הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

יד. ה. שביתה בשירותים חיוניים

הרב אורי סדן
כאשר השביתה נעשית בשירותים חיוניים, אזי גם כאשר היא נעשית בנסיבות שמצדיקות אותה, המחיר אותו משלם הציבור בגינה כבד מנשוא. גם אם מבחינת המצב המצוי שביתה זו מותרת, והאחריות תוטל על פרנסי הציבור, אין זה המצב הרצוי שכן במקרים אלו השביתה היא כלי בלתי מידתי בעליל. ההלכה מציעה מנגנון אשר נועד לאזן ולבחון את המידתיות של הצעדים בהם נוקטים ארגוני העובדים בשם "אדם חשוב". כיום מנגנון זה לא ישים ואת הפתרון עשויה לספק חקיקה אשר תאסור שביתה בשירותים חיוניים ומאידך תחייב את הצדדים בבוררות, שתוכל אם תשתכנע בצדקת העובדים לחייב את המעסיקים לשלם לעובדים את שכרם.

לעיתים על אף שהשביתה כשלעצמה מוצדקת, ומותרת על פי ההלכה, המחיר אותו משלם הציבור בגינה כבד מנשוא, למשל בתחומים בהם העובדים מספקים לציבור שירות חיוני שלא ניתן להסתדר בלעדיו, בוודאי שלא לאורך זמן. שביתה בבתי חולים, עשויה לגבות מחיר בחיי אדם, שביתה בחברת חשמל תגרום לנזקים אדירים לציבור כולו, שביתת מורים תגרום לנזקים חינוכיים ולביטול תורה ושביתה בנמלים או בתחבורה הציבורית עשויה להשבית את המשק כולו. בנוגע ליחסה של ההלכה לשביתות בתחומים אלו עלינו להבחין בין המצב הרצוי ובין המצב המצוי.

במצב המצוי, בו החוק אינו מבחין בין שירותים חיוניים לכל תחום אחר, גם ההלכה אינה מבחינה בין התחומים, וגם במקרים כאלו השביתה מותרת. אמנם האחריות המוסרית והמשפטית על היעדר השירותים הללו תוטל על מי שפעל שלא כהלכה. היינו אם מדובר בדרישות להעלאת שכר שאינן מצדיקות שביתה על פי ההלכה, האחריות תוטל על העובדים השובתים.

לעומת זאת אם מדובר בעילות המצדיקות את עצם השביתה, כגון הפרות של הסכם העבודה או דרישות סבירות לתוספת שכר בהשוואה למקובל בשוק[1], האחריות על היעדר אספקת השירותים החיוניים לציבור תוטל על כתפי המעסיקים ופרנסי הציבור, קרי הממשלה או הרשויות המקומיות. הם אלו שנושאים באחריות להמשך תפקודם החיוני של שירותים אלו, ולא העובדים, שכן לא יעלה על הדעת כי שירותים אלו יינתנו חינם אין כסף. כך כותב הגרש"ז אוירבך בנוגע לשביתת מורים המלמדים תורה:

אם יראה שבאמת מקופחים הם בשכרם יש לנהוג גם בזה מנהג דרך ארץ, ואין לחוש כלל לעון ביטול תורה של תינוקות של בית רבן, והאחריות מוטלת בעיקר על הבעלי בתים ופרנסי העיר שאינם רוצים לפרנס כראוי את המלמדים ופעמים שביטולה של תורה זהו יסודה[2].

למרות שזהו המצב המצוי קשה לומר שזהו המצב רצוי, שכן אין כל פרופורציה בין הנזק שנגרם לציבור ובין המטרות לשמן הוכרזה השביתה. במקרים אלו השביתה היא כלי בלתי מידתי בעליל.

כאמור לעיל, בהלכה קיים מנגנון אשר נועד לאזן ולבחון את המידתיות של הצעדים בהם נוקטים ארגוני העובדים. המנגנון הוא אישורו של מי שמכונה בגמרא "אדם חשוב", דהיינו, תלמיד חכם המשמש הן כמנהיג רוחני והן כפרנס של הציבור. אדם אובייקטיבי זה אמור לשקול את מידת הפגיעה שעשויה להיגרם לציבור, ולאשר או למנוע נקיטה בצעדים ארגוניים בלתי מידתיים. אולם כפי שכתבנו לעיל, בזמן הזה אין לנו דמות שכזו, ויש לחפש פתרון מאזן אחר. את הפתרון עשויה לספק חקיקה אשר מבקשת מחד לשמור על זכויות העובדים ומאידך למנוע פגיעה בלתי מידתית בציבור. לכן על החוק לכלול שני מרכיבים:

