הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב חיים ויקטור וידאל
שמיעת עדות וטענות ידי מתורגמן / מאמר אורח
במקרים רבים מופיעים בפני הדיינים בעלי דין ועדים הדוברים שפה זרה. במצב כזה אין ברירה אלא להשתמש במתורגמן, אולם, הדבר מעורר קושי הלכתי גדול, זאת, בנוסף לחשש מעיוות דין. בעיה זו נפוצה במיוחד בבתי הדין לגיור שדנים לעתים קרובות במעמדם של עולים חדשים. במאמרו, מתמודד הרב חיים וידאל, דיין בית הדין לממונות של המוע"ד ירושלים עם השאלה.
היתר לשאת אשה שניה כאשר האשה הראשונה לוקה בדימנציה / פד"ר 999238/2
בני זוג היו נשואים במשך חמישים שנה, וכעת האשה לוקה בדמנציה. בעלה ביקש מביה"ד היתר לשאת אשה נוספת, תוך הבטחה שלו לדאוג לצרכיה החומריים של אשתו הראשונה ולשעבד לשם כך את הדירה המשותפת. ביה"ד מינה אפוטרופוס לאשה, וזה הסכים לבקשת הבעל, והדבר קיבל מעמד של פסק דין.
דחיית בקשה לשלום בית בגלל טענת מאיס עלי / בית הדין הרבני 977087-2
מקרה דנן כפי שהבאנו לעיל יש בו מאיסות באמתלא מבוררת ברמה מסויימת שדי בה כדי לדחות את תביעת שלום הבית
גבר אלים שביקש להפסיד את כתובת אשתו כיוון שהיא התנשקה עם חברו / פד"ר 922361/3
בני זוג ביקשו להתגרש. הבעל טען שהאשה איבדה את כתובתה כי שהתה בלילה בבית חברו ואף התנשקה איתו. האשה טוענת שהחבר הנ"ל רק ביקש לחזקה ולנחמה על ההתעללות של בעלה, וכי הוא עצמו סיפר לה שהוא התבקש ע"י בעלה להכין לו נבוט להכותה. הדיינים פסקו שהאשה זכאית לכתובה, אך הוסיפו הסתייגות שהמעשה אסור ע"פ ההלכה והיה מביא לאובדן הכתובה במקרה רגיל.
**אשה שהתחיבה בהסכם גירושין שהבת תשהה בצהרון, עד מתי היא חייבת בכך / פד"ר 965899/5
בהסכם גירושין נקבע שהבת תשהה בצהרון, וכי אין לשנות את שגרת החיים של הבת. הבת גדלה והגיעה לגיל בית ספר, והאב תובע שהאם תדאג לה לצהרון גם בגיל ביה"ס. נפסק שאין צורך. אבל אין לחייב את האב לקחת את הילדה, בימים שבהם הוא לוקח אותה, לפני השעה 4:00 אחה"צ.
**חלוקת הדירה בין בני זוג כאשר האשה עזבה את הבית וטוענת מאיס עלי / פד"ר 1068015/2
אשה עזבה את הבית וטוענת שאינה מוכנה בשום פנים ואופן לשוב אל בעלה. נפסק שהדירה המשותפת תחולק בין הצדדים, והבעל אינו אוכל פירות נכסי מלוג משעה שהוברר שהאשה מאסה בו.
**סמכות בית הדין במקרה של זוג שנישאו אזרחית / פד"ר 1108042/4
זוג שנישאו אזרחית, הבעל תבע גירושין בבית הדין. האשה טענה שאין לבית הדין סמכות. בית הדין קבע שיש לו סמכות.
חיוב בהוצאות משפט בגין תביעה שלא בתום לב / פד"ר 215149/6
אשה חזרה בה מסיכומים קודמים, והגישה תביעה שלא בתום לב, לפיכך היא חויבה בהוצאות משפט.
