הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

מאמרים שנכתבו על ידי הרב א' אהרן כ"ץ

  1. הבאת ראיה להתרשלות בקיום תנאי / בית הדין הרבני ‏54447/13

    בין בני זוג סוכם על חלוקת רכוש באופן מסוים. החלוקה היתה מותנית בכך שהאשה תבצע פעולות כספיות תוך זמן מסוים. הפעולות לא בוצעו, והצדדים נחלקו באשמת מי. בית הדין הכריע שעל הבעל מוטלת החובה להוכיח שהאשה התרשלה בביצוע התנאי, הן על פי הדין והן על פי ההסכם שבין הצדדים.

    קראו עוד...

  2. משמורת ילדים והסדרי ראיה / בית הדין הרבני 65393/5

    להלן כמה מקביעות ביה"ד: השיקול המכריע בענייני משמורת והסדרי ראיה היא טובת הילד. אין זכות למי מן ההורים למשמורת, זו חובה בלבד, וביה"ד לא לוקח בחשבון כלל נוחות זו או אחרת שלהם. אין זה תפקידו של ביה"ד להורות לאחד ההורים היכן לגור – זו זכותו של ההורה לגור בכל מקום שיחפוץ. אין לחייב את האם להוציא הוצאות ולטרוח בקיום הסדרי הראיה, אלא רק להמליץ לה עליהם ו/או שתקבל אותם עליה.

    קראו עוד...

  3. **אדם שדורש לקבוע שגרושתו לא תוכל להנשא לפלוני / פד"ר 1100928/1

    במסגרת דיון בתיק גירושין, טען הבעל שאשתו נאפה עם פלוני. ובקש רשות להביא ראיות לכך. כעת גרה האשה בבית אחד עם אותו פלוני. הבעל בינתים לא קבל הזדמנות להביא את ראיותיו, והוא מבקש שיתקיים דיון. בית הדין קבע שכיון שבינתים האשה לא הודיעה על רצונה להנשא לפלוני, בית הדין מנוע ע"פ חוק מלדון בנושא. גם הגרוש אינו צד לעניין. בית הדין יצא ידי חובתו בכך שיידע את האשה ואת הנטען שאם אכן עשו את המעשה המדובר - הרי הם אסורים זה לזו.

    קראו עוד...

  4. אדם שטוען ששב וקידש את גרושתו אך לא הביא עדים לכך / פד"ר 1090429/1

    אדם טוען ששב וקידש את גרושתו. הוא לא הביא עדים על כך. לכן קבע בית הדין שהאשה מותרת להנשא, אך האיש מנוע מלהנשא.

    קראו עוד...

  5. סמכות בית הדין כאשר הצדדים כבר התדיינו בבית המשפט ואיש לא מחה / פד"ר 1086472/1

    בית הדין דן בנושא משמורת ילדים, ונתן את המשמורת לאב. תפקוד האם היה לקוי. לאחר כמה שנים נפגשו הבנות עם האם, ומאז הן מסרבות לכל קשר עם האב. משום כך, בית המשפט למשפחה דן בעניין, והעביר את המשמורת לאם. האב היה נוכח בדיון ולא מחה על כך. לאחר זמן פנה האב לבית הדין, כדי לקבל את המשמורת בחזרה. בית הדין קבע שכיון שהאב שיתף פעולה עם ההליכים בבית המשפט ולא מחה - קנה בית המשפט סמכות.

    קראו עוד...

  6. סמכויות בית הדין ובית המשפט בהוצאת תעודת גירושין לאישה שהתגיירה בגיור ניאולוגי / פד"ר 974995/4

    בני זוג בקשו להתגרש. כיון שהאישה התגיירה בגיור ניאולוגי בהונגריה הנחשב כגיור רפורמי, קבע בית הדין שאין לו סמכות, ושלח את הזוג לבית המשפט. בבית המשפט לאחר התייעצות עם הרב בוארון נקבע שיש לסדר גט לחומרה, ובשל כך אין לו גם סמכות להפיק תעודת גירושין. בבית הדין סודר גט לחומרה, אך לצד זה סבר בית הדין שאין לו סמכות לסדר תעודת גירושין. בפסק דין זה קבע הרכב בית הדין הרבני הגדול שעל אף שבמקרה רגיל שבו אחד מבני הזוג איננו יהודי אין לבית הדין סמכות להפיק תעודת גירושין אפילו בהסכמת הצדדים, אולם כאשר קיבל בית הדין סמכות מבית המשפט לסדר גט, כרוכה יחד עם זה סמכות הפקת תעודת גירושין. ולכן על בית הדין לערוך את תעודת הגירושין או מסמך שווה ערך לה לבד שידגיש שאין בתעודה עדות לגבי יהדותה של האישה.

