הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

מאמרים שנכתבו על ידי הרב הלל גפן

  1. חוזה מכר רכב - משפטי ארץ - לחתימה

    בעקבות המאמר בספר משפטי ארץ ד - חוזים ודיניהם, מוצע חוזה שכירות משפטי ארץ לחתימה. החוזה בקובץ וורד וניתן לבצע בו שינויים והתאמות. המכון אינו אחראי על נזק שייגרם עקב שימוש בחוזה. חוזה מבואר עם מאמר מקדים ישנו בספר משפטי ארץ ד - חוזים ודיניהם. נעזרתם בחוזה? אתם מוזמנים לתרום להמשך הפעילות של המכון, לתרומה, צרו קשר: dintora@gmail.com

    קראו עוד...

  2. פיצוי על הוצאת דיבה בכלי התקשורת

    פעמים רבות אנו שומעים על אדם ששמו הוכתם ברבים על ידי פרסום באחד מכלי התקשורת. הדרך המקובלת להתמודד עם פרסום כזה היא הגשת תביעת דיבה בבית המשפט. האם יש ביסוס לתביעה כזו על פי דין תורה? המאמר דן בזכות לתקן תקנה לצורך פיצוי כספי למי שהוציאו עליו דיבה, והיחס לחוק לשון הרע כתקנת הקהל.

    קראו עוד...

  3. תיקון לחוק ההוצאה לפועל: בדיקת רכב מעוקל

    ישנן נקודות בהן חוק הוצאה לפועל והתקנות הנלוות אליו גורם עוול. למשל, כאשר מדובר בעיקול של רכב, השיטה היא שהרכב מעוקל ונמכר ללא שניתנת אפשרות לקונים לבדוק אותו. במילים אחרות, הרכב עומד סגור לחלוטין במגרש, והקונים המעוניינים בוחנים אותו מבחוץ ומחליטים כמה הם מוכנים לשלם עליו. כדי לתקן את המצב ראוי היה לתקן את התקנות שקבע שר המשפטים, אולם, עד שהדבר יתוקן אנו מציעים לתקן את סעיף 27 לחוק ההוצאה לפועל.

    קראו עוד...

  4. נתבע שמסרב לחתום על הסכם בוררות

    כאשר נתבע מסרב לבוא לדין אזי בית הדין נותן אישור לתובע לתובעו בערכאות. לפעמים הנתבע אומר שהוא מוכן להתדיין בדין תורה ואף מתחייב לבצע את פסק הדין, אולם, איננו מוכן לחתום על הסכם בוררות. מה הדין במקרה כזה?

    קראו עוד...

  5. עריכת דין במשפט העברי

    נוכחותם של עורכי דין וטוענים רבניים היא עובדה מוגמרת בבתי הדין הרבניים, לעומת זאת, בבתי הדין לממונות ישנם מקרים מעטים בלבד בהם יש ייצוג משפטי לבעלי הדין. יתירה מזו, בתי הדין ממעטים לפסוק הוצאות משפט ובכך נמנעים מלתמרץ את בעלי הדין להסתייע בייצוג וייעוץ משפטי יקר. מציאות מורכבת זו, בה מערכת משפט התורה מתייחסת באופן מסויג לייצוג משפטי נבחנת במאמרו של הרב הלל גפן ממכון משפטי ארץ, עפרה. הרב דן בהיבטים המוסריים וההלכתיים של סוגיה זו, ומאמרו מסכם את דעות הפוסקים השונות בעניין.

    קראו עוד...

  6. דיון שלא בפני בעל דין

    כיצד על בית הדין לנהוג במקרה שהוא מוסמך לדון על פי חוק אולם הנתבע מסרב להגיע לדיון? בכך עוסק המאמר הבא

    קראו עוד...

  7. דוגמת הסכם תיווך מקרקעין על פי ההלכה

    טופס הזמנת שירותי תיווך במקרקעין בבלעדיות ע"פ ההלכה, ההסכם מבוסס על דוגמת ההסכם של איגוד המתווכים עם תוספות מסומנות.

    קראו עוד...

  8. דוגמת הסכם הזמנת שירותי תיווך בבלעדיות על פי ההלכה

    מבוסס על הסכם התיווך של איגוד המתווכים בתוספת מספר סעיפים מסומנים

    קראו עוד...