אשה שמחלה על זכות וטענה שעשתה כן משום דוחק ומשום שהיתה מעורערת נפשית, ושלא התכוונה למחול / פד"ר 215149/6
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו מתחייב הבעל לשלם לאשה את כתובתה ב52 תשלומים, והאשה זכאית למחצית הפנסיה של הבעל. לאחר זמן חתמו הבעל והאשה על הסכם המתקן את ההסכם הראשון, ולפיו ישלם הבעל לאשה את כל הכתובה מיד, בתשלום אחד, ובתמורה תמחל האשה על חלקה בפנסיה של הבעל. הבעל עשה כן, ושילם לאשה את כל הכתובה מיידית. כעת מסרבת האשה למחול על חלקה בפנסיה של הבעל, ואומרת שהסכימה לשינוי משום שהיתה דחוקה כלכלית ומעורערת נפשית, ושלא באמת התכוונה למחול. בית הדין דחה את טענתה.
**שינוי מעמד אישי לאשה שרשומה כנשואה / פד"ר 1113513/2
אשה נשאה בארץ והתגרשה בארה"ב. היא שבה לארץ, ובמשך שנים רבות לא בקשה להרשם כגרושה. כעת היא מבקשת להרשם כגרושה.
**מעבר דירה של גרושה, שילדיה נמצאים במשמורת משותפת שלה ושל בעלה / פד"ר 1089963/8
בני זוג התגרשו, וילדיהם גרים אצל האשה אך נמצאים במשמורת משותת של שני ההורים. האם מעונינת לעבור דירה למקום מרוחק ממקום מגורי האב. כיון שהאם מבקשת לקחת עמה את הילדים - האב מתנגד. בית הדין פסק שטובת הילד קודמת לחופש התנועה של האם, ולכן קבע שבינתים האם לא תעבור דירה.
**אשה שנישאה בקווקז ולאחר מכן ילדה לגבר אחר / פד"ר 1126792/1
אשה נישאה בקווקז, ככל הנראה ע"י מסדר קידושין שאינו בקיא בהלכה. לאחר מכן עזבה את בעלה, וילדה לגבר אחר שאין היא מוכנה לחשוף את זהותו. בית הדין התיר את הבת לבוא בקהל, משום שהקידושין הראשונים ככל הנראה לא נעשו כהלכה.
**סמכות בין הדין כשהבעל לא הסכים לתת גט מיד / פד"ר 833573/3
אדם הגיש תביעת גירושין לבית הדין, בה כרך את ענייני הרכוש, המזונות, והסדרי הילדים. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין כי תביעת הבעל לא היתה כנה, שכן הוא לא הסכים לתת גט באותו יום. בית הדין קבע שהנסיבות מוכיחות שהוא אכן רצה לתת גט בשעת הגשת התביעה, גם אם לא היה מוכן לעשות זאת בו ביום. ולכן קבע שהסמכות בידיו.
פרשנות חוזה שפרט מרכזי לא התבאר בו, ונאמנות מנסח ההסכם / פד"ר 288503/6
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שבו נאמר שהאשה תשאר עם הילדים בדירה המשותפת עד הגיעם לגיל שמונה עשרה. כעבור כמה שנים הגיעו הילדים לגיל שמונה עשרה, והגרוש מבקש לפרק את הדירה. הגרושה טוענת שע"פ החוזה הדירה שייכת לה. בית הדין שאל את האיש שעזר לצדדים לנסח את החוזה מה דין הדירה אחרי הגיע הילדים לגיל שמונה עשרה, והמנסח השיב שהנושא כלל לא עלה ולא נידון, והשהצדדים עסקו רק בשאלה המיידית. הוכח בפני בית הדין שהמנסח הנ"ל אינו ניטרלי, והוא נמצא בצד האשה. הדירה רשומה על שם שני הצדדים עד עצם היום הזה. בית הדין קבע שהדירה תחולק בשוה בין הצדדים.
