הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

יז.ד. הפסקת ההתנדבות

הרב אורי סדן
המתנדב רשאי לבחור בכל עת האם ברצונו להתנדב ועד כמה והוא אף יכול לבטל את הסכמתו להתנדב בכל עת גם אם ביטול שכזה אינו ראוי מבחינה מוסרית. אמנם. במקרה בו ביטול ההתנדבות ללא הודעה מוקדמת מספקת עשוי לגרום נזק למקבל השירות, אסור ועל המתנדב מוטלת החובה לבצע את המשימה אולם הוא רשאי לחזור בו מהסכמתו לבצעה שלא בשכר ולדרוש שכר עבור ביצוע המשימה.

אחד המאפיינים של ההתנדבות, המבחין בינה ובין עבודה, מלבד ההסכמה שלא לקבל שכר, הוא חירותו של המתנדב לבחור האם ברצונו להתנדב ועד כמה הוא מעוניין להתנדב. אין זה אומר כי להתנדבות אין כללים שכן מקבל השירות רשאי לומר למתנדב באילו תנאים הוא ישמח להיעזר בו ובאילו תנאים הוא מבקש שלא להיעזר בו. הוא יכול לבקש מהמתנדב להגיע למספר שעות מינימלי וכן לעמוד ברמה מסוימת של שירות, ואף להתנות את מוכנותו לקבל את המתנדב בהסכמה לעמוד בתנאים אלו. אולם בכל שלב תישמר למתנדב הזכות לבחור שלא להתנדב.

יתר על כן, גם אחרי שהמתנדב הודיע על כוונתו להתנדב ואף התחייב לכך, לא ניתן לחייבו לעמוד בדיבורו והוא רשאי לבטל את הסכמתו להתנדב בכל עת[1]. אמנם מבחינה מוסרית יש הסבורים שמדובר בצעד שאינו ראוי, שכן חובה על האדם לעמוד בדיבורו[2], ולפיכך אין לבטל התנדבות אלא בנסיבות אשר היו מצדיקות התפטרות מעבודה בתמורה לשכר.

למרות האמור, יש לסייג במקצת את הזכות להפסיק את ההתנדבות באופן חד צדדי במקרה בו ביטול ללא הודעה מוקדמת מספקת עשוי לגרום נזק למקבל השירות, מצב המוגדר בהלכה בשם "דבר האבד". לעיתים הנהנה כבר הסתמך על המתנדב, ועזיבה פתאומית של המתנדב עשויה לפגוע בו, בפעילות המתוכננת, ובנהנים ממנה לא פחות מעזיבה של עובד בשכר. לעיתים עזיבה פתאומית עלולה לגרום אף לנזק חמור. לדוגמה, אדם גילה נזילה בביתו וחברו הסכים לתקנה בחינם. לבסוף, החבר לא הגיע, ועד שבעל הדירה הזמין שרברב נגרם נזק לרכושו.

יתר על כן, גופים רבים נעזרים במתנדבים לשם ביצוע עבודות שונות, חלקן חיוניות ביותר, וביטול התנדבות עלול לגרום אף לפגיעה בנפש. לשם ההמחשה שוו בנפשכם מה תהיה ההשלכה של החלטת צוותים של מתנדבים בארגון מגן דוד אדום שלא להופיע למשמרת אליה נרשמו? יכולתו של הארגון להשיג באופן מידי עובדים אשר יאיישו את האמבולנסים מוגבלת למדי, וכתוצאה מכך עלולים אנשים לשלם על החלטה שכזו בחייהם.

נחלקו הפוסקים בשאלה האם על המתנדב רובצת האחריות לנזק שגרם בביטול פתאומי של התנדבותו. יש מהפוסקים הסבורים כי חירותו של המתנדב שמורה לו תמיד[3], ואין לבוא אליו בתביעות אם חזר בו ממוכנותו להתנדב. לדעתם, גוף אשר בחר להסתמך על מתנדבים, ולא על עובדים בשכר, לקח בחשבון את האפשרות שאחד מהם יודיע לו פתאום שאינו מעוניין להגיע[4].

לעומתם יש פוסקים הסבורים שהעובדה שהאדם התנדב למשימה אינה מתירה לו להתנער ממנה באופן חסר אחריות, ואינה פוטרת אותו מאחריות לנזקים שגרם עקב ביטולו את ההתנדבות, ובנקודה זו אין הבדל בינו ובין עובד בשכר[5].

הש"ך נוקט עמדת ביניים[6]. לדעתו, מתנדב שהתחייב לבצע פעולה מסוימת, שאם יימנע מלבצעה יגרם לאדם אחר נזק – חייב לבצעה. אולם הוא רשאי בהחלט לחזור בו מהסכמתו לבצע את הפעולה בהתנדבות, והוא רשאי לדרוש תשלום מתאים על כך. כמובן זכותו של מקבל השירות לוותר על ההתנדבות מכול וכול, ולשכור אדם אחר שיעשה את העבודה. עמדת הש"ך מאזנת בין שמירה על חירותו של המתנדב לבין הגנה על מקבל השירות מנזקים שביטול חד צדדי עשוי לגרום לו וכך יש לנהוג למעשה[7].

 

[1] שו"ת מהרי"ק קלג; רמ"א חו"מ שלג, ה. ראו נחל יצחק עח, ב, ענף ד, המבאר מדוע תחילת מלאכה אינה נחשבת לכריתת הסכם עם מתנדב שאינו מקבל תמורתה שכר. לעומת זאת, עיינו במחנה אפרים, שכירות פועלים, ו, ד"ה וראיתי למהרי"ק, ממנו עולה כי מתנדב אינו יכול להפסיק את התנדבותו באמצע, ואחרי שהתחיל בהתנדבות הוא מחויב להשלימה.

[2] שו"ת אבני נזר חו"מ, נב, מחודש ה, על פי הראב"ד, שיטה מקובצת בבא מציעא צד ע"ב, ד"ה עמה, כי ביטול חד צדדי של הסכמה להתנדב מצדיק תרעומת של מי שהיה אמור להיעזר במתנדב. התרעומת מצביעה על כך שמדובר במעשה בלתי ראוי מבחינה מוסרית, גם אם אינו ניתן לאכיפה.

[3] שו"ת מהרי"ק, קלג; רמ"א חו"מ שלג, ה; נתיבות המשפט שלג, יב; קפג, א. דעה זו מבוססת על שיטת הרמב"ן בבא מציעא עו ע"ב, שדין "דבר האבד" הוא חלק מדיני עבודה ולא חלק מדיני נזיקין, ולפיכך הוא אינו חל על התנדבות, שכן זו אינה מוגדרת כעבודה.

[4] נתיבות המשפט שלג, יב.

[5] אור זרוע ג, בבא מציעא, שג; מחנה אפרים שכירות פועלים, ו; שו"ת דברי מלכיאל ה, רכב. דעה זו מבוססת על שיטת המהרי"ח, הגהות אשר"י בבא מציעא, ו, ב, לפיה דין "דבר האבד" אינו חלק מדיני עבודה אלא חלק מדיני נזיקין ולפיכך הוא חל גם על מי שאינו מוגדר כלל כעובד כמו המתנדב.

[6] ש"ך חו"מ שלג, לא.

[7] לדעת החזון איש בבא קמא, כב, ב, כל הפוסקים מסכימים להכרעה של הש"ך.