הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב אברהם מאיר שלוש
אשת אסיר שתבעה גט ובעלה מתנה את הגט בתנאים שונים / פד"ר 1061137/1
אשת אסיר שיושב בכלא על סחר בסמים תובעת גט. היא עצמה בתהליכי גמילה, וטוענת שבעלה הוא זה שהרגיל אותה לסמים. הבעל מבקש לחכות עד שחרורו ובכל מקרה מבקש להתנות את הגט בתנאים שונים. בית הדין פסק שהבעל חיב לגרש את אשתו מיד.
חיוב גט לאשה שבעלה נטש אותה וכעת גם היא אינה רוצה בו / פד"ר 621718/1
בני זוג שהיו נשואים בנישואין שניים, ולשניהם ילדים בוגרים מנשואיהם הראשונים, הסתכסכו במשך הזמן על עניינים כספים. בסופו של דבר הבעל נטש את האשה. עם הזמן גם האשה חדלה לחפוץ בו. משום כך פסק בית הדין שעל האשה לקבל גט, ואינה זכאית לפיצויים. כמו כן אינה זכאית למחצית ממון האיש, כי ההסכם שביניהם אינו מחייב אותו לכך.
**אשה שהתעברה מגבר זר וטוענת שנישואיה לבעלה היו פסולים / פד"ר 208360/11
אשה נפרדה מבעלה, עברה לחיות עם גבר אחר, ואף התעברה ממנו. כעת היא טוענת שנישואיה לבעלה הראשון מעולם לא היו נישואין. לא היה רב מקדש, ולא היו עדים כשרים. הובאו בפני בית הדין כמה ראיות לכך. תיק הנשואין מעורר כמה חשדות המצביעים על כך שהקדושין כנראה לא נערכו כדין. כמו כן סודר גט מהרש"ם. לכן התיר בית הדין את הולד.
אדם שתובע שלום בית ובמקביל טוען שהאשה מנסה להרוג אותו / פד"ר 1073218/1
אדם תובע שלום בית, אשתו תובעת גירושין. האיש טוען שהאשה רוצה להרגו והיא מסוכנת, וכן שהיא בגדה בו. לפיכך מתרשם בית הדין שתביעת שלום הבית אינה כנה, והוא פוסק שעל הצדדים להתגרש.
**היתר ממזרת לבוא בקהל / פד"ר 1088722/1
אשה התעברה בשעה שהיתה פרודה מבעלה, ולדבריהם לא בא עליה באותו זמן. בית הדין התיר את הבת.
**בני זוג שמעולם לא היו ביניהם יחסי אישות, והם מאשימים זה את זה באלימות / פד"ר 1097040/9
בני זוג מודים שמעולם לא היו ביניהם יחסי אישות. הם מאשימים זה את זה בהאשמות שונות. הם פרודים כבר זמן רב. לפיכך פסק בית הדין שעל הבעל לגרש את אשתו.
ביטול נישואין כשאחד העדים היה מחלל שבת / פד"ר 1068330/1
בית הדין ביטל נישואין של זוג, כי נודע שאחד העדים היה מחלל שבת בזמן הנישואין. בני הזוג וכן הרב המקדש לא ידעו על כך.
זכות שימוש בעוברים מוקפאים / פד"ר 1058726/4
בני זוג התגרשו. הזוג היו בטיפולי הפריה ויש להם עוברים מוקפאים. האשה מבקשת להמשיך בטיפול, הבעל מתנגד. ביה"ד פסק שעם כל הכאב, אי אפשר לחייב את הבעל להמשיך בטיפול נגד רצונו.
**זוג שהתגרשו וחזרו לחיות יחד / פד"ר 1106345/1
בני זוג התגרשו, ואח"כ חזרו לחיות יחד כמה שנים, ואף נולדו להם שני ילדים. לאחר מכן נפרדו בני הזוג בלי גט, והאשה ילדה ילד לאיש אחר. בית הדין פסק שבדיעבד אין צורך לחשוש שמא האיש קדש את אשתו מחדש בביאה. ולפיכך אפשר להתיר את הבן.
**חיוב כתובה כאשר הבעל עזב את הבית, אך הנסיבות מלמדות שהאשה גרמה לו לעשות כן / פד"ר 1061002/2
בני זוג התגרשו לאחר חיים משותפים קצרים. הבעל עזה את הדירה, אך הנסיבות מלמדות שהאשה תכננה מראש איך תגרום לו לעזוב את הבית אחרי שתבטיח את קיום דרישותיה. בית הדין פטר את הבעל מתוספת הכתובה. חייב אותו בעיקר הכתובה. בית הדין קבע שתביעותיהם של הצדדים בדבר כספים שהוציא הצד השני בימי הנישואין דינן להדחות, כי כל עוד לא הוכח אחרת - יש להניח שבני הזוג הסכימו להוצאות.