  9. הדמים מודיעים - מחיר העסקה כגורם בפרשנות החוזה

    דבר מצוי הוא שהמוכר והקונה נחלקים בשאלה מה כלול במכירה ומה אינו כלול בה. אחד הכלים לפרש הסכם הוא גובה התמורה שהובטחה. במאמר זה נסקרים המקרים השונים בהם ניתן להסתמך על דרך זו. המאמר פורסם בכתב העת אמונת עתיך, תשרי תשע"ט

    קראו עוד...

  10. סעיף פיצויים מוסכמים בחוזה

    התחייבות בסכום סביר, אפילו מעט יותר מערך הנזק שנגרם על ידי הפרת החוזה, אין בה חסרון אסמכתא. אולם התחייבות לשלם קנס מופרז יש בה חסרון 'אסמכתא'. כדי להתגבר על בעיית ה'אסמכתא', נוהגים להוסיף בחוזים את המשפט הבא: 'הצדדים מודים כי כל ההקנאות, החיובים והמחילות האמורים לעיל נעשו בבית דין חשוב מעכשיו, באופן שאין בו אסמכתא'. הנוסח 'וקנינא מיניה ... דלא כאסמכתא' אינו מועיל, כיוון שמשמעותו היא שהצדדים מודיעים על גמירות דעתם להתחייבות שבשטר, אף שיש בה 'אסמכתא'. אולם הנוסח 'ושטר זה נעשה בענין שאין בו אסמכתא' מועיל, כי משמעותו היא שמודה שהשטר נעשה באופן שאין בו 'אסמכתא', דהיינו שנעשה בבית דין חשוב, ו'הודאת בעל דין כמאה עדים דמי'. אולם גם כאשר מדובר בקנס שאין בו 'אסמכתא' לא תמיד יש לחייב את מלוא הקנס. המאמר פורסם באמונת עתיך 116, ניסן תשע"ז.

    קראו עוד...

  11. חוקי התורה: פרשנות הסכמי ממון (תשפ"א)

    פרק נוסף בפרויקט חוקי התורה, העוסק בפרשנות הסכמי ממון

    קראו עוד...

  12. חוקי התורה: תיווך ושדכנות (תשפ"ב)

    שמחים לפרסם פרק נוסף בפרויקט הקודיפיקציה

    קראו עוד...

  13. הסכם שותפות עסקית על פי ההלכה

    קראו עוד...

  14. תפילה בזמן העבודה

    על פי החוק התפילה מוגדרת כהפסקה שאין עליה תשלום. כדי לקבל שכר על זמן התפילה יש צורך בהסכמת המעסיק, ולשם כך צריך המעסיק לדעת את העובדות ולתת את הסכמתו לקיום התפילות ולמתכונתן. אם אין הסכמה מפורשת, ניתן לקיים תפילה בזמן סביר (ומסתבר שניתן לקיים גם תפילה בציבור), כאשר המעסיק יודע ואינו מעיר דבר

    קראו עוד...

  15. סמכות עובד בחנות לוותר ללקוח על תשלום

    מסתבר שיש לעובד סמכות לוותר ללקוח על סכומים קטנים בלבד כדי לאפשר את השלמת העסקה.

    קראו עוד...

  16. התקנת מצלמה בשטח ציבורי של בית משותף

    זכותו של הציבור לעשות ברכוש הציבורי כרצונו, ולכן יכולים רוב תושבי הבניין להתקין מצלמת אבטחה, אמנם הם לא יכולים בהכרח לכפות על כולם לשלם על כך. כדי להבטיח שלא יהיה היזק ראיה אפשר לדרוש שרק אדם חיצוני, יהיה רשאי לבדוק את התיעוד במצלמה, וגם זאת רק אם יש חשד להתנהגות בלתי ראויה בשטח המשותף.

    קראו עוד...

  17. השבת אבידה ברב קו אנונימי

    בדרך כלל אין מצוות השבת אבידה בחפץ ללא סימן. אך ברב קו אנונימי, הסכום שנותר ברב קו מהווה סימן. השבת האבידה תעשה על ידי מסירת הרב קו למחלקת אבדות.

    קראו עוד...

  18. קטן שגנב, חייב לשלם?