האחד, איסור שביתה בשירותים חיוניים[3]. ההלכה מקנה למנהיגי הציבור את הזכות והחובה להתערב בשוק החופשי[4], ובכללו בשוק העבודה[5], כדי למנוע פגיעה בצרכים חיוניים עבור הציבור. כשם שלא תעלה על הדעת שביתה של חיילים או שוטרים כך יש לאסור על שביתה בשירותים חיוניים כגון, עובדי חברת החשמל, רופאים ואחיות[6], וכן מורים המופקדים על חינוך הילדים[7]. כמו כן יש לאסור שביתה בשירותים החיוניים לכלכלת המדינה[8] כגון עובדים בנמלי הים והאויר.

מאידך, על מנת שלא לאפשר פגיעה בזכויות העובדים בשירותים אלו יש לחוקק חוק המחייב את הצדדים בבוררות[9]. זה יבחן האם טענות העובדים לפגיעה בשכרם מוצדקות. ובמידת הצורך יחייב את המעסיקים לשלם לעובדים את שכרם מחד, ויחייב את העובדים לעבוד מאידך[10].

 

[1] אשר הועלו במסגרת משא ומתן לצורך חתימה על הסכם קיבוצי חדש, כנזכר לעיל סעיף ג(3).

[2] שו"ת מנחת שלמה א, פז; שו"ת אגרות משה, חושן משפט, ב, נט: "כשהמנהלים לא איכפת להו כלל בתשלומי השכירות וכן כשההוספה היא באופן שלא ספקו... שייך אז להתיר מצד עת לעשות לה' הפרו תורתך"; הרב שלמה גורן, "שביתת הרופאים בהלכה", אסיא ה, עמ' 32 ואילך.

[3] שו"ת יחווה דעת ד, מח.

[4] בבא בתרא צ ע"ב; רמב"ם מכירה יד, א; ט.

[5] תוספתא בבא מציעא יא, כז "מי שהיה בלן לרבים ספר לרבים נחתום לרבים שולחן לרבים ואין שם אחר אלא הוא והגיע שעת הרגל ומבקש לילך לתוך ביתו יכולין לעכב על ידיו עד שיעמיד אחר תחתיו".

[6] יש להעיר כי הרופא מחויב על פי ההלכה להציל חיים (רמב"ם רוצח ושמירת הנפש א, יד). השביתה אינה פוטרת את הרופא מחובתו זו, ראו שו"ת יחוה דעת ד, מח; הרב מרדכי הלפרין, "פסקי הלכה של הגרי"י וייס, הגרש"ז אוירבעך ושל הרבנים הראשיים, בימי שביתת הרופאים", אסיא ה עמ' 33-30. מאידך, הרופא אינו חייב לרפא בחינם או בשכר שאינו מספיק, והוא רשאי על עבודתו תשלום הוגן, ראו שולחן ערוך יו"ד שלו ב-ג; שו"ת ציץ אליעזר יד, כז, ב. אי לכך יש להסיק כי כל עוד לא נחקקו חוקים אלו רופאים רשאים להשתתף בשביתה עד אשר יסכימו מעסיקיהם להתחיל תהליך של בוררות (הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא והרב מרדכי אליהו במכתב שפורסם במאמרו של הרב מרדכי הלפרין הנזכר לעיל).

[7] שו"ת אגרות משה חו"מ ב, נט.

[8] כלכלת המדינה נחשבת במובנים מסוימים צורך חיוני בעל מעמד של פיקוח נפש. בעניין זה ראו הרב שלמה גורן, "על מוסר העבודה", משנת המדינה, ירושלים תשנ"ט, עמ' 90-85; הרב יצחק ברט, "גדרי פיקוח נפש ציבורי: הרש"ז אוירבך, הר"ש ישראלי והר"ש גורן", תחומין כט, עמ' 386.

[9] הרב שאול ישראלי, הרבנות והמדינה, עמ' 331; הרב כתריאל אפרים טכורש, כתר אפרים יט, ח; שו"ת מנחת שלמה, א, פז.

[10] הצעות מעין אלו הועלו בכנסת מספר פעמים בשנים האחרונות אך לא הבשילו לכדי חקיקה בשל התנגדות ואיומים מצד ארגוני העובדים.