    קראו עוד...

  7. **מקום הדיון בערעור על החלטת בית דין כשלא ברור שהיתה לו סמכות / פד"ר 936852/1

    דיון בנושא הקדש שנוצר בפני נוטריון ציבורי, נידון כבר שנים בבית הדין. כעת, לאחר זמן רב, החליף אחד הצדדים את עורך דינו, ועורך הדין החדש טוען שאין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה. בית הדין הגדול פסק שאמנם אין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה, אך כיון שהוא כבר דן - דינו דין. לכן גם ערכאת הערעור המתאימה היא בית הדין הגדול.

    קראו עוד...

  8. פסיקת פיצויי גירושין בנוסף לאיזון נכסים / פד"ר ‏ 68607/6

    אשה תבעה מגרושה פיצויים בנוסף לאיזון נכסים. בית הדין דחה את תביעתה

    קראו עוד...

  9. התמודדות עם סרבן גט אשר בית הדין האזורי נמנע מלבצע את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול / פד"ר ‏910008/9

    פסק דין של בית הדין הגדול מתמודד עם סחבת קשה מצד בעל אלים אשר עיגן את אישתו, וכן עם המנעות בית הדין האזורי לבצע בפועל את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול. תקציר המקרה: ביום י' באדר ב' תשע"ד (12.3.14) בית הדין האזורי סירב לקבל את בקשת האישה לחייב את הבעל בגט. ובח' בטבת תשע"ה (30.12.14) הפך בית הדין הגדול לערעורים את פסק הדין וקיבל את טענת האישה לחייב את הבעל בגט. אולם למעשה בז' באייר תשע"ו (15.5.16) בית הדין האזורי לא הסכים לבצע את הדרישה של ב"כ האישה לביצוע פסק דינו של בית הדין הגדול והוסיף תנאים חדשים לחיוב הבעל בגט. בפסק דין זה בית דין הגדול למעשה הטיל בעצמו את כל צווי ההגבלה הניתנים על פי חוק על הבעל סרבן הגט ולא החזיר את התיק חזרה לבית הדין האזורי אשר כאמור נמנע מביצוע פסק הדין הקודם של בית דין הגדול משנת תשע"ה.

    קראו עוד...

  10. **אסיר שהתנה מתן גט לאשתו במחילת כל החובות, כולל חובותיו לילדיו / פד"ר 669147/5

    אשה תובעת גט מבעלה. בית הדין חייב אותו בגט. הבעל התנה את מתן הגט בכך שהאשה תמחל על כל חובותיו, כולל חובותיו לבתו הקטינה. בית הדין קרע שהאיש צריך לתת גט בכל מקרה, ושהאשה לא מוסמכת למחות על חובות בשם בתה הקטינה.

    קראו עוד...

  11. **אב המערער על דרישה שבזמן שהות הבת אצלו יאפשר לה לשמור שבת / פד"ר 888602/2

    אב נדרש בפסק דין שלא למנוע מבתו לשמור שבת בשהותה אצלו. האב ערער על כך וטען שכופים עליו להיות דתי. בית הדין דחה את טענתו. בית הדין קבל את טענתו שאם גרושתו תפר את החוזה ביניהם היא צריכה להקנס.

    קראו עוד...

  12. **הסדרי ראיה לבן שנולד לאשת איש שגרה עם איש אחר, אבל הבעל טוען שהוא האב / פד"ר 797129/20

    בני זוג היו בהליכי גירושין, והאשה עברה לגור עם גבר אחר. האשה ילדה בן. כיון שהבעל טען שהוא שלו, קבע בית הדין שהבעל הוא האב. האשה הגישה לבית המשפט תביעה להכיר באיש שעמו היא חיה כאבי הילד. בית המשפט דחה את התביעה כדי שלא לפסול את כשרות הילד, אך עם זאת קבע שהבן ישא את שם משפחתו של הגבר השני, ושהאפוטרופסים הבלעדיים שלו הם האשה והגבר השני. כמו כן קבע שאין לאפשר הסדרי ראיה עם הבעל (שמעולם לא ראה את הבן). על כך ערער הבעל. וכן טען הבעל שהסמכות נתונה לבית הדין ולא לבית המשפט. בית הדין הגדול קבע שהסמכות אכן נתונה לבית הדין, אלא שבית הדין רשאי לומר שאינו פוסק בדבר לאחר שכבר פסק בית המשפט. כמו כן, בית הדין התרשם שהתובע אינו מעוניין בטובת הילד ותביעתו אינה כנה. לכן קבע שלא לשנות את קביעת ביהמ"ש שלא יהיו סדורי ראיה בין בעלה של האשה לבין הילד.

