. האם זה נכון? כוונתי למקרים הבאים:

1. שיחות טלפון קצרות ונצרכות.

2. מקרים דחופים של שימוש במכשיר הפקס בעבודה לצורך משלוח או קבלת פקס (שהרי קבלת פקס גם מצריכה דף ומעט דיו), צילום מסמך דחוף במכונת צילום, הדפסה דחופה (כגון, עבור קופת חולים, בנקים, ביטוח, וכדומה. לעתים, ניתן לעשות סידורים אלו רק בזמן שעות העבודה, ואם לא יעשה כן יצטרך העובד להעדר מהעבודה ולחפש מקומות עם שירותים אלו ומסתבר שהמעסיק מעדיף שהוא לא יעדר).

3. הטענת מכשיר פלאפון בשקע חשמל במקום העבודה.

4. האם מותר בישיבה או בכולל או בבית כנסת להטעין פלאפון. הכוונה שלי לאדם שהוא לא תלמיד כולל או ישיבה אלא בא לשמוע שיעורים. האם בשעת השיעור, אם הוא צריך, מותר לו להטעין פלאפון (שהרי זה משול כמו כמה טיפות לגימה מכוס מים)?

5. שימוש בדף A4 לצורך רישום הודעה אישית שקיבלתי (במקום לכתוב על פתק קטן) וכן שימוש בעט של העבודה לצורך רישומים.

6. אם אני בעל תפקיד בעמותה כלשהיא (נניח מורשה חתימה בכולל בהתנדבות) וצריך לעשות סידור דחוף ונדיר מול הרשויות ונמצא באותה עת בעבודה – האם קבלה או שליחה של פקס נחשבת במקרה כזה כמו צורך עצמי ואסור לעשות זאת מהעמותה?

תשובה

בשאלתך עולות שתי נקודות:

א. היחס ל"דבר שאינו מקפיד" – כל שימוש בממונו של אדם, שככל הנראה אינו מקפיד על כך. לגבי זה, נפסק בשולחן ערוך (חו"מ שנט, א) שניתן ליטול דבר שאינו מקפיד ללא רשות מהבעלים, אך אין זו מידת חסידות. זה נוגע להטענת פלאפון, לגימת מים וכדומה. יתירה מזו, יתכן שאם הבעלים יודעים שכך נעשה ואינם מוחים על כך, הם מתירים זאת לכתחילה.

ב. במסגרת יחסי עובד מעביד רשאי עובד ליהנות במידה מסוימת מרכוש העבודה לצרכיו הפרטיים. גם למנהג המדינה יש משמעות בעניין הזה, כל עוד מדובר במנהג סביר. לדוגמה, עובד יכול לסדר את הדברים החיוניים לו בזמן קצר מאוד, ובשימוש מועט ברכוש המעביד, ועל ידי כך הוא לא יצטרך להיעדר מהעבודה. שימוש כזה ודאי משתלם למעסיק, כך העובד ישהה יותר זמן בעבודה, ויהיה רגוע ומרוכז בעבודתו. אך דרושה כאן זהירות שלא לעבור את הגבול הדק. כפי שכבר כתבנו, נראה שאבן הבוחן לדעת האם הדבר מותר או אסור, היא גם על פי תגובת המעסיק, כאשר הוא רואה את העובד משתמש ברכוש העסק.

אלו הקווים המנחים לשאלות ששאלת ולא יהיה זה נכון לפרט יותר, אלא כל אחד יעשה כפי חכמתו ובהתאם ליחסי העבודה שבינו למעסיקו. בכל מקרה עדיף להסדיר באופן גלוי את היחסים, עד כמה שניתן, ולא להסתמך על אומדנות והשערות.

 

התשובה נערכה על ידי הרב חיים בלוך