משמורת ילדים כאשר האם אינה מצייתת לבית הדין ומביאה את הילדים למקום עם השפעות רעות / פד"ר 1061843/2
זוג גרושים דנים ביניהם בשאלת משמורת הילדים. האשה עברה דירה עם הילדים, בנגוד לדעת בית הדין ובנגוד להמלצות הרווחה. היא איננה משתפת פעולה עם הגורמים המוסמכים. בית הדין העביר את המשמורת לאב.
חיוב גירושין בבעל שאומר שרוצה שלום בית אך ביה"ד מתרשם שאינו רוצה / פד"ר 1078402/6
זוג שחיים כבר שנה בנפרד, ושני בני הזוג מאשימים זה את זה בהאשמות חמורות מאד. האשה תובעת גט, הבעל מבקש שלום בית. ביה"ד מתרשם שאין סיכוי לשיקום הבית, לכן הוא פסק שיש לתת גט.
**אדם שתובע להשיב לידו את דירתו שביד גרושתו, והיא תובעת כתובה / פד"ר 526565/9
בני זוג היו נשואים במשך חודשים ספורים, שבמהלכם הרתה האשה באופן מלאכותי, וילדה תאומות. מאז הגירושין גרה האשה בדירת הבעל, ובתמורה אינה תובעת מזונות. כעת מבקש הבעל את דירתו בחזרה. בתמורה - תובעת האשה את כתובתה. בית הדין התרשם שהאשה מחלה על כתובתה, ולא התכוונה לתבעה, ואינה תובעת אלא משום שהבעל מבקש את הדירה. לכן פטר בית הדין את הבעל מתשלום הכתובה, ואינו מתייחס אלא לחיוב המזונות. כיון שהבנות כבר בנות 17, פסק ביה"ד שחיוב המזונות אינו אלא מדין צדקה. עוד הוא פסק שהבעל לא צריך לשלם את המזונות מקצבת נכות שהוא מקבל עבורו ועבור בניו, כי לא לכך היא נועדה.
**אשה שבעלה הוציא עליה שם רע לאחר החתונה והפיץ ברבים שזנתה תחתיו / פד"ר 1059931/2
בני זוג חיו יחד מספר שנים, ואח"כ התחתנו. מיד לאחר החתונה התחיל הבעל לחשוד באשתו, ואף פרסם ברבים שתפש אותה בעיצומו של מעשה ניאוף. בני הזוג נפרדו שלשה חדשים לאחר החתונה. הבעל טען שהוא פטור מתשלום הכתובה משום שהנשואין נמשכו זמן קצר, ומשום שהאשה נאפה. הבעל לא הצליח להוכיח את דבריו, וגרסתו נראית תמוהה מאד. האשה תבעה את מלוא הבכתובה, וכן פיצוי על השם הרע שהבעל הוציא עליה. בית הדין חייב את הבעל במלוא סכום הכתובה, אך פטר אותו מתשלום פיצויים נוספים. כן חייב אותו בתשלום עבור הלואות שלקחו בני הזוג בימי נישואיהם הקצרים.
מועד פירוק הנישואין במקרה של ניאוף / פד"ר 1073595/4
בני זוג מתגרשים עקב ניאוף של האשה, שהאשה מודה בו. בני הזוג הסכימו לדון ע"פ חוק יחסי ממון. בית הדין דן בשאלה עד מתי נחשבים בני הזוג כשותפים, וקבע שכיון שהאשה יצרה מצב שבו הגירושין מחויבים, הרי שהחל מאותו יום הם אינם שותפים.
**אשה שטענה שבעלה מאיס עליה, ואף טענה כלפיו טענות חמורות, והנ"ל מכחיש. היא מוכנה להבדק בפוליגרף, הוא לא. / פד"ר 1068557/5
אשה טענה טענות חמורות נגד בעלה, והסכימה אף להבדק בפוליגרף. בשל אותן טענות טענה שהבעל מאוס עליה. בית הדין חייב את הבעל בגט.
**אשה שתובעת שלום בית כאשר ברור שהשלום לא יחזור לבית / פד"ר 1101440/2
בני זוג חיים בנפרד כבר כמה שנים. יש להם טענות קשות מאד זה על זה. האשה, למרות טענותיה הקשות נגד בעלה, תובעת שלום בית. בית הדין התרשם שתביעתה זו נובעת מתוך נקמנות, בבחינת תמת נפשי עם פלשתים, ולכן קבע שהבעל רשאי לגרש את אשתו בעל כרחה.
