תביעה קבוצתית בבית המשפט

רבני 'משפטי ארץ'
אסור להצטרף לתביעה בבית משפט ללא היתר מבית דין, ויש לפנות תחילה לדין תורה; רק אם החברה מסרבת – מתקבלת רשות לפנות לבית משפט. התביעה בדין תורה נעשית דרך פנייה לבית דין במקום פעילות החברה, שיזמן את הנתבעת לדיון. לבית דין אין סמכות לפירוק חברה; בדין פשיטת רגל יש מחלוקת, אך בכל מקרה ההליך ההלכתי מתחיל בבית דין, ורק בסירוב ניתן לפנות לערכאות.
tags icon תגיות

תביעה קבוצתית בבית משפט

שאלה

עבדתי בחברה מסוימת לפני כשנתיים. החברה נקלעה לקשיים, ולא שילמה לנו משכורות כמה חודשים. ובסוף כמעט כל העובדים פוטרו. החוב כלפינו לא שולם. כעת מספר עובדים לשעבר, רוצים לתבוע את החברה על המשכורות שלא שולמו. הם מתכוונים לפנות לעורך דין ולהגיש תביעה בבית משפט. שאלותי הן:

1. האם מותר לי להצטרף לתביעה אף שהיא מוגשת על ידי עו"ד ובבית משפט חילוני. אני יודע שלפי ההלכה צריך לתבוע דווקא בבית דין לפי התורה ("ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם"!).

2. נניח שאני אצליח לשכנע אותם לתבוע בדין תורה, מה הפרוצדורה לדבר כזה? למי צריך לפנות? איך זה הולך (אף פעם לא תבעתי מישהו בדין תורה)?

3. כמו כן ייתכן שכתוצאה מהתביעה, החברה תתפרק ותכריז על פשיטת רגל וכו' ובית המשפט ימנה כונס נכסים לחברה. האם לבית-דין לפי התורה יש סמכויות כאלה, כמו שיש לבית משפט חילוני?

תשובה

1. העובדה שיש תובעים נוספים אינה מתירה לך לתבוע בבית משפט, כל זמן שלא קיבלת היתר. לפיכך, עליך לתבוע את החברה בדין תורה. בית הדין יפנה אל החברה ואם זו תסרב להגיע לדיון אצלו, תקבל מבית הדין רשות לפנות לבית משפט.

2. באופן מעשי עליך לפנות לבית דין באזור מגוריו של הנתבע (שו"ע חו"מ יד, א), ובמקרה זה, במקום בו החברה פועלת.

3. לבית דין אין סמכות חוקית להכריז על פירוק חברה ולנהל הליך שכזה. לגבי היחס לפשיטת רגל ישנה מחלוקת בין פוסקי ההלכה: בשו"ת מנחת יצחק (ג, קלד) כתב שאין שום משמעות לפשיטת רגל והחוב נשאר בעינו. בשו"ת אגרות משה (חו"מ ב, סימן סב) כתב שהחוב משועבד לבעלי חובות על פי חוקי המדינה ("דינא דמלכותא"), ולכן יש לחלק את החוב על פי הוראות החוק. על אחת כמה וכמה בנוגע לחברה בע"מ שפועלת על פי חוקי המדינה (פתחי חושן הלוואה פרק ב, הערה סג).

גם לשיטת האגרות משה את הדיון יש לנהל בביה"ד, אולם כיון שהחוק אינו מאפשר זאת, עליך לתבוע מימוש החובות מכונס הנכסים בבית דין ואם הוא יסרב להתדיין בדין תורה תהיה רשאי לפנות לבית המשפט (לגבי השאלה האם יש צורך ב"כתב סירוב" מבית דין ראו תשובה בעמ' 14).

הדפיסו הדפסה