השתתפות השכנים בתשלום עבור הוצאות בניה

שכנים שחתמו והסכימו לתוספות בניה של אחד השכנים ותוספות אלו השביחו את הנכס שלהם, לדוגמא מעלית חדשה- עליהם להשתתף בהוצאות אלו לפי גודל הדירה.
tags icon תגיות

השתתפות השכנים בתשלום עבור הוצאות בניה

שאלה

שכן קנה בחזית את הקומה השלישית כשבקומה רביעית חדר, והוסיף בניה של כל קומה רביעית וחדר בקומה חמישית. את הקומה השלישית חילק גם ליחידת דיור. השכן בעורף הוסיף בקומה רביעית דירה במקום החדר והשכיר אותה.

הדיירים בעורף הוסיפו בבניה עוד כ-35 מ"ר בחזית. הדייר החדש מקומה שלישית הוסיף 28 מ"ר.

כדרישת העירייה הוא הוסיף גם יציקה ומעטפת לקומה ראשונה ושניה. הם עדיין לא משתמשים בה ולא שילמו עדיין לדייר בקומה שלישית עד שיבנו. מה צריך להיות חלוקת התשלומים בקשר ליציקה על הגג? ובקשר לתיקון המעלית?

תשובה:

המובן מהשאלה הוא שיש שני שכנים שבנו בשני צידי הבניין, ואחד מהם הגביה את הבניין לקומה חמישית וגם הוסיף בחזית הבניין שטח בולט, ולכן הוסיף לפי דרישת העירייה מעטפת לקומות התחתונות, וכן יציקת גג והגבהה של המעלית. השאלה היא האם הדיירים בקומות התחתונות צריכים להשתתף בהוצאות היציקה והמעלית כיוון שהם חלק מהבניין. לגבי המעטפת- אם הבנתי נכון מוסכם על כולם שאינם צריכים לשלם עד שיבנו בעתיד.

דיירים בבית משותף הם כשותפים בשטחים הציבוריים של הבית, והשתתפו על דעת תקנון הבית המשותף, ולכן אם יש תקנון לבניין ויש בו התייחסות לשאלת השיפוצים צריך ללכת על פיו. במידה ואין תקנון לבניין יש "תקנון מצוי" שמסדיר בחוק את היחסים הממוניים ביניהם. לא ראיתי בתקנון המצוי התייחסות לשאלה הנ"ל.

ישנן שתי סיבות לחייב את הדיירים בהשתתפות בהוצאות של הדייר שבנה- חיוב מדין הנאה, במידה וערך הבניין עלה כתוצאה מהעבודה, או חיוב מטעם שליחות לעשות ברכוש המשותף, גם אם אין הנאה לכל אחד מהדיירים.

לכן, אם עבודת הדייר העלתה את ערך הבית נראה שכולם חייבים להשתתף כיוון שנהנים מעבודתו אלא אם כן מוחים בו שלא יבנה (אבל בנדון שלנו מן הסתם בנה כחוק והיה צריך את הסכמת הדיירים). ונראה שזה אמור לגבי כל פעולה שמעלה את ערך הבניין ואינה נעשית לטובתו הפרטית של הדייר. יציקת גג חדש לכאורה אינה מעלה את הערך אלא אם כן הגג הקודם היה רעוע. אבל הוספת קומה ושיפוץ המעלית יתכן שמעלים במידה מסויימת את ערך הדירות ולכן יש לברר זאת על ידי שמאי או מתווך הבקיא בתחום, ובמידה ואכן הבניין הושבח יהיה על הדיירים שהסכימו לכך להשתתף בהוצאות.

גם במידה והבניין כולו לא הושבח,  אם שיפוץ המעלית מהווה שיפור של המצב שלה, כלומר החלפת המערכת בחדשה יותר, יש בכך הנאה של הדיירים האחרים, כמו כן עצם העובדה שכעת יש קומה חמישית יוצרת צורך מחודש גם לשאר הדיירים במעלית שתגיע לקומה העליונה, ולכן נראה שעליהם להשתתף בהוצאות שיפוץ המעלית, בהנחה שהדבר נעשה בהסכמתם כמתחייב מהחוק. ראה בספר דיני הבית המשותף עמ' 101 סעיף מב ובהערה נה'. אולם אם הדיירים האחרים לא הסכימו לשיפוץ המעלית אין לחייבם בהוצאות.

לגבי אופן חלוקת התשלומים הדרך המקובלת היא לחלק לפי שטח הדירות באופן יחסי.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

האם מותר לעבוד בעיתון שמפרסם ידיעות על אנשים, או שיש בכך לשון הרע?

נחלקו הפוסקים האם מותר לפרסם בעיתון ידיעות על אנשים, ובפשטות הדבר תלוי בשאלה איזו ידיעה. יש ידיעות מ...

אדםשהרחיב את דירתו וע"י כך נכנסים חתולים לבית שכנו, על מי מוטל להרחיקם

אדם הרחיב את דירתו וכתוצאה מכך עולים חתולים ומפריעים לשכן שמעליו – התעוררה השאלה על מי מוטלת החובה ל...

השקעה במסלול לא הלכתי

לכתחילה עדיף להשקיע במסלול השקעות כשר, כדי להימנע משותפות באיסורים כמו ריבית, חילול שבת ומאכלות אסור...

הצהרת כזב לקופת חולים: מותר או אסור על פי ההלכה?

אין להצהיר הצהרות לא נכונות מול קופת חולים. ואם הדבר גורם לכך שהקופה משלמת סכום שהיא לא חייבת בו - י...

האם עבודה חלקית מחוץ לשעות שהוגדרו בחוזה, כשניתנת תפוקה מלאה, נחשבת לג

מתכנת שואל האם גמישות בשעות עבודה מהבית והפסקות אישיות, תוך עמידה במשימות ורצון המעסיק, נחשבת לגזל. ...

האם אדם שחזר בו מעיסקה חייב להחזיר לצד השני את מה ששילם לעו"ד עבור ניה

מוכרי דירה הוציאו הוצאות עורך דין ניכרות עבור מכירה, ובסופו של דבר הקונה חזר בו. לפי ההלכה, חיוב בהו...

קניית מותג המזוהה עם עבודה זרה

חברה הקרויה על שם עבודה זרה - עדיף לכתחילה שלא לצרוך את מוצריה. ואולם הדבר מותר....
למאגר השו"תים קראו עוד