הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

מאמרים שנכתבו על ידי הרב נתן חי

  1. עצים שניטעו בשטח המיועד לפיתוח

    התובע נטע עצי פרי בשטח הסמוך לחצירו, כעבור מספר שנים החליט הישוב להכשיר את השטח לבניה, ופגע בכמה עשרות עצים. התובע התנגד לעבודות ודרש שהישוב יעביר את העצים לשטח אחר. בנוסף, בקש היישוב לבנות קיר תמך בסמוך לחצרו של התובע, ועל מנת לעשות זאת, היה הכרח לחדור באופן זמני למרחק של מטר בתוך חצרו של התובע. גם לכך התובע התנגד. יתירה מזו, התובע אף הפריע לעבודות שבוצעו במקום. הסכסוך שנוצר הוא אופייני ליחסי תושב ורשות מקומית והוא מעלה שאלות יסוד בנוגע לסמכותה של הרשות הציבורית.

    קראו עוד...

  2. עכוב שכר לצבע מדין שוכר עליהם או מטען

    הצבע התחייב לצבוע ולנקות דירה באזור המרכז. לפני השיפוץ התגלעו מספר ויכוחים בין התובע לנתבע. כתוצאה מכך, על סף עזיבה של התובע, הוחלט לפנות לרב שיגשר ביניהם. לאחר הגישור חזר התובע ועשה את עבודות הצביעה והנקיון למעט מספר עבודות עליהם התפשרו. לאחר מעשה כשבא לגבות את התשלום אמר לו הנתבע שבשל הסכסוך שהיה ביניהם קיים בו דין "שוכר עליהן או מטען" ולא היה מוכן לשלם את החוב שהוסכם עליו בגישור.

    קראו עוד...

  3. סיום עבודה על פי הוראת אדריכל

    התובע ביצע עבודות בניין עבור התובע. מנהל העבודה של הנתבע הודיע לתובע, הן לפני תחילת עבודתו והן במהלכה, כי עליו לפעול על פי הנחיותיו של האדריכל המשמש מבחינתו כמפקח על העבודה. לאחר סיום הבניה ואישור האדריכל הנתבע, בעל חברת הבניה, שילם לתובע את מלוא הסכום המוסכם ביניהם עבור הכשרת המגרש, אך לאחר כשלושה חדשים קיזז סכום של 7000 ש"ח מתשלום ששילם לתובע בגין עסקה אחרת ביניהם.

    קראו עוד...

  4. שכר עבודה שבוצעה לפני עשר שנים

    קבלן נשכר לבצע עבודות חשמל, במימון הסוכנות היהודית, בשטחו של חקלאי מסוים. הסוכנות סיכמה עם מזכירות היישוב בו בוצעה העבודה כי המימון יועבר דרך החשבון של הישוב. העבודה בוצעה אולם המהנדס של הסוכנות קבע כי יש לבצע תיקונים רבים, לפיכך, החליטה מזכירות הישוב לעכב את העברת התשלום. לאחר מספר שנים הגיש הקבלן תביעה כנגד החקלאי וכנגד מזכירות הישוב בטענה ששכרו לא שולם, אלא שהתברר כי בינתיים בוצעו במקום עבודות הנדסיות שהרסו את כל מה שעשה הקבלן. מסקנות פסק הדין הן: 1. התרשלות המזכירות בפיקוח על הבניה והתיקונים מחייבת אותה להעביר לקבלן את שכרו שהתקבל מאת הסוכנות. 2. אין ההתיישנות גורמת לביטול זכויות, אלא אם כן ברור לבית הדין שהתובע מחל על זכותו. 3. עיכוב התשלום אינו בגדר הלנת שכר, כיון שהסיבה לכך היתה דרישה לביצוע תיקונים. 4. המזכירות חייבת בחצי משיעור עליית המדד על סכום החיוב, ופטורה מריבית.

    קראו עוד...

  5. תביעת שכר על עבודה באיכות גרועה

    עובד התקבל לעבודה על דעת זה שהוא עובד מקצועי. לטענת המעסיק, העובד התגלה כלא-מקצועי ואף גרם לנזקים. בניגוד לכך העובד עומד על כך שהוא מקצועי ושהתקלות שאירעו בעבודה היו באשמת הקבלן. בית הדין לממונות איתמר דן בתביעות ואלו מסקנותיו העיקריות: 1. על בית הדין מוטלת החובה לדרוש מהצדדים ראיות שיסייעו לו בבירור הדין אף שהצדדים עצמם לא בקשו זאת זה מזה. 2. אין לפסוק פיצוי על הלנת שכר לעובד שלא תבע זאת. 3. על הקבלן מוטלת החובה לברר את רמתו המקצועית של עובד שאמר שבצע כבר עבודות דומות.

    קראו עוד...