**אשה שילדה אחרי שלש עשרה שנים שבהן לא ראתה את בעלה / פד"ר 946426/2
בני זוג התחתנו, ולאחר חדשים ספורים עזב הבעל את האשה. הוא טען שהיא העלימה ממנו את היותה חולת נפש. הבעל הגיש כמה וכמה תביעות גירושין, שלא הבשילו לכלל גט. לאחר שלש עשרה שנה נתן הבעל את הגט לאשה, ושבוע לאחר מכן ילדה האשה בת. כיום הבת בוגרת, ומבקשת להנשא. בית הדין התיר אותה על סמך כמה ספקות.
**כתובה לאשה שתבעה גירושין ונראה הדברים שהיו לה סיבות טובות לכך / פד"ר 1052149/2
אשה תבעה גירושין. הבעל אמר שרצונו בשלום בית, אך לא הגיש תביעה בעניין. האשה העלתה טענות קשות כלפי הבעל. בית הדין פסק שהבעל ישלם את שליש הכתובה, כפשרה.
**תביעת שלום בית שאינה כנה / פד"ר 1073434/5
אדם תבע שלום בית, אך לא שתף פעולה עם בית הדין ולא עשה דבר למען שלום הבית. לכן קבע בית הדין שעליו לתת גט.
**חלוקת דירה שניתנה מהורי צד אחד, אך הצד השני שילם כנגדה / פד"ר 1097040/10
בני זוג מתגרשים. את דירתם קנו הורי שני הצדדים, אלא שלמעשה היא ניתנה ממשפחת הבעל. כנגדה סוכם שהורי האשה ישאו בהוצאות החתונה. הצדדים חיו יחד למעלה משלש שנים, בהן לא התקיימו יחסי אישות כלל. הבעל דחה את האשה באמתלאות שונות. וכלל לא ברור אם הוא מסוגל לכך. הבעל טוען שהדירה צריכה להרשם על שמו, כי היא התקבלה מהצד שלו. האשה דרשה לחלק את הדירה שוה בשוה, ובית הדין קבל את דבריה.
אשה שהתחייבה לצאת מבית בעלה מיד כשתדרש, וכעת תובעת אותו / פד"ר 1065793/3
אלמן נשא גרושה. בניו של האלמן דאגו לזכויותיהם בבית אביהם ולכן החתימו את האשה כשעברה לגור בבית אביהם, שתעזוב את הדירה מיד כשתתבקש. האשה חתמה. לימים התגרשו האלמן והגרושה הנ"ל. כל צד מאשים את רעהו בגירושין. האשה טוענת שהשקיעה 200000 קל בשיפוצים בבית בעלה. כמו כן היא טוענת שנגרמו לה נזקים עקב הדרישה לעזוב את הבית, והיא נאלצה לשכור דירה. היא תובעת את אותם נזקים. כמו כן היא תובעת את כתובתה. האשה לא הביאה כל ראיה לכך שהשקיעה כסף בשיפוצים בבית הבעל. הבעל טוען שהיא השקיעה 30000 ש"ח, והוא החזיר לה מתוכם 28000 ש"ח. בית הדין קבע שכיון שהאשה ידעה שאין לה זכויות בבית הבעל, ואף חתמה על כך, לא תוכל לתבוע דבר על נזק שנגרם לה מכך שהתבקשה לעזוב. ודאי שלא תוכל לתבוע על שיפוצים שלא הוכחו. בית הדין חייב את הבעל רק באותם 2000 שהוא מודה שלא החזיר. כיון שלא הוכח שהבעל הוא שגרם לגירושין, פטר אותו בית הדין גם מהכתובה.
אשה שויתרה על כתובתה בהסכם שאושר בבית המשפט / פד"ר 952279/12
אשה חתמה על הסכם גירושין שאושר בבית המשפט, בו היא מוותרת על כתובתה. לאחר מכן התגרשו הצדדים בבית הדין, והוצא פס"ד שבו מצוין שהאשה אסורה לבעלה וצריכה בירור לנטען. כעת היא תובעת את כתובתה. בית הדין קבע שאמנם נכון שאשה שויתרה על כתובתה בבית המשפט יכולה לחזור בה עד הגירושין, אבל לאחר הגירושין אינה יכולה לחזור בה.