**בני זוג שקיבלו על עצמם לדון לפי החוק, ונחלקים על דירה שנפלה לבעל בירושה, וחוברה אליה דירה קטנה שנקנתה על ידם / פד"ר 570900/5
בני זוג התגרשו. היתה להם דירה שנפלה לבעל בירושה, והם חיברו אליה דירה קטנה יותר שקנו. שתי הדירות רשומות על שם הבעל. בני הזוג התחתנו לפני שחוקק חוק יחסי ממון בין בני זוג. אבל הם קיבלו על הצמם לדון לפי החוק. בית הדין קבע שהדירה הגדולה שייכת לבעל בלבד, אבל הדירה הקטנה שייכת לשני בני הזוג. הוא פטר את האשה מלשלם דמי שימוש על החיים בה.
**אדם שחתם על הסכם גירושין שמחייב אותו בסכום גבוה, ומבקש להפטר ממנו, וכן הוא טוען שגרושתו הפרה את ההסכם / פד"ר 271047/4
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין. הבעל התחייב לשלם לאשתו סכום גבוה מדי חודש. כעת הוא טוען שהסכום גבוה והיא אינה זקוקה לו. בית הדין דחה את טענתו. כמו כן, הגרוש טוען שהגרושה הפרה את ההסכם. במקביל הוא תבע גם בבית המשפט, שדחה את טענתו. בית הדין עסק בשאלה האם עליו להזקק לתביעה כאשר הבעל כבר תבע במקום אחר ונדחה. ובסופו של דבר נזקק לתביעה ודחה אותה.
חלוקת ממון פרטי של הבעל שהוברח לחשבון האישה מנושי הבעל / פד"ר 1113328/10
בני זוג נשאו וחתמו הסכם ממון בו קבעו מצד אחד, שכל משכורת שייכת לבעליה, ומצד שני כי כל כסף שיפקיד הבעל לחשבון האישה יהיו ברשותה ובחזקתה הבלעדית. במהלך הדיון התברר לבית הדין שמטרת הסעיף השני הייתה להבריח כסף מנושים ועל ידו התכוונו בני הזוג שלבעל לא תהיה בעלות רשמית על הכסף. האישה תובעת מהבעל להחזיר את כל הכספים שהוציא מהחשבון שלה, והמטלטלים שנקנו בו, והבעל טוען כי הכסף שייך גם לו וכן המטלטלין נקנו מכספו. בית הדין דן באריכות במשמעותו ותוקפו של סעיף ההברחה מהנושים: לדעת הרוב הסעיף תקף להברחה מנושים אך יש כאן תנאי או שיור בקניין, ולכן כל סכום שהבעל נהנה ממנו שייך לו, גם אם נהנה לאחר הקרע ולכן כל התביעות ההדדיות בטלות. לדעת המיעוט אין לבעל שום סמכות על הכספים שבחשבון הבנק של האשה כיוון שאי אפשר לעשות תנאי שהכסף שייך האשה על מנת שהבעל יהנה מפרותיו אך למעשה האישה נתנה לו במתנה את מה שהגיע לחשבונו. ממילא כספים שהוכנסו על ידי הבעל לחשבון של האשה לאחר הקרע שייכים במלואם לאשה.
פסילת עורכי דין בגלל הפרעה בוטה בקיום הליך תקין / פד"ר 659737/35
התברר לבית הדין שעורכי הדין של האם סייעו לה לפגוש את בנותיה שלא על פי החלטות בית הדין במרכז הקשר, דבר שגרם נזק נפשי לבת קטינה. כמו כן הפריעו במהלך הדיונים תוך כדי פגיעה בכבוד בית הדין. בית הדין החליט להורות על פסילת עורכי הדין לייצג את האשה בתיקים אלו, על פי תקנה נ"א לתקנות הדיון.