  6. תביעה כנגד מזכירות ישוב עקב תיווך לקוי

    על רקע מלחמת הטרור והפיגועים הקשים שאירעו באיתמר החליטה המועצה האזורית שומרון לממן סורגים לבתי התושבים. בפועל, מזכירות הישוב תווכה בין הקבלן המבצע והתושבים, והיא זו שערכה את החוזה בין הצדדים. אחד התושבים, תבע את המזכירות על עריכת חוזה לקוי שגרם לו להוצאות מיותרות על פי הבנתו, וטען שלא הבין את תוכן החוזה עליו חתם. בית הדין קבע כי התובע מחויב לחוזה גם אם לא הבין את תוכנו, וכן שמזכירות הישוב פעלה באופן סביר לטובת כלל התושבים.

    קראו עוד...

  7. ויתור על זכות בקרקע מסוג בר רשות

    דיני מקרקעין אינם זוכים להתייחסות נרחבת על ידי בתי הדין לממונות, וזאת מסיבות שונות. על רקע זה בולט פסק דין זה העוסק בבירור זכות במקרקעין מסוג "בר רשות" הנפוצה במיוחד ביישובים חקלאיים וביישובי יו"ש. ייחודה של זכות זו הוא במסלול המפותל בו היא עוברת ממדינת ישראל אל המחזיק בה, וכן בכך שאין בה לכאורה העברת בעלות מלאה. בית הדין, לאחר סקירה של הרקע המשפטי של זכות "בר רשות", מגיע למסקנה כי מבחינה הלכתית מדובר בזכות קניינית, וממילא ויתור בעל פה על זכות זו הוא חסר משמעות.

    קראו עוד...

  8. פרוזבול והנחיות - הרב נתן חי

    הנחיות הלכתיות בנושא שמיטת כספים, ושטרי פרוזבול לאשכנזים ולספרדיים.

    קראו עוד...

  9. שמאות נזקי תאונה

    הנתבע פגע ברכב התובע בשעה שעמד בחניה, הצדדים מודים שהנתבע אשם בתאונה. הרכב תוקן בהסכמה במוסך מטעם חברת הבטוח של התובע, אולם כתוצאה מפערים בשומת הנזק חברת הביטוח של הנתבע איננה מוכנה לשלם את מלא הנזק. תביעת התובע היא שהנתבע ישלם את מלא הנזק כפי שנישום ותוקן ע"י המוסך של חברת הבטוח שלו. לעומתו טוען הנתבע שיתכן שהשומה איננה נכונה כפי שטענה חברת הבטוח שלו, וממילא עליו לשלם רק את העלות האמיתית של הנזק. בית הדין דן והכריע בשלוש שאלות: א. כאשר חברת הביטוח של המזיק מסרבת לשלם את הנזק, האם החיוב חוזר למזיק? ב. הדלת שהוחלפה היתה פגומה כבר לפני התאונה. האם זו סיבה לגרוע מהתשלום עבור התיקון שנעשה בפועל ? ג. אם תחשיב תשלום התיקון צריך להיות לפי מוסך זול או לפי מה ששולם בפועל ? לאור זאת פסק בית הדין שהנתבע חייב לפצות את התובע על הנזק שגרם. עלות הנזק הכולל שנגרם לתובע מתבטאת בסכום שהוציא. מכיוון שמדובר בדלת משומשת שנפגעה, יש להפחית מעלות הדלת החילופית סך של 300 ₪ כייצוג של הפחת אל מול שוויה של דלת חדשה.

    קראו עוד...

  10. קנס הרתעתי על בעלים של בעלי חיים שהזיקו (022)

    בעלי חיים השתחררו והזיקו למטע, המקרה חזר ונשנה כמה פעמים. לאחר שאיים התובע שיתפוס את בעלי החיים, הוא תפס אותם ולאחר דין ודברים החזירם. התובע מבקש מביה"ד שיטילו סנקציה עתידית על הנתבע שתמנע את השנות הנזק. בנוסף תבע התובע החזר תשלום על הוצאות בית הדין, והחזר הוצאות האכלה של בעלי החיים בזמן שהיו תפוסים אצלו. מאידך, ויתר התובע על נזקי הבהמות שהיו עד כה. בית הדין דן והכריע בארבעה דברים: א. מידת האחריות הנדרשת מבעל הבהמות. ב. החזר הוצאות על הבהמות שהחרים. ג. קנס הרתעתי. ד. החזר הוצאות משפט.

    קראו עוד...

  11. קושי לא צפוי לקבלן

    בפני בית הדין באיתמר הובא סכסוך על גובה תשלום ביצוע עבודת עפר. התובע הינו קבלן עבודות עפר שביצע חפירה כקבלן משנה לטובת הנתבע שהינו קבלן בניה. לטענת התובע, במהלך העבודה התגלה שישנה קורת בטון טמונה בקרקע שחובה לחפור מסביב לה. אי לכך הסכום שהוסכם עליו מראש (28,000 ₪) איננו רלוונטי ויש לשלם לו תוספת על ההוצאות והעבודה החריגה. בית הדין ערך בירור אצל אנשי מקצוע בתחום הבניה והגיע למסקנה שהמצאות קורת בטון הטמונה בקרקע, בלי הודעה מראש, היא דבר החורג בעליל מטווח האפשרויות הסביר הנדרש מקבלן עפר ודינה כאונס שאינו שכיח. ומכיון שהעובד לא טעה בהערכת המחיר אלא בהערכת המציאות מתקבלת טענתו ומגיעה לו תוספת.