סכום מוגזם בכתובה בזוג שבו האיש ניהל רומן מחוץ לנישואין / פד"ר 1054415/2
אדם ניהל ככל הנראה רומן עם עובדת שלו. הוא התחמק משאלות ומשימות בית הדין, ובית הדין התרשם שהוא היה הגורם לגירושין שארעו בסופו של דבר. האשה תובעת את כתובתה בסף 5555000 ש"ח. סכום שודאי אינו ביכלתו של הבעל, וודאי לא נכתב ע"מ להגבות. בית הדין חייב את הבעל בכתובה בסך 240000 ש"ח, ממנה יש לנכות את איזון הנכסים.
חיוב כתובה באשה שתבעה גירושין לאחר שבעלה בגד בה / פד"ר 1052149/2
אשה תבעה גירושין בעקבות בגידת בעלה. בית הדין פסק שהיא זכאית לכתובה ותוספת. בפועל פסק פשרה.
**נשיאת אשה שניה כאשר האשה הראשונה מסרבת להתגרש וברור שהצדדים לא יחזרו לחיות יחד / פד"ר 1101440/4
בני זוג נפרדו, שניהם מואסים זה בזו. בית הדין פסק שבני הזוג יתגרשו, אבל האשה מסרבת לקבל גט. לכן פסק בית הדין שהבעל רשאי לשאת אשה שניה.
בני זוג שחיים בנפרד כבר זמן רב, והאשה מסרבת להתגרש / פד"ר 1083672/1
בני זוג חיים בנפרד כבר זמן רב. האשה מסרבת להתגרש, ואולם אומרת שאם הבעל ישלם לה היא תסכים. בית הדין קבע שעל האשה לקבל את גיטה.
**גרושה ילדה שלשה חודשים לאחר גירושיה, הגרוש טוען שכבר כמה שנים לפני כן הם לא חיו יחד, ואף נוקב בשמו של גבר שחי עם אשתו / פד"ר 989812/1
אשה ילדה שלשה חודשים לאחר גירושיה. הגרוש טוען שלא ראה את אשתו כמה שנים לפני הגירושין. בית הדין חקר ומצא שאחד העדים בנישואין היה קרוב משפחה של הבעל, ולכן הכשיר את הבת.
**תביעת שלום בית שאינה כנה / פד"ר 1093781/2
בני זוג חיים בנפרד כבר שנים רבות, והם מסוכסכים. האשה הגישה תביעת שלום בית, אבל חוץ מהגשת התביעה לא נראה שהיא עושה מאמץ כלשהו להחזיר את בעלה הביתה. לפיכך נראה שהתביעה אינה כנה, ובית הדין קבע שעליה להתגרש.
**אדם נשא את אשת אחיו שהיתה לו בת / פד"ר 1150422/1
אדם נשא את אשת אחיו המנוח. לאחיו המנוח היתה בת, כך שאין כאן חיוב יבום, והרי היא אסורה עליו באסור ערוה. לבני הזוג נולדו שלשה ילדים. בית הדין התיר את הילדים.
חוזה שבו נאמר שמכוניות אספנות תחולקנה בשוה בין איש לאשה, והאשה דורשת שירשמו על שמה / פד"ר 1128492/4
איש ואשה חתמו על הסכם לפיו כל מטלטליהם יחולקו שוה בשוה, כולל מכוניות אספנות. משום כך, דורשת האשה לרשום את המכוניות גם על שמה. האיש מודה שהמכוניות שייכות גם לאשה, אלא שהוא טוען שהחוזה לא מחייב אותו לרשום אותן על שמה. החוזה אומר שאם המכוניות תמכרנה האשה תקבל מחצית מתמורתן, אבל כל עוד הן אינן נמכרות, הן מיועדות לעבור לרשות הנכד אחרי מות האיש והאשה. בית הדין קיבל את דברי האיש, ואמר שאין צורך לרשום את המכוניות על שם האשה. ואולם, בית הדין הדגיש שהמכוניות שייכות לאיש והאשה שוה בשוה, והאשה יכולה להשתמש בהן כמו האיש. והוא לא יכול למנוע ממנה להשתמש בהן. ואם הן תמכרנה - היא תקבל את מחצית התמורה.