@חיוב במזונות אישה ודחיית טענת מורדת / פד"ר 1089594/4
איזון אופציות לפי מועד הקרע או מועד ההנפקה ונדון דירת עמידר / פד"ר 1096295/5
חיוב האישה בדמי שימוש כאשר גרים עימה גם הילדים- תיק 1046341/1
תביעה לביטול הסכם בטענת איכשירות לכריתתו - 222126-11
תביעה לביטול הסכם בטענת אי־כשירות לכריתתו / פד"ר 222126/11
חיוב מזונות במקרה של ילדים מתרומת ביצית של נוכרית 1156558/2
האישה נישאה בגיל 52. הושתלה ברחמה ביצית של נכרית שהופרתה בזרע של האיש, ובגיל 53 ילדה תאומים. כעת היא מבקשת פסיקת מזונות עבורם. לדעת הרב רלב"ג השאלה אם אמם של הילדים היא בעלת הביצית או היולדת נותרה בספק, ובמקרה דנן הדבר גורר ספק אם הילדים הם יהודים או לא, ויש לגיירם לחומרא. כמו כן לדעת רוב הפוסקים הילדים מתייחסים לאביהם, אך יש פוסקים אחרת, ולעניין דיני ממונות האב יכול לומר קים לי כדעות אלו. אמנם החוק מחייב את ההורים לזון את ילדיהם, אלא שבמקרה דנן האם משתכרת הרבה יותר מהאב כך שגם לפי החוק אין להטיל את המזונות על האב. למעשה, בית הדין הכריע כדעת הרוב שבאופן עקרוני האב חייב במזונות הילדים, אלא שמצבו כעת הוא שאינו עובד ואין אפשרות מעשית לחייבו. אם יחול שינוי במצבו הכלכלי תוכל האשה לתבוע מזונות.
פטור האישה מהחזרת תכשיטים, הוצאות שהוציא האיש על דירתה, והלוואה שלקחה מהבעל לצורך שיפוץ דירתה 1226188/3
בית הדין פטר את האישה מהחזרת תכשיטים שנתן לה הבעל, משום שהיא מוחזקת לטעון שניתנו לה במתנה גמורה. על ההוצאות שהוציא על דירתה קיבל בית הדין את טענתה שההוצאות נעשו עבור שימוש של הבעל בדירה וממילא היא פטורה. בנוסף הסכם הממון בין בני הזוג פטר את האישה מתשלום על ההשקעה בדירתה. בית הדין פטר אותה מהחזר הלוואה לצורך שיפוץ דירתה מפני שזו שולמה משכר הדירה שעל פי הסכם הממון לא היה בכלל זכויות הבעל. על יתרת התביעה קיבל בית הדין את טענת האישה לזכויות שלה בספר תורה שהבעל מכר ולא העביר לה את חלקה עבורו. בית הדין דחה את טענת הבעל שהאישה מורדת.
חיוב גט בגלל בגידות הבעל 979217/4
תביעה לחייב גט בגלל בגידת הבעל. דעת הרוב לחיוב גט, משני צדדים: 1. כרועה זונות ואף חמור מכך כשהבעל קיים זוגיות רגשית בבגידה באשתו. 2. משום 'מאיס עלי' בגלל הבגידות והשקרים שסביבם. דעת המיעוט קרובה לחיוב גט ואין לחייב. 1. רועה זונות צריך התראה. 2. יש להוכיח שמועד לחזור פעם אחר פעם. 3. במאיס עלי להרבה ראשונים רק מצוה ליתן גט.
תביעת האיש להחזר כסף שניתן לצורך מדור הילדים לאחר שהילדים עברו אליו 756627/24
בהסכם הגירושין התחייב האיש לאישה מדור שקט לילדיה, לאחר שהילדים עברו לגור בבית אביהם תבע את החזרת הדירה לידיו. בית הדין קבע שדי בכך שהאישה מוכנה שילדיה יגורו בבית לראותה כמקיימת את התנאי.
