הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

תשלום לוועד הבית למפרע

הרב הלל גפן
נחלקו הפוסקים מהו מעמדו של וועד הבית, האם כמנהל של חברה או כשליח הדיירים. נפקא מינא במחלוקת זו היא האם הוועד יכול למחול על חובות הדיירים. לכן במקרה כזה כדאי שהדיירים ישלמו כדי לצאת ידי כל הדעות.

תשלום ועד הבית למפרע

שאלה

שלום רב,

לפני מספר שנים, סביב מהלך של תמ``א 38 בבניין בו התגוררנו, היו מספר חודשים בהם לא שילמנו מיסי ועד. בתקופה זו הוועד לא היה פעיל ולא דרש את הכספים ועם התחלת הבניה הקבלן היה זה שנשא בכל התשלומים. לאחר סיום הבניה שאלנו את הוועד (יש לציין שהיה זה ועד חדש) כמה עלינו לשלם, ציינו שלמיטב זכרוננו עלינו להשלים תשלומים ולאחר בדיקה שביצע אמר שאינו רואה שיש לנו חוב וכי התשלומים מתחילים מסיום התמ``א. להערכתנו, באותה תקופה בה לא שילמנו היו דיירים נוספים שלא שילמו גם כן, אולם לא מן הנמנע כי יש דיירים שהמשיכו להעביר תשלומים כבעבר. כיום איננו גרים שם, גם בזמן אמת לא היה כ``כ את מי לשאול מבחינת ההתנהלות, קל וחומר כיום. יחד עם זאת, באם נהגנו לא כשורה ברצוננו לתקן. על כן שאלתנו האם אנחנו חייבים בתשלום ואם כן מה עלינו לעשות.

בתודה ובברכה.

תשובה

1. נאמר בשו"ע חושן משפט סימן עה סעיף י: לא תבעו אדם אלא מעצמו אמר לחבירו ...איני יודע אם הלויתני או אם הפקדת אצלי או אם גזלתיך, הואיל ובלא תביעת אדם אמר כן פטור אף לצאת ידי שמים.  לפי זה הנכם פטורים מלשלם סכומים שאתם מסופקים עליהם.

2. לגבי הסכומים שלפי דעתכם אתם ודאי חייבים היה מקום ללמוד מהסעיף הבא (שו"ע חו"מ עה-יא): "אמר ליה חייב אני לך מנה והלה אומר ודאי לי שאינך חייב (לי) כלום פטור אע"פ שיודע בודאי שהוא חייב דהוי כאילו מחל לו". כלומר שכאשר יש הודאה סותרת משני הצדדים הנתבע פטור מלשלם.

3. אמנם יש מקום לחלק ולומר שוועד הבית אינו רשאי למחול למי מן הדיירים על חובו, כיון שהוועד הוא שליח הדיירים ועליו לפעול לטובתם, ואינו רשאי למחול על חשבונם. יש המתייחסים לוועד הבית כמנהל של חברה בע"מ, כלומר אישיות משפטית עצמאית שיש לה זכות לפעול כהבנתה. לפי שיטה זו, ועד הבית רשאי למחול על החוב. אך יש הרואים בהם שליחים בעלמא של דירי הבניין, ולפי שיטה זו אין להם סמכות למחול על החוב. ראה "דיני הבית המשותף" פרק רביעי הערה ב'.

4. על תקופת הבניה נראה שאתם ודאי פטורים, אך אם ישנם סכומים שלא מהתקופה הזו שלא שילמתם בוודאות, נראה לי שכדי לצאת ידי כל הדעות כדאי לשלם אותם.