הרחקות דרבנו תם נגד סרבן גט, פרסום שמו והוראת בית הדין שלא להיות עימו בקשר / פד"ר 1078402/11
לזוג שלושה ילדים משותפים, בסיוון תשע"ז פסק בית הדין כי מצווה על המשיב לגרש את אשתו וכי אם יסרב ידון בית הדין בצווי הגבלה. לאחר שהבעל סירב לקיים את פסק הדין ולא הסכים להפקיד ערבון לטובת ערעור פסק הרב הראשי לישראל (אלול תשע"ז) שיש לבצע את פסק הדין. בפסק דין זה בהחלטתו הראשונה (בחשוון תשע"ח) קבע בית הדין שיש לקיים כאן את "הרחקות רבינו תם" ולהתרחק מעל הבעל ככל האפשר, ובנוסף הוטלו על הבעל בצו הגבלה כל ההגבלות הקבועות בחוק. בפסק הדין נקבע ש"הרחקות רבינו תם" וההגבלות הקבועות בחוק אינן נחשבות לכפיה לגט כיוון שאין בהן כפיה ישירה בגופו או בממונו של הבעל ויש לראות בהם החלטה של הציבור שלא להיטיב עם מי שבית הדין קבע שנוהג שלא כשורה ומעגן את אשתו. בהחלטה נוספת (אייר תשע"ח) התיר בית הדין לפרסם בכל מקום אפשרי את תמונת הבעל פרטיו וכתובתו וכן כל פרט אחר העשוי לסייע למבקשת. בית הדין העיר לסיוע המשפטי על כך שהוא מייצג ומסייע לסרבני גט גם לאחר שהם אינם נשמעים להוראות בית הדין.
אשה שאימה טוענת שנולדה מגבר זר, ובעלה טוען שאביו היה אחד העדים בחתונתם / פד"ר 1166325/1
בני זוג נישאו בצרפת. (לאחר שהתחתנו לפני כן בנישואין אזרחיים ביום טוב). האשה ילדה בת מגבר זר. הבעל טוען שאביו היה אחד מעדי הנישואין. בית הדין התיר את הבת, משום שאפשר שאכן האב היה אחד העדים, ומשום שיש לתלות בגוי.
**כתובה לאשה שבעלה מעולם לא קים עימה יחסי אישות, והם חלוקים בטעם הדבר / פד"ר 1097040/11
בני זוג חיו יחד כמה שנים אך לא קיימו יחסי אישות. בני הזוג חלוקים בטעם הדבר. בני הזוג התגרשו, והאשה תובעת את כתובתה. בית הדין פסק ברוב דעות שיש לה עיקר כתובה אך לא תוספת.
***האם מריבות פוטרות את הבעל מכתובה, וכתובה מוגזמת
בעל עזב את ביתו ואח"כ החל הליך גירושין. הבעל טוען שהאישה רצתה בגירושין, וגרמה להם כתוצאה מהתנהגותה וקללותיה. האישה מכחישה הן את רצונה בגירושין והן את אחריותה להם. בנוסף הבעל כתב לאישה תוספת כתובה מוגזמת. בית הדין התרשם שאין בדברי הבעל ממש ולכן הוא חייב בכתובה ותוספת. ובנוגע לכתובה המוגזמת בית הדין פרס את כל שיטות הפוסקים בנוגע לכתובה מוגזמת וקבע שבמקרה שלפנינו אין לחייב את הבעל במלוא הסכום כיוון שמדובר במספר שהוא 'מספר מזל'.
*דחיית בקשה לפסילת דיינים / פד"ר 1157836/1
בית הדין דחה בקשה לפסילת ההרכב שדן בתיק, ומתח ביקורת על עורך הדין שפעל כדי לדחות ללא הרף את הדיונים בתיק זה.
תביעת כתובה לאחר שוויתרה על כתובה בהסכם גירושין / פד"ר 1188591/2
חיוב אשה בגט למי שעבר ונשא אשה שניה פד''ר- 1262879-1 ביה''ד חיפה
אשה שתובעת כתובה מיורשי בעלה לאחר שחתמה שאין לה תביעות נוספות מבעלה / בית הדין חיפה 1071879/2
בני זוג חתמו לפני נישואיהם על חוזה המסדיר את הזכויות הממוניות של כל צד, ונאמר בו שאין להם שום תביעה נוספת זה מזו. כעת האשה תובעת את כתובתה מיורשי בעלה. בית הדין קבע שתקבל עיקר כתובה אך לא תוספת.
כתובה לאשה שהגישה נגד בעלה תלונת שוא / בית הדין חיפה 1178140/6
אשה נכנסה לדיכאון אחרי לידה, עקב כך התדרדרו מאד יחסי בני הזוג. האשה התלוננה שבעלה לא מספיק תומך בה, ואילו הבעל אמר שהחיים הפכו לסיוט. בשלב מסוים האשה הגישה נגד בעלה תלונת שוא על אלימות. לאחר מכן הבעל עזב את הבית, ואף עבר לחיות עם אשה אחרת. בית הדין פטר את הבעל מתשלום הכתובה.