בקשת יורשים לשינוי צוואה המקדישה את העיזבון להקמת ספרייה תורנית / פד"ר 1234954-1
המנוח הותיר צוואה בה נאמר, בין השאר, כי הדירה שלו במקום מסויים תשמש במשך 40 השנים שלאחר פטירתו לדירת נופש עבור צאצאיו, ולאחר מכן תשמש כספרייה תורנית לציבור בני תורה. גם נאמר כי כל ספריו יועברו לספרייה זו. על פי טענת יורשי המנוח הוא התכוון להקנות את נכסיו לילדיו אלא שביקש שיעשו בהם כרצונו, ולא התכוון ליצור הקדש, וגם אין אפשרות ליצור הקדש לאחר זמן. כיון שכך אין היורשים חייבים להישמע להוראות עשה של הנפטר, ואין במקרה דנן משום מצוה לקיים דברי המת. בית הדין דחה את טענתם וקבע שהצוואה היא חוקית והלכתית. לדעת בית הדין היתה כוונה ליצור הקדש. גוף הדירה יהיה שייך מיד להקדש, והפירות יהיו ליורשים למשך 40 שנה. את הממון הדרוש להקמת הספריה יוכל ההקדש לגייס מתרומות או מהשכרת הדירה.
סמכות ביה''ד הרבני לדון במזונות ילדים לאחר פסיקת ביהמ''ש העליון בבע''מ 7628-17 -פד''ר- 1250189-7 - ביה''ד ירושלים
תביעת האיש להחזר כסף שניתן לצורך מדור הילדים לאחר שהילדים עברו לגור אצלו / פד"ר 756627-24
מינוי כונס נכסים שאינו עו"ד 1229780/5
חיוב אב במזונות ילדיו על אף שקיבלו תרומות / פד"ר 1248554-14
תביעת האיש לחייב את אשתו לשעבר להשתתף עימו בחובות / פד"ר 728722-12
הסכם גירושין שלא אושר בבית דין והבעל חזר בו עוד לפני הגירושין / בי"ד ירושלים 1250189/3
בני זוג חתמו על הסכם גירושין. ההסכם מעולם לא אושר ע"י ערכאה שיפוטית כלשהי. הבעל חזר בו מההסכם עוד לפני הגירושין. לכן פסק בית הדין שההסכם אינו תקף.
קיזוז דמי שימוש לאדם שהמשיך לגור בדירה המשותפת עם הילדים לאחר הגירושין / בית הדין ירושלים 1088918/5
בני זוג התגרשו. האשה תבעה דמי שימוש בדירה המשותפת מהבעל שהמשיך לגור בדירה עם ילדיהם הבגירים של בני הזוג. בית הדין חייב את האיש בהתאם לחלקו היחסי, תוך התחשבות בכך שישלם רק את חלקו ולא את חלק הבנים.
חיוב ריבית והצמדה על איזון נכסים / בית הדין ירושלים 1088918/5
אדם תבע מגרושתו ריבית, הצמדה והוצאות משפט על איזון נכסים. תביעתו נדחתה.
תוקף התחייבות קנס לאדם שהתחייב בקנס אם לא יעזוב בית / ביתה הדין ירושלים 1263819/6
הצדדים התגרשו, והבעל התחייב לעזוב את הבית, ואף התחייב בקנס אם לא יעשה כן. הוא טוען שההתחייבות אינה תקפה, וכן הוא טוען שהיה אנוס. בית הדין דחה את טענתו וחייב אותו.
נאמן הקדש שמכר נכס לפני שההקדש נרשם רשמית / בית הדין ירושלים 711517/3
אדם קיבל נכס עבור הקדש ומכר חלק ממנו עוד לפני שההקדש נרשם רשמית. יחידת הרישום והפיקוח טענה שאין לבית הדין סמכות בעניין זה. בית הדין קבע שיש לו סמכות. ואולם דרש להביא ראיות ולאמת חתימות.