    קראו עוד...

  13. **פשרה בכתובה כשלא ברור מי גרם לגירושין / פד"ר 910600/1

    בני זוג התגרשו, לכל צד היו הרבה טענות כלפי הצד השני. וכל צד האשים את הצד השני בהכשלת הנשואין. בית הדין האזורי פסק ברוב דעות שהאיש פטור מתשלום הכתובה. בית הדין הגדול פסק פשרה.

    קראו עוד...

  14. **אשה שהתגרשה בגלל בעשה כיעור - התרה למי שעמו עשתה את המעשה / פד"ר ‏ 1071067/2

    בית הדין התיר לאשה להנשא לאיש שעשתה עמו מעשה כיעור בפומבי בשעת נישואיה לבעלה הקודם, כיון שלא הוכח שאכן היתה גם ביאה. עם זאת, דחה בית הדין את הנימוק לפיו יש להתיר למי שעשתה מעשה כיעור בסברה שהדבר מותר.

    קראו עוד...

  15. **קנס על מי שמתעכב בתשלום חוב שהשית עליו בית הדין / פד"ר ‏ 810388/12

    בית הדין השית על אדם קנס על כל יום בו הוא מתעכב מתשלום חוב שהושת עליו ע"י בית הדין. בא כחו פנה לנשיאת בית המשפט העליון, והיא עכבה את התהליך ובקשה לדעת מדוע נקט בית הדין בדרך של קנס ולא הפנה את התובע להוצל"פ. בית הדין מנה בודק שיבדוק את נכסיו של הנתבע והאם אפשר לגבות מהם.

    קראו עוד...

  16. סמכות בית הדין למנוע גיור מאישה המתגיירת לשם נישואים ומואשמת בפירוק המשפחה / פד"ר 1111448/1

    בית הדין לגיור דחה גיורה של אישה החיה עם יהודי, לאור תביעת אשתו הראשונה של היהודי שהאישה חיה עם בעלה בעוד הוא היה נשוי והיא האשמה בפירוק הנישואים, ובנסיבות אלו אין זה מוסרי שבית הדין יקבל את המבקשת לתוך כלל ישראל. בבית הדין הגדול דנו באריכות רבה בכלל הנושאים הנוגעים לסוגיה: נוהג בית הדין לגייר אישה המתגיירת לשם אישות; האם אכן האישה אשמה בפירוק הנישואים; המשמעות של מניעת הגיור של האישה וילדיה המתחנכים כבר היום בחינוך דתי; ובעיקר בסמכות בית הדין לגיור שלא לקבל מי שאכן מתכוון לקבל מצוות בשל מעשיו בעבר. למסקנה בית הדין הגדול דחה את הכרעת בית הדין לגיור וקבע שיש לבדוק מחדש ובהרכב אחר האם האישה אכן מתכוונת לשמור מצוות, ולא ראוי ש"בית הדין מתפקד כוועדת קבלה... לקבוע קריטריונים שונים או נוספים מעבר למה שהורונו חז"ל בש"ס ובפוסקים". לצד זאת מצא לנכון בית הדין גם למתוח ביקורת חריפה על גיור הקטנים בזמן הזה בבתי הדין הפרטיים כיוון שגם זה לשיטתו איננו נובע מהקריטריונים שהורנו חז"ל

    קראו עוד...

  17. חלוקת דירה באופן שווה למרות שהבעל נושא לבד בחובות גידול הילדים / פד"ר 917531/2

    בני הזוג התגרשו והבעל קיבל משמורת על הילדים, בבית הדין לערעורים נידונה חלוקת הדירה. הבעל תבע 70% מערך הדירה כיוון שלטענתו האישה אשמה בגירושין וכל הוצאות הילדים עליו, ומעבר לכך לטענתו גם האישה הסכימה במשא ומתן בבית הדין האזורי לתלות את המשמורת בחלוקת הדירה באופן דומה. בית הדין דחה את דרישת הבעל כיוון שלדבריו נסיבות הגירושין או משמורת הילדים אינם רלוונטיות לענין חלוקת הרכוש. ובפסק הדין האריכו לנמק מדוע המזונות במקרה זה חלים רק על הבעל מדין "כופין על הצדקה". בנוסף בית הדין שלל את הסתמכות הבעל על הפרוטוקול מבית הדין האזורי כיון שרק אם נעשה משא ומתן, ובסופו של דבר נעשה קנין, או שניתן תוקף של פס"ד למה שנאמר – הדברים מחייבים, שהרי אם נאמר שהצדדים מחוייבים לכל הצעה, הצדדים ימנעו מלערוך משא ומתן. בנוסף לכך קבעו הדיינים שהתניית האישה את אחוזי הדירה במשמורת נחשבת לאסמכתא שהרי הדבר תלוי בשיקול דעתם של דייני ביה"ד שפועלים על פי המלצות גורמי לשכת הרווחה ולא בדעתה.