    קראו עוד...

  12. טרקטורון שנמכר ונמצא מנועו פגום

    טרקטורון משומש נמכר, אך למחרת הקנייה, בעת שהקונה נסע עם הטרקטורון, דמם המנוע. לאחר שהוסע הטרקטורון למוסך, קבע בעל המוסך שהתקלה היא תוצאה של נזק מצטבר וחלודה במנוע, דבר המעיד על סדק שנפער במנוע זה מכבר. לפיכך, מוצדקת טענת הקונה לביטול המקח ולהחזר כל הכסף ששילם עבור הטרקטורון. אבל לא מתקבלת דרישתו להחזר הוצאות הבדיקה.

    קראו עוד...

  13. תאונה של נהג ללא רישיון

    אחד ממנהלי עמותה הרשה לחבירו לנהוג ברכב, במהלך הנהיגה התברר שאין לנהג רשיון, וזמן קצר לאחר מכן אירעה תאונה ולרכב נגרם נזק. הנהג שילם חלק ניכר מהנזק, אולם, לאחר מכן התחרט וטען שאין עליו חובה לשלם. הרב נתן חי אב"ד לממונות איתמר פורס בפסק הדין בירור הלכתי בכמה סוגיות משמעותיות ונפוצות, ואלו מסקנותיו: 1. למנהל העמותה שהיה מעורב באירוע ישנה סמכות לתבוע את הכסף מהנתבע. 2. למנהל העמותה אין מעמד משפטי מיוחד של אפוטרופוס, ומעמדו כשל שומר על רכוש העמותה. 3. מנהל העמותה פשע בכך שהתיר לנהג ללא רשיון לנהוג ברכב, ולכן העמותה יכולה לתבוע ממנו את מלוא סכום הנזק. 4. הנהג חייב כמזיק כשנהג ללא רשיון ולכן העמותה יכולה לתבוע גם אותו על הנזק שנגרם. 5. בפועל, בית הדין חייב את הנהג ב- 5/6 מעלות התיקון, ואת מנהל העמותה ב- 1/6 מעלות התיקון.

    קראו עוד...

  14. טענות כנגד קבלן בנוגע לריצוף פגום

    בפני בית הדין באיתמר נידונה תביעה על ריצוף לקוי. לטענת התובע הריצוף נעשה בצורה לקויה, ובנוסף - חברת הבניה הטעתה אותו בכך שהציעה לו שיטת ריצוף אשר איננה תקנית. לעומתו, טוענת הנתבעת שהריצוף נעשה בצורה ראויה והליקויים לכאורה נובעים משיטת הריצוף אותה בחר התובע. בית הדין דן והכריע בשתי נקודות: א. עדות מומחה – כיצד יש להכריע האם הריצוף תקין? בית הדין קבע שניתן לסמוך על מומחה מטעם בית הדין שיסייע לבית הדין להכריע האם הריצוף תקין או לא. מומחה זה יכול להיות אפילו מי שפסול לעדות, על בסיס העקרון שאומן לא ירצה להרוס את שמו בדבר שעלול להתגלות. לאור זאת, אומן יהיה נאמן להעיד רק בדבר שיכול להבדק. ב. מנהג המדינה – התקן של מכון התקנים הוא ריצוף בדרך מסוימת, ויש לברר האם החברה נהגה כראוי כאשר נתנה לתובע לבחור גם שיטה אחרת. מסקנת בית הדין היא שאין כאן הטעיה משתי סיבות: א. "התקן" המדובר הוא תקן אסתטי, ולכן אין הוא רלוונטי בשיפוץ בית. ב. "מנהג המדינה" איננו חובה שאין לסור ממנה אלא הנוהג המכריע בהעדר הסכמה. במקרה דנן בעלי הדין הגיעו מראש להסכמה כיצד לרצף וממילא מנהג המדינה אינו קובע (עפ"י שו"ת הריב"ש תעה). הכרעת הדין – בעקבות בדיקתו של העד מומחה נקבע שיש להחליף מרצפות בודדות, וכאמור אין בעיה בהכרעה לשפץ ללא רובה. את התשלום לעד המומחה חילק בית הדין בין שני הצדדים.

    קראו עוד...

  15. בקשת הצדק בתוך נתיבות המשפט

    בתוך מערכת המשפט העברי מוטמעים כלים ועקרונות הבאים ליצור איזון בין הצורך לקיים מערכת משפט פורמלית קבועה ויציבה לבין תביעת הצדק שמחייבת לעתים סטייה מהכללים

    קראו עוד...

  16. חיוב בגין נשיכת כלב בהלכה

    המאמר עוסק בכלים העומדים לרשותו של בית הדין כדי להעניש ולהרתיע בעלי כלבים שלא שמרו עליהם ונשכו.

    קראו עוד...

  17. קטן שהזיק

    לכתחילה הורי ילד מזיק צריכים לשלם את הנזק. אך במקרה שההורים לא ידעו שילדם הזיק, לא נראה שישנו מנהג לחייבם.

    קראו עוד...