הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

תביעת אשה חסרת כל

הרב אלעזר גולדשטיין
אשה נתבעת על חוב של בעלה שהייתה ערבה לו, האם ניתן לתבוע אישה בכלל, ובמקרה זה בפרט? והאם הדין שונה כאשר היא חדלת פירעון?

השאלה: שלום רב, בעל הדירה הקודם של ההורים שלי ניסה לתבוע את אבא שלי ואותי בעקבות חוב שהוא טוען שאבא שלי חייב לו, הוא תבע אותי בתור ערב לאבא שלי, אני הצלחתי להוכיח שאני לא היייתי ערב לחוב ובית הדין הרבני פטר אותי, לבינתיים, לצערי הרב מאוד, אבי הפך להיות אדם סיעודי ותשוש נפש, בעקבות כך, בעל הדירה כעת מנסה לתבוע את אמא שלי, גם בבתי משפט אזרחיים וגם בבית דין תורה, מכיוון שאמא שלי גם הייתה רשומה כשוכרת וערבה, למרות שכל ההתנהלות בין בעל הדירה הייתה רק עם אבא שלי ולא עם אמא שלי, ברצוני לשאול, האם על פי דין תורה, האם מותר לתבוע אשה חסרת כל שאין לה מאיפה לשלם? במידה ואני אוכיח את מצבה הכלכלי הגרוע, האם אוכל לבקש מבית הדין הרבני שבו הוא תבע אותה לקבוע שלא ניתן לתבוע אותה, בנוסף, האם אין מושג ביהדות שבו לא תובעים נשים אלא רק גברים ושאשה לא יכולה לתת עדות ולעמוד לדין? בתודה מראש

תשובה

שלום,

ראשית אברך אותך שהכול יעבור על הצד הטוב ותזכה והוריך יחיו חיים טובים ובריאים לאורך ימים.

לגבי שאלתך הראשונה: האם ניתן לתבוע אדם חסר כל?

ככלל ההלכה לא פוטרת עני מחובתיו (למעט כמובן בסוף שנת שמיטה, אך זה רק בתנאי שלא יטענו שכתבו פרוזבול).

עם זאת, ישנו עיקרון הלכתי (שו"ע חו"מ צז כג) ש"מסדרין לבעל חוב" שעיקרו הוא שגובים את החוב בהתאם ליכולת. מדברי הגמרא (בבא מציעא קיד ע"א) עולה שאמנם אדם עני צריך שהציבור כולו ידאג לו ולא נכון להפיל את הנושים שלו איתו, עם זאת כתבה התורה ביחס להחזרת משכון עני (דברים כד, יג): "ולך תהיה הצדקה", ומזה נלמד שחובת החזרת המשכון היא צדקה המוטלת על הנושה של העני במיוחד.

לכן בעל חוב עני בודקים את מידת היכולת שלו לפרוע את החוב ובהתאם לכך גובים רק ממה שאפשר ולא יפגעו חייו הבסיסים. אולם, במציאות המודרנית חיים תקניים כוללים דברים רבים שפעם לא היו נצרכים ולמעשה הנהלים הקיימים בהוצאה לפועל הולכים לקראת העני אפילו יותר מההלכה. לכן למעשה בדרך כלל כל מה שהוצאה לפועל יגבו לא יחשב כ"סידור לבעל חוב" (למעשה לדעת הש"כ צז ס"ק יד ועוד אחרונים ניתן לגבות גם מדירה).

לכן למעשה במקרה שלכם סביר להניח שבית הדין יתחשב במידת היכולת של הצדדים וידאג לפרוס את החוב בצורה שתאפשר חיים תקנים גם לפנים משורת הדין אך לא יהיה ביטול אוטומטית של החוב.

לגבי שאלתך השניה: האם נשים יכולות להתבע לדין?

נשים חייבות בדין כגברים וכלשון הגמרא (בבא קמא טו,א): "ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם, השוה הכתוב אשה לאיש לכל דינין שבתורה". דין עדות נשים שהזכרת איננו קשור למידת החיוב של נשים בממונות, ולכן אישה שחייבת כסף יכולים לתבוע אותה ולגבות את הכסף.

מעבר לכך, מפורש בשולחן ערוך (חושן משפט פז, י) שאשה שחתומה עם בעלה על שטר הרי הם שותפים וגובים הן ממנו והן ממנה. אומנם, בזמן חז"ל לנשים לא היה ממון עצמאי ולכן גבו ממנה רק מ"כתובתה". בימנו בדרך כלל ברור שלנשים יש נכסים ואין צורך להגביל את הגביה כנגד כתובתה.

 

למעשה, לא נכון לחמוק מן הדין, ומצווה מן התורה להחזיר חובות וכלשון חז"ל (כתובות פו,א) "פריעת בעל חוב מצווה" עד שאפילו להלכה למעשה ילדים מצווים לכבד אתו הוריהם ולשלם את חובתם לאחר פטירתם (שו"ע חו"מ קז, א). כמובן שניתן לדרוש מהצד השני להביא ראיה שהחובות אכן נכונים, ואפשר גם לבקש שיקלו עליכם את סבלכם לפנים משורת הדין.

והאמת והשלום אהבו.

 

הרב אלעזר גולדשטיין

מנהל אתר דין תורה. 

מכון משפטי ארץ, עפרה