    קראו עוד...

  18. כליאת אדם בבידוד ומניעת זכויות אסיר עד שיגרש את אשתו / פד"ר ‏1009706/2

    פסק הדין דן בכלים העומדים בפני בית הדין לכפות סרבן גט המעגן את אישתו כבר שלוש עשרה שנה לתת גט. בפסק הדין נקבע שעל פי ההלכה היה ראוי להכות אותו עד שיאמר רוצה אני אלא שבית הדין מוגבל להוראות החוק ולכן יש להטיל עליו את מלוא הסנקציות שהחוק מאפשר לבית הדין הגדול. בכלל זה בידוד וביטול זכויות אסיר רבות, אשר יחזרו עליהם לפי הגבלות החוק עד אשר הסרבן יבצע את פסק הדין ויתן גט לאישתו.

    קראו עוד...

  19. **אשה שסרבה לקבל גט מבעלה והבעל קיבל היתר לשאת אשה שניה, וכעת האשה הראשונה תובעת חלק בירושתו / פד"ר 1064437/5

    אדם ביקש לגרש את אשתו לאחר שגילה שהיא בוגדת בו. האשה סרבה לקבל את גיטה ובית הדין התיר לבעל לשאת אשה שניה. הבעל נשא אשה שניה שילדה לו שתי בנות. לאחר שנים גרש הבעל את האשה השניה. כעת טוענת האשה הראשונה שיש לה זכויות בירושת הבעל. בית הדין דחה את דבריה. כמו כן נידון עניין סמכות בית הדין לעסוק בתביעה.

    קראו עוד...

  20. שינוי חלוקת דירה בין גרושים לאור שינוי בהחזקת הילדים / פד"ר ‏1074520/2

    בני זוג התגרשו, וסיכמו שהדירה תחולק 60% לאשה ו40% לבעל, משום שהאשה מגדלת את הילדים. הבעל קנה את חלקה של האשה בדירה. כעת הבעל הוא שמגדל את הילדים, ולכן הוא תובע השבת 10% מערך הדירה. בית הדין נעתר לבקשתו.

    קראו עוד...

  21. חיוב הוצאות משפט למי שהפסיד בדין / פד"ר ‏ 1074520/3

    אדם ערער בבית הדין הגדול על כמה פסקים של בית הדין האזורי. בחלק מהם קיבל בית הדין הגדול את הערעור, ובחלק מהמקרים דחה אותו. במקרים שבהם ערעוריו נדחו, חויב האיש לשלם הוצאות משפט. על כן, טוען האיש, במקרים שבהם ערעורו התקבל יש לחייב את הצד השני בהוצאות משפט. בית הדין הגדול דחה את טענתו.

    קראו עוד...

  22. מזונות לאשה שאינה חיה בבית אחד עם בעלה / פד"ר ‏934666/10

    בית הדין האזורי קבע שמזונות לאשה שאינה חיה עם בעלה בבית אחד אינם נקבעים לפי הכנסתו של הבעל. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקיבל את הערעור.

    קראו עוד...

  23. **עיכוב נישואיה של אשה שלא הוכיחה את יהדותה / פד"ר 1167046/2

    אשה שנולדה וגדלה בארץ להורים עולים מרוסיה קבעה מועד לנישואין. אין לה ראיה ליהדותה. מלבד מסמך אחד שככל הנראה הוא מזויף. בית הדין קבע שהיא לא תוכל להתחתן עד שתוכיח את יהדותה.

    קראו עוד...

  24. חיוב אסיר במזונות ילדיו / פד"ר ‏ 1109224/3

    אשה תבעה מזונות מגרושה האסיר. בית הדין קבע שהמזונות ישולמו מתוך חלקו בדירה.

    קראו עוד...

  25. חיובו של חרש בכתובה / פד"ר 1122894/1

    חרש נשא אשה וכעת הוא מתגרש. בית הדין האזורי פטר אותו מהכתובה כי התחייבותו לא התחייבות. בית הדין הגדול חייב אותו בכתובה. החרש הזה הוא בר דעת. הוא עובד ונוהג.

