הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב מאיר כהנא
האם עובר מוקפא יורש? (פד"ר 1063670/1)
בית הדין הרבני עסק בשאלת ירושה של עוברים מוקפאים שאביהם מת ולאם יש כוונה להחזירם לרחמה. בית הדין קבע שכל זמן שהעוברים לא הוחזרו לרחם הם אינם יורשים, ונחלקו הדעות האם הם יורשים משלב ההיריון או רק לאחר הלידה.
חיוב כתובה בסכום גבוה כאשר לצדדים יש טענות חמורות זה על זה / פד"ר 83475/4
בני זוג התגרשו. האשה תובעת את הסכום הנקוב בכתובה, מליון ש"ח. האיש טוען שלא התכווון להתחיב בסכום כה גבוה. עוד הוא טוען שיש לקזז ממנו סכומים גבוהים שנתן לאשה למטרות שונות. האיש חי חיי אישות עם אשה אחרת, נשואה. האשה טוענת שהוא הרבה ללכת לנשים אחרות. האיש טוען שהאשה נהגה כלפיו באופן לא ראוי. בית הדין חייב בסכום מסוים על דרך הפשרה והתנה את אותו סכום בכך שאין לאשה תביעות ממוניות נוספות, וכן שהאשה לא תוציא מהאיש סכומים נוספים בערכאה אחרת. ואם תעשה כן - יוכל הבעל לתבוע את הסכום בחזרה.
**אדם שגרושתו גרה בביתו והיא מבקשת להכניס עליו גבר אחר שלטענת הבעל גרם לגירושין / פד"ר 92614/3
זוג שהתגרשו לאחרונה ועדיין לא סיימו את ההסדרים הממוניים ביניהם. בינתים האשה גרה בביתו של האיש ומשלמת לו דמי שכירות, ללא חוזה חתום ביניהם. האשה מבקשת להכניס לבית גבר, שלטעת הגרוש היה לה עמו קשר עוד לפני הגירושין, ובעטיו נגרמו הגירושין. בית הדין קבע שכיון שהבית שייך לאיש, הוא רשאי למנוע את הכנסת האיש הנוסף כדייר בבית.
כשרות אדם שאביו כהן ואמו ילדה בן לפניו, לדבריה לגוי / פד"ר 1066995/1
אשה ילדה בן, ואח"כ נשאת לכהן וילדה לו בן אחר. בדבריה לפני רשם הנשואין אמרה תחילה שבנה הבכור הוא בן של גוי, אבל אח"כ, בפני בית הדין, אמרה שאביו ישראל. בית הדין דן במעמדו של הבן השני שאביו כהן, ופסק שהוא חלל.
**סמכות בית הדין כאשר הוגשו תביעות מקבילות / פד"ר 1010085/5
בני זוג הגישו תביעות במקביל לבית הדין ולבית המשפט, כאשר כל צד מאשים את רעהו בחוסר תום לב. בית הדין פסק שיש לו סמכות בעניין חלוקת הרכוש.
**כתובה לאשה שהגישה תלונת שוא נגד בעלה / פד"ר 1010085/5
במהלך סכסוך בין בני זוג, הגישה האשה תלונת שוא נגד בעלה והלה הורחק מהבית. כעת היא תובעת כתובה והבעל תובע דמי שמוש. כמו כן, טוען הבעל שהוא שילם על הבית יותר מאשתו. בית הדין פטר את הבעל מהכתובה, פטר את האשה מדמי שמוש, ועקב חוסר יכולת לברר בדיוק את פרטי הענין, הוא קבע פשרה הקרובה לדין בקשר לחלוקת הדירה.
אשה שתבעה גט עקב מחלת נפש של בעלה, ובעלה טוען שהיא מורדת / פד"ר 1020349/4
אשה תבעה גט עקב מחלת נפש של בעלה. בעלה טוען שהיא מרדה בו והתעללה בו במשך כל שנות נישואיהם, והיא הגורם למחלת הנפש שלו. בית הדין קבע שהבעל ישלם שני שלישי כתובה.