    בגמרא מבואר שקטן שגנב פטור מתשלום הגנבה. אמנם יש מקום לחייב את הוריו בתשלום כחלק מהחובה המוטלת עליהם לחנך אותו, או בגלל המנהג.

    קראו עוד...

  19. עובד גרם לתאונה עם רכב מהעבודה

    עובד חייב בתשלומי נזיקין שנגרמו עם רכב של העבודה, אלא אם כן הוא לא אשם כלל בתאונה. העובד לא יכול להכריח את המעביד לתבוע את הביטוח, ודאי לא במקרה בו הרגילות היא לא לתבוע.

    קראו עוד...

  20. תשלום לוועד הבית למפרע

    נחלקו הפוסקים מהו מעמדו של וועד הבית, האם כמנהל של חברה או כשליח הדיירים. נפקא מינא במחלוקת זו היא האם הוועד יכול למחול על חובות הדיירים. לכן במקרה כזה כדאי שהדיירים ישלמו כדי לצאת ידי כל הדעות.

    קראו עוד...

  21. דיווח לא נכון לבנק כדי לקבל משכנתא

    אסור לדווח לבנק נתונים לא נכונים כדי לקבל משכנתא, כיוון שאסור לגנוב את דעת הבריות.

    קראו עוד...

  22. בית כנסת שנבנה על 'שטח ירוק'

    האם מותר לבנות בית כנסת על שטח המיועד להיות שטח ציבורי ירוק ולא שטחי ציבור? הרישום בטאבו מעיד מי הוא הבעלים האמיתי על השטח, ולכן אסור לבנות בית כנסת על שטח כזה. מכאן עולה שאסור לכתחילה להתפלל בבית הכנסת כזה, כיוון 'שאין קטגור נעשה סנגור'.

    קראו עוד...

  23. חנות שלא נוהגת לפי חוק הפיקדון

    לפי החוק חנות שאינה נוהגת לפי חוק הפיקדון ניתן להתלונן עליה לפני המשרד לאיכות הסביבה. לפי ההלכה ניתן לעשות כך רק אם היא נעשית על פי ההגבלות הנובעות מהלכות לשון הרע.

    קראו עוד...

  24. זכות קדימה בדירה שנפלה בירושה

    יורשים שירשו דירה וכולם רוצים לגור בה ולקנות את חלק האחים אחרים, עליהם להגיע להסכמה בדרך של גוד אואגוד. כלומר, אחד האחים יציע סכום שבו הוא מוכן לקנות את הדירה ויאמר לאחרים- קנה אתה במחיר זה או שאני אקנה במחיר הזה.

    קראו עוד...

  25. החובה לתת פרוטוקול לצדדים הדנים בדין תורה

    לפי דין תורה אין כלל חובה לרשום פרוטוקול, אך לפי תקנות הדיון של הרבנות הראשית ישנה חובה להכין פרוטוקול ולהעביר את הפרוטוקול לעיון הצדדים.

    קראו עוד...

  26. תשלום על גזל מצווה

    מתפלל תרם כסף עבור פתיחת ההיכל, ובסופו של דבר אחר פתח. הרב המשיב ציין שאין חובה לשלם על גזל של מצווה מעין זו. אך מצד שני אין לו חובה לשלם את התרומה שהוא תרם.

    קראו עוד...

  27. למי שייכת מתנה שנתנה לפרילנסר

    ההלכה אומרת שכאשר שליח לקנייה קיבל מתנה מהמוכר היא מתחלקת בין השליח והמשלח. אך אם השליח הוא פרילנסר והמתנה נתנה עבור שירותו האדיב, היא שייכת לעובד ולא לחברה.

    קראו עוד...

  28. גובה התשלום למודלית שלא סוכם עימה על שכר מראש

    נערה בת 15 עבדה כמודלית עבור מאפרת. המאפרת לא אמרה לה מראש מה השכר והיא שמעה מחברה שהשכר הוא 500 שקלים. בסוף העבודה המאפרת רצתה לשלם רק 100 ש"ח. הנערה סירבה לפרסום התמונות הן בגלל המחיר והן בגלל שלא היתה מרוצה מהופעתה. בנוגע לגובה השכר- המאפרת לא אחראית למה שנאמר ע"י החברה לנערה, והיא יכולה לשלם רק את הסכום הפעוט יותר. ואם הנערה מסרבת לפרסם את התמונות (המאפרת לא מנסה לחייבה לכך) לא מגיע לנערה כלל שכר, ויש מקום למאפרת לתבוע על אובדן זמנה וטרחתה.