    קראו עוד...

  26. קביעת שכרו של נאמן הקדש / פד"ר ‏971618/2

    התובע מונה כנאמן ועו"ד של הקדש, במהלך הדיון בקבלת הנאמנות הבטיח אב בית הדין בירושלים כי שכר הטרחה שלו יהיה 25% מהעסקה, אך בהחלטות בית הדין לא הובאה הבטחה זאת. לאחר סיום הטיפול בתיק בית הדין בת"א קבע שכר טרחה של 10% בלבד. בפסק דין זה ערער התובע על ההחלטה ודרש שכר מלא הן בגלל ההבטחה והן בגלל העבודה המאומצת שהושקעה בתיק. ערכת הערעור קבעה כי כיוון שההבטחה של בית הדין בירושלים לא נקבעה כהחלטה היא הבטחה בעלמא ואינה מחייבת, אף לא כשכירות פועלים. אולם הוא קיבל את ערעור התובע לקבל שכר של 25% כיוון שמדובר בשכר סביר במקרה זה שבו רק פעילותו הנמרצת של עורך הדין הביאה לידי מימוש הנכס שהיה כמעט אבוד. בית הדין דחה את עמדת בית הדין קמא שאין להגדיל את השכר במקרה של עורך דין שהוא גם נאמן.

    קראו עוד...

  27. שינוי משמורת הילדים / פד"ר תיק ‏1149751/1

    בית הדין האזורי הכריע על שינוי המשמורת מהאם אל האב. ערכת הערעור קבעה כי החלטה זו לא התקבלה בדרך הראויה ונפלו בה פגמים מהותיים. אולם היה מקום לקבל החלטה זו כשיוני זמני במשמורת, אך לא כשינוי קבוע.

    קראו עוד...

  28. חיוב גט ב'רועה זונות' פד"ר 1040557/1

    בעל רעה בשדות זרים. בית דין קמא חייבו בגט. הבעל טען שהטעמים שכתב האגודה לחיוב בעל בגט במקרה זה לא שייכים לגביו. ערכת הערעור לא קיבלה את דבריו וחייבה אותו בגט.

    קראו עוד...

  29. סמכות בתביעה כרוכה הנקנית מההתנהלות במהלכה על אף העדר הכנות בהגשתה / פד"ר 1207531/1

    קראו עוד...

  30. תוספת כתובה לאלמנה שהיתה בהליך גירושין / 1152920/1

    בני זוג בנישואין שנים החלו הליך גירושין. האישה תבעה גט בטענה שהאיש מורד כיוון שהוא אינו מוכן לשלם לה דמי מזונות, לעומת זאת הבעל טען שהאישה לא הכניסה את הכנסותיה לניהול הבית ולכן היא מורדת. בבית דין קמא נפסק שהאישה איבדה את תוספת כתובתה בעקבות זה שהיא תבעה את הגירושין. האישה הגישה ערעור על פסק הדין, אך באמצע הדיון בערעור וטרם סיום הליך הגירושין נפטר הבעל. בית הדין הגדול קיבל את ערעור האישה ודחה את הטענה שהיא הפסידה כתובתה כיוון שאין מעשיה נחשבים למרידה, ואילו הבעל סירב לקיים את חובתו ולכן הוא היה חייב בכתובה ובתוספת כתובה. ובנוסף לכך, כיון שכעת לאחר שלא הסתיים תהליך הגירושין, גביית הכתובה היא מדין אלמנה, וממילא אין כל משמעות לדיון על מרידה. למרות זאת דחה בית הדין את תביעת האישה לתשלום מזונות למפרע מדמי העיזבון, כיון שעל אף הסכסוך הבעל זן אותה במידה מספקת.

    קראו עוד...

  31. חוב של בעל לגרושתו ייגבה ע"י האישה ולא ע"י בית הדין / פד"ר 810388/12

    בית הדין האזורי פסק בטעות שהאישה תשלם לבעלה חצי מליון שקלים. כעבור זמן התגלתה הטעות, ולכן הבעל נתבע להחזיר את החוב. הבעל לא עשה כן, והחוב נרשם מסיבות שונות לקופת בית הדין. בא כוח האישה טען שכיוון שכן בית הדין אמור לגבות את החוב לשלם את שכר הטרחה, או את החוב אם אכן לא ניתן לגבות אותו מהבעל. לטענתו, בית הדין טעה ולכן הוא צריך לשלם. ערכת הערעור דחתה את דברי בא כוח האישה וקבעה כי אין לפי הדין שום חובה המוטלת על מוסדו המדינה לשלם חוב של מאן דהו. אם האישה מרגישה שנעשה לה נזק- עליה לתבוע בתביעת נזיקין את המדינה.