**בעל שחי בחו"ל, אשתו חיה בארץ, והוא דורש שהדיון יתקים בחו"ל / פד"ר 1011050/3
אשה תבעה גט. בעלה חי בחו"ל והוא מסרב לדון בבית הדין בארץ. הוא לא הופיע לדיון. בית הדין חייב אותו במתן גט, בהעדרו.
***שווי עסק שיש לו הכנסות נוספות שלא מדווחות כחוק
בני זוג ניהלו עסק, וכאשר התגרשו רו"ח שם את העסק בשווי שלילי. הבעל טען כי היו לעסק הכנסות רבות שלא מדווחות כחור, ולכן האישה חייבת לו כסף ולא להיפך. בית הדין קבע כי מי שמעלים הכנסות לא יוכל לבקש סעד משפטי מבית הדין, ואין לו להלין אלא על עצמו. בנוסף, שווי של עסק נמדד לפי מה שקונה פוטנציאלי היה משלם וודאי שקונה לא היה מתחשב בטענה כזאת.
תוקף הסכמות בענייני ילד טרם לידתו / פד"ר 1120104/8
בני זוג התגרשו כאשר האישה היתה בהריון והסכימו כי הרב זילברשטיין או מגשר מתאמו יגשרו ביניהם לגבי משמורת הוולד. בא כוח האב טען כי אין תוקף להסכמה שנתנה לפני שהילד נולד כי בשלב זה הם לא היו אפוטרופוסים עליו ולכן הוא תובע לדון במשמורת בבית המשפט. בית הדין דחה את עמדת האב וקבע שאין כל פגם חוקי לערוך הסכם קודם הלידה בין זוג הורים, מעבר לכך מצופה מהורים לקראת הלידה להיערך לגבי תנאי הגידול של הילד ואין שום סיבה לחייבם לערוך את כל הדיונים רק לאחר הלידה. לבסוף כיון שיש לעובר מעמד משפטי בכמה תחומים הן בהלכה והן בחוק (כגון בירושה) לכן אין כל בעיה לערוך לגביו חוזה המסדיר את תנאי הגישור לגידולו.
@חיוב הבעל במימון קו טלפון לאשתו על זמן שהם נשואים / פד"ר 1170284/7
*העלמות רכוש הוצאות ונזקים עקיפים בעת הדמדומים של חיי הנישואין / פד"ר 835724/32
בית הדין דן בטענות וטענות שכנגד בדבר העלמת רכוש משותף בזמן שהצדדים חיו בפירוד רגשי באותו בית. בית הדין הביע זעזוע מכך שבני זוג חרדים מגיעים להכחשה עובדתית ביחס לסכום של 297,000 ₪, וקבע שלמרות שבדרך כלל בית הדין אינו מפשר בתביעה של "כופר הכל" במקרה כזה יש לפשר בגלל החשש הגדול שצד מסויים מורה היתר לעצמו. בנוסף לכך בית הדין מתח ביקורת על כך שהנתבע ניהל קופת גמ"ח והפקיד בה כספים פרטיים והוציאם ללא רישום שקוף ואפשרות ביקורת, וקרא לכל מנהלי קופות הגמ"ח להיזהר משימוש בדרך זו. כמו כן בית הדין המליץ לבני זוג המנהלים הליך גירושין טעון שלא להיאחז בדירת המגורים. עדיף להיפרד בכבוד ולא להתעורר יום יום אל תחושת מלחמה רגשית וכלכלית. אם מחליטים להמשיך לגור באותה דירה יש לערוך הסכם מפורט כתוב המגדיר את הוצאותיו של כל צד.
מחלוקת על מקום לימודים של ילדים / פד"ר 907345/15
היתר נישואין למינקת עם רווק / פד"ר 1230249/2
חזקת כשרות וחשש אימוץ בבירור יהדות / פד"ר 1201381-1