דמי שימוש בדירה כשהאיש עזב אותה עקב סכסוך, ואיזון קיצבת נכות של האיש / בית הדין ירושלים 1250189/4
בני זוג היו מסוכסכים, ולכן עזב האיש את הדירה. הוא תובע מהאשה דמי שימוש. הוא חתם על חוזה שלפיו לא יתבע דמי שימוש, אבל בחוזה היה כתוב שהוא כפוף לאישור ערכאה שיפוטית, וזו לא אישרה. לכן קבע בית הדין שהאיש יזכה לדמי שימוש עבור חלקו בדירה, בהתחשב בכך שהאשה גרה יחד עם הילדים. בית הדין קבע שאין אדם יכול לדור בדירה אחת עם אשה המסוכסכת איתו, ולכן אין מקום לטענה שהיה יכול להמשיך לדור בדירה.
אדם שחויב בכתובה ואח"כ ביקש שלום בית וכעת האשה תובעת גט / בית הדין ירושלים 979611/12
אדם חויב בכתובה. לאחר מכן בקש שלום בית וכעת האשה תובעת גט והאיש טוען שיש לפטרו מהכתובה. בית הדין דחה את טענתו וחייב אותו במלוא הכתובה, כיון שתביעת שלום הבית שלו אינה כנה, וגם אילו כנה היא, האשה לא מחוייבת אליה. מה גם שהבעל נקט כלפיה אלימות.
חיוב הוצאות משפט / בית הדין ירושלים 818491/11
בית הדין חייב בהוצאות משפט את מי שחיובו היה ברור והוא הטריח את בעלת דינו להוציא הוצאות כדי להביא ראיות נגדו.
שכר כונס נכסים שלא השלים מלאכתו / בית הדין ירושלים 632471/9
בית הדין מינה כונס לנכסיהם של בני זוג, שהחל לפעול למכירת הדירות. בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמה ביניהם בקשר לחלוקת הדירות ביניהם. בית הדין קבע שישלמו את הוצאותיו של כונס הנכסים, וכן קבע מה יהיה שכרו עבור מה שכבר עשה.
חיוב בגט כשלבעל יש טענות כלפי אשתו / בית הדין ירושלים 1345115/4
בית הדין חייב איש לתת גט לאשתו אע"פ שיש לו טענות שעדיין צריכות להתברר.
חלוקת רכוש כאשר לא הוגשו השגות על דו"חות השמאי, וכאשר ברור שאחד הצדדים מבריח נכסים / בית הדין ירושלים 905296/6
בית הדין דן בחלוקת נכסים בין בני זוג. בית הדין רואה כהודאה את העובדה שלא הוגשו השגות על הערכות גורמי המקצוע, וכיון שאחד הצדדים רשם נכסים על שם קרובי משפחתו ומכר נכסים בזול באופן מחשיד, בית הדין מכריע שיאזן גם את הנכסים האלה.
החזרת תשלום מקדמה שניתנה על רכישה שלא בוצעה לבסוף
בני זוג חתמו על הסכם האומר שהאשה תקנה את חלקו של האיש בדירה, ואף תתן לו על כך מקדמה. וכן נקבעו קנסות למפר את החוזה. בפעל, אין ביכולת האשה לקנות את חלקו של האיש, והבית ימכר לצד שלישי. לכן מבקשת האשה את המקדמה בחזרה. הבעל טוען שהמקדמה ניתנה ע"מ שלא להחזיר. בית הדין קבע שהמקדמה תנוכה מחלקו של האיש שינתן עבור הבית מהתשלום שישלם הקונה אותו.
כהן ואשתו שהתגרשו אך המשיכו לחיות יחד, ואיש לא ידע על הגירושין. מעמדה של אשתו אחרי מותו.
בית הדין דחה את בקשתה של הגרושה להכיר בה כאלמנה, אחרי שחזרה לחיות עם בעלה הכהן ללא חו"ק.