    קראו עוד...

  32. אי פסילת דיין שיש לו היכרות עם אבי האישה / פד"ר 971962/5

    בית הדין קבע כי ההיכרות שיש לדיין י עם אבי האישה והעובדה שהשתתף בחתונת בתו של האב, אין בה סיבה מספקת בכדי לפסול את הדיין י מלשבת בתיק מתוך חשש מוצק באותו הזמן שפסילת הדיין תגרור עיכובים בדיונים.

    קראו עוד...

  33. החזר למפרע של מזונות בעקבות מעבר של הילדים למשמורת האב וחזרתם למשמורת האם / 1041017/10

    בהסכם גירושין הבעל העדיף לתת לאשתו את חלקו בדירה בתמורה לאי תשלום מזונות. כעבור כמה שנים בעקבות מריבה עם האם הבנים עברו לגור אצל האב. האב תבע החזר למפרע של דמי המזונות. בית דין קמא, קיבל את בקשתו וחישב שמגיע לו 75,000 ש"ח. אולם האם ערערה על גובה הסכום כיוון שאחד הילדים חזר לגור אצלה. ערכאת הערעור קבלה את הערעור של האם באופן חלקי, והורידה את החוב ל30,000 ש"ח. חלק מהדיון נסוב על מציאות שבה ילד בן שש-עשרה מעוניין לשהות חלק מהזמן אצל כל אחד מהוריו, על כך קבע בית הדין שטובת הילד מצריכה להגיע לסופיות הדיון, וראוי שההחזר יתחשב גם באפשרות שהבן יוכל להיות תקופות מסוימות אצל האב באופן חופשי בלי שהדבר יהווה עילה לתביעה חוזרת, שהרי תביעות מעין אלה מעכירות את האווירה ומונעות מהבן החלטה עניינית אצל מי לשהות.

    קראו עוד...

  34. בעניין בני זוג פרודים המסרבים להתגרש מסיבות כספיות מזה עשרות שנים / פד"ר 1124318/2

    האשה הגישה תביעת גירושין כלפי בעלה שאינו נמצא בארץ, וביקשה לחייבו במתן גט בכפיה ולהטיל עליו "הרחקות דרבנו תם". בית הדין קמא הבהיר כי עשרים וחמש שנים קודם לכן הבעל הגיש תביעת גירושין כלפי האשה, אך היא סירבה מסיבות כספיות. לאחר מכן הבעל ברח לארה"ב ובשלב מסויים שלח גט לבית הדין על מנת שיימסר לאשה, אך היא סירבה לקבלו משום שלא רצתה בהסכם הגירושין שהוצע לה. תביעתה הנוכחית של האשה צריכה להתברר בנוכחות שני הצדדים, ואי אפשר לפסוק חיוב גט וכל שכן כפיית גט כאשר האיש אינו בארץ. על כך ערערה האשה. בית הדין הגדול פסק שהבעל חייב לתת גט פיטורין לאשה ללא תנאי, ואילו הבעל היה בארץ היה כופה אותו על כך. בית הדין לא הטיל עליו "הרחקות דרבנו תם" כיון שהדבר אינו אפקטיבי כאשר הבעל אינו בארץ, וכן משום שבית הדין התרשם שמטרת האשה היא רק לנקום בבעל. בית הדין מתח ביקורת חריפה על התנהלות באת כח האשה, משום שהיא מנעה השגת הסכם שהיה מביא לסיום הפרשה ומיטיב עם האשה יותר מאשר צעדים בלתי אפקטיביים.

    קראו עוד...

  35. חיוב גירושין בפירוד ממושך ובחשש לבגידה / פד"ר 1059671/3

    איש ואשה פרודים כעשר שנים וכל צד טוען על חברו שהוא בוגד בו. האיש תבע גירושין והאשה סירבה בטענת שלום בית. בית הדין קמא חייב את הצדדים להתגרש, כיון שהם מורדים זה על זה, ולכן גם לא חייב את האיש במזונות האשה. האשה ערערה וטענה שלא יתכן לקרוא לאשה מורדת כאשר היא תובעת שלום בית. בית הדין הגדול דחה את הערעור, כיון שהיו רגלים לדבר שהאשה אינה רוצה באמת בשלום בית, והיא ניהלה מערכת יחסים מקבילה עם גברים אחרים.

    קראו עוד...