    קראו עוד...

  29. דיווח למשטרה על מי שמוכר חומרים מזיקים לציבור

    מי שמוכר חומרים מזיקים לציבור הוא מזיק, ומותר לדווח עליו למשטרה כדי שיפסיק לבצע את מעשיו הרעים.

    קראו עוד...

  30. מתווך שטרח בתיווך ולבסוף המוכר חזר בו

    מתווך שטרח עבור עסקה זמן רב ולבסוף המוכר חזר בו מהסכמתו למכור, לא זכאי לקבל תשלום על עבודתו.

    קראו עוד...

  31. הוספת דיירים ברחוב והסתרת נוף

    מותר להוסיף דיירים ברחוב ללא הסכמת הדיירים. בנוגע לנזק שנגרם כתוצאה מהסתרת הנוף, רוב הפוסקים סוברים שאין טענת נזק כזו בדיני שכנים.

    קראו עוד...

  32. מבצע עימוד ששגה

    מעמד שגה וגרם נזק גדול לסידור שהתבקש להוציא לאור. כדי להשיב לשאלה זו נדרת מומחיות ולכן המשיב נתן לשואל כיוון כללי בלבד מהן השאלות שבית הדין צריך לשאול כדי להשיב על שאלה זו.

    קראו עוד...

  33. אבדה מדעת בארבעת המינים

    אדם נטל לולב ממוכר על מנת לשאול את הרב האם הלולב כשר, וכשחזר המוכר לא היה שם. כיצד ינהג הלכה למעשה?

    קראו עוד...

  34. כאשר יש אפשרות להציל או את עצמו או את חברו, את מי להעדיף?

    הרב קוק לא הכריע בשאלה האם יש חובה להקדים את חיי עצמו לחיי חברו או שזו רשות. כמו כן אין הבדל בין בנו ובין אחרים לעניין העדפה זו, תמיד על האדם מוטל להציל קודם את עצמו.

    קראו עוד...

  35. נייר עמדה מספר 6: הסתייעות בהוצאה לפועל

    פסק הדין עוסק בשאלות: יש לברר האם הוצאת פסק הדין אל הפועל היא באחריות בית הדין, והאם ומתי בית דין רשאי לסמוך על מערכת ההוצל"פ? אם כן, מה היא מידת התאמתו של חוק ההוצאה לפועל לדין תורה? במידה שיתברר שישנן אי התאמות כיצד על בית הדין לממונות לפעול במצב זה? להורדה חינם פתחו את הקובץ המצורף

    קראו עוד...

  36. נייר עמדה מספר 9: היתר פניה לערכאות

    כאשר הנתבע מסרב להתדיין בדין תורה (ייקרא לשם הקיצור: סרבן), יתיר בית הדין לתובע לתבוע בבית המשפט של מדינת ישראל, על פי דברי השו"ע שהובאו לעיל. ההיתר מכונה לעיתים "כתב סירוב". במסגרת זו נעסוק בשאלות המעשיות המצויות כיום בהקשר זה, כאשר המאמר מחולק לשני חלקים: א. התנאים להוצאת היתר פניה לערכאות. ב. היקף ההיתר – האם הוא מאפשר לגבות את כל מה שיפסק בבית המשפט. להורדה חינם פתחו את הקובץ המצורף

    קראו עוד...

  37. נייר עמדה 14 - הכרעה במחלוקות הלכתיות

    אחת הסוגיות הקשות בנושא יישום משפט התורה במדינת ישראל היא שאלת היכולת של בית הדין להכריע במחלוקות הלכתיות. בנייר עמדה זה מוצע מתווה להסמכת בית הדין להכריע במחלוקות וכללים מנחים ליישום סמכות זו. נייר העמדה איננו עוסק בכללי "קים לי", אלא בשאלה כיצד ניתן לאפשר לבית הדין להכריע בין הדעות, וכיצד עליו להכריע במקרים שונים. לדוגמא האם יש לפסוק בדרך שונה לבעלי דין אשכנזים וספרדיים? האם תמיד חובת בית הדין לפסוק לפי רוב דעות? ומי נחשב כרוב דעות? ועוד.

    קראו עוד...