  36. פשרה הקרובה לדין בתיקון ויישום הסכם / פד"ר 1038732/1

    בהסכם גירושין נקבע שהאשה תוותר על תביעותיה ברכושו של האיש ובתמורה האיש יעביר לאשה את זכויותיו ברכוש המשותף. לאחר מכן התברר שעל הרכוש המשותף מוטל מס גבוה, והאשה ערערה וטענה שלא על דעת כך הסכימה. בית הדין קבע שיש לתקן את ההסכם בדרך של פשרה קרובה לדין, ולחייב את הבעל בשני שלישים מהמס המדובר.

    קראו עוד...

  37. עיכוב סידור גט בשל תביעות ממון - האם סחיטה? / פד"ר 1201519/5

    תביעת הבעל לדון בחלוקת הרכוש לפני מתן הגט, בטענה שדירה מסוימת שייכת לבני הזוג על אף שהיא רשומה על שם אחר, ואם יתן גט מיד לא יוכל לגבות ממנה את המגיע לו. בית הדין פסק שהבעל אינו יכול לעכב את סידור הגט בגין תביעות שיש לו נגד אבי האישה בגין הבטחות שהובטחו לו בשעת השידוכין ('תנאים'). זכותו להגיש תביעה זו כנגד אבי האישה או נגד מי שהדירה רשומה על שמו במקום שיחפוץ, אך לבית הדין אין סמכות לדון בכך.

    קראו עוד...

  38. כפיית גט למרות אי־שמיעת טענות הבעל מבחירתו הוא / פד"ר 1157365/1

    בעל נמנע מלהגיע לדיונים ובעקבות זאת בית הדין האזורי החליט שלא ניתן לכפות גטו ללא שמיעת טענות הבעל. בניגוד לכך בית הדין הגדול הורה על כפיית גט כיוון שהבעל לא הופיע לדיונים מבחירתו.

    קראו עוד...

  39. הפחתת מזונות והטלת קנסות בשל 'ניכור הורי' / פד"ר 993786/2

    האב ברח לחו"ל לאחר הנישואין, ועיגן את האם כשנתיים. במשך זמן זה נולד הבן. לאחר שחזר נקבע הסכם גירושין ובו חיוב מזונות והסדרי ראיה. האב לא שילם מזונות, וטען שהאם מונעת ממנו לראות את הבן. בית הדין קמא קבע שהאם תיקנס על כל פעם שתמנע מהאב לראות את בנו, וקיבל את תביעת האב לממש את הקנסות, ולפטור אותו מהחוב המצטבר של המזונות." בית הדין הגדול קבע שאע"פ שבדרך כלל אין ערעור מתערב בקביעת העובדות ובהתרשמות בית הדין האזורי, בנידון שלפנינו חובה להתערב, על פי תקנה קל"ה לתקנות הדיון הקובעת שאפשר לערער על יסוד טעות הנראית לעין בשיקול הדעת או בקביעת העובדות. כאן מתח ביקורת קשה על האב וקבע שהאב לא עשה מאמץ רציני לראות את בנו, ובקשתו לממש את הקנסות באה כדי להשיג את הכסף ולא את המפגשים. בית הדין גם קבע שאין לבית הדין קמא סמכות להורות על תשלום קנס לטובת האב אלא לטובת אוצר המדינה. משום כך בית הדין קיבל את ערעור האם, חייב את האב בתשלום המזונות עבור כל השנים שלא שילם, ופטר את האם מפיצוי כל שהוא בגין אי קיום הסדרי ראיה.

    קראו עוד...

  40. הסמכות לדון בעניין משמורתה של הקטינה (בת הצדדים) מכוח הסכמה ושלא בכריכה לתביעת גירושין / פד"ר 1197202/3

    קראו עוד...

  41. *הסמכות לדון בעניין משמורתה של הקטינה (בת הצדדים) מכוח הסכמה ושלא בכריכה לתביעת גירושין / פד"ר 1197202/3

    קראו עוד...

  42. *טענות לקנוניה של בן זוג עם צד ג' / פד"ר 1175108/4

    קראו עוד...

  43. תביעת אם להחזר מזונות מהאב / פד"ר 1117636/2

    קראו עוד...

  44. מחילת כתובה לעומת הסכם הכולל התחייבות למחול / פד"ר 1221460/1

    קראו עוד...

  45. החזקת מי שאומצה ונישאה בגרוזיה כיהודייה למרות 'רוב נוכרים' / פד"ר 1223861/1

    סבתה של המערערת אומצה כשהיתה תינוקת על ידי הורים יהודים, ואין עדות על הוריה הביולוגיים. החשש הוא משום שבמקום הולדתה חיים רוב נכרים. בית הדין הגדול אישר את יהדותה של הסבתא וממילא כל ילדיה ונכדיה, כיון שהסבתא נישאה בגרוזיה כדת משה וישראל, ומסדרי הקידושין היו תלמידי חכמים גדולים שודאי ידעו על כך שהסבתא מאומצת, ועל כן ודאי ידעו שהיא יהודיה או שדאגו לגיירה כדין.

    קראו עוד...

  46. סמכות בית הדין בעניין משמרות ילדים / פד"ר 1221277/1

    קראו עוד...

  47. חוב משכנתה וביטוחה, חובת האב במדור ילדיו ודין ריבית שבהסכם / פד"ר 1074520/5

    קראו עוד...

  48. דיון בעניין צוואה וסמכות בית הדין לעסוק בעניינה / פד"ר 1204359/1

    קראו עוד...

  49. אי־חיוב הוצאות בגין ערעור שעניינו בילוי מסמכים / פד"ר 1193314/6

    קראו עוד...

  50. מבחני חזקת והלכת השיתוף בנכס ירושה / פד"ר 854780/13

    קראו עוד...

  51. חיוב כתובה למרות טענות המערער כי המשיבה אשמה בגירושין והגדרת כתובה מוגזמת / פד"ר 1220008/1

    קראו עוד...

  52. מניעת מפגשי ילדים עם אביהם המזיק לנפשם במפגשים / פד"ר 936295/40

    קראו עוד...

  53. פיצוי על גירושין ברצון האישה אך באשמת הבעל / פד"ר 1162006/1

    קראו עוד...

  54. פרשנות הסכם שהסתום בו רב על המפורש / פד"ר 1216998/1

    קראו עוד...

  55. חובת אב השותף בדירה במדור ילדיו למרות הכנסותיו השוטפות הדלות ויישומה / פד"ר 1076746/2

    קראו עוד...

  56. פשרה בכתובה בסכום גבוה בלירות / פד"ר 1129420/3

    קראו עוד...

  57. עיכוב ביצוע פסק בית הדין הרבני הגדול בעניין 'הוועד הכללי' ו'בית הרב' / פד"ר 884268/1

    קראו עוד...

  58. דחיית בקשות לפסילת ההרכב או חלק מדייניו / פד"ר 884268/2

    קראו עוד...

  59. מזונות ילדים בעלי צרכים מיוחדים הזכאים לקצבת נכות ולאחר גיל שמונה־עשרה / פד"ר 1019169/11

    קראו עוד...

  60. זכויות רכושיות שעל פי חוק ולא על פי דין תורה כפיצוי גירושין / פד"ר 796880/5

    קראו עוד...

  61. שיקולים להצמדת הכתובה לפסיקת פיצוי ולאיזון משאבים בלתישוויוני - 115018.._

    קראו עוד...

  62. פרשנות שטר לפי לשונו ולפי אומדנות_ לשון רבים האם לשון יחיד בכללה - 1181138/1

    קראו עוד...

  63. גדרי 'מורדת' והיחס בין דינה לבין דיני 'אשה רעה' ו'יצאו הגירושין ממנה' / פד"ר - 1215028-1

    קראו עוד...

  64. נכס שחלקו מומן ממתנות אבי האישה שנטען כי יש לראותן כ'מקח טעות' נוכח יחס האיש לאשתו / פד"ר 1061935-3

    קראו עוד...

  65. הסכם עמום שלפיו יהיו זכויות הצדדים ברכוש 'לפי דין תורה' פד''ר - 910066-2 - ביה''ד הגדול

    קראו עוד...

  66. הסכם שיתוף בדירה שלא נרשם בטאבו / בית הדין הגדול 809633/3

    בית הדין הגדול ביטל פסק של בית הדין האזורי שקבע שבית שהשותפות בו לא נרשמה בטאבו אינו משותף, אע"פ שהאיש חתם על הסכם שבו הוא מתחיב לשתף את האשה בדירה.

    קראו עוד...

  67. הצורך בבדיקה גנטית כשעולה חשד שהאשה אינה בתה הביולוגית של האשה המוחזקת כאמה / בית הדין הגדול 1177776/3

    אגב תיק גירושין טען אדם שהוא פטור מכתובה כי אשתו היא בת מאומצת וכנראה אינה יהודיה. בית הדין ברר את הדברים והתברר שהבת נולדה לאמה ברוסיה, בעיר מרוחקת ממקום מגוריהם, לאחר שנות עקרות רבות ובגיל 44. לכן הורה בית הדין על בדיקה גנטית. וזו לא התבצעה. בית הדין הגדול אישר את יהדותה של האשה בלי בדיקה.

    קראו עוד...