שלום רב ,
אבקש לברר מה קורה במצב של שכן שעקב מצבו הבריאותי אינו סובל רעשים של השכנים שבקומה מעליו בין היתר בשל היעדר בידוד תקין בין הדירות.
תודה מראש
האם שכן חולה יכול למחות על רעש?
בסוגיית הגמרא (בבא בתרא דף כ"ג ע"א) מסופר על רב יוסף, שהיו לו דקלים קטנים, ובשכנותו גרו מקיזי דם. בשל עבודתם, היו מגיעים עורבים שפגעו בתמרים. רב יוסף אמר: "אפיקו לי קורקור מהכא" (הוציאו את העורבים הללו מכאן). הגמרא ביארה שזכותו לעכבם נובעת מהדין של "קוטרא ובית הכסא" – עשן וריח רע, שאדם רשאי לעכב את שכניו אף אם קדמו לו במקום. רב יוסף נימק: "לדידי דאנינא דעתאי – כי קוטרא ובית הכסא דמי" (כלומר, עבורי כאדם חולה ואיסטניסט – זה נחשב כמו ריח של בית הכסא). דין זה נפסק להלכה בשולחן ערוך (חו"מ סימן קנ"ה סעיף ל"ט).
מן הסוגיה הזו למד שו"ת הריב"ש (סימן קצו), שאדם חולה רשאי למנוע משכניו רעש המפריע למנוחתו: "כיון שהאישה הזו מוחזקת כחולה – אין לך גירי גדול מזה, והווי ליה כקוטרא ובית הכסא... ואם במה שאדם קץ מחמת שהוא אנין דעת – הוי לגביו כקוטרא ובית הכסא, כל שכן במה שמזיקו בגופו מפני שהוא חולה או חלוש המזג". את דבריו הביא הרמ"א להלכה (חו"מ סימן קנ"ו סעיף ב').
עם זאת, החזון איש (בבא בתרא יג, יא) חידש: דברי הריב"ש אמורים דווקא כאשר מדובר בפעילות שאינה חלק מעיקרי הדירה – כגון מלאכת אריגה וכיוצא בזה – שאינה מצויה אצל רוב בני האדם. אך כאשר מדובר בפעולות רגילות שמרבית האנשים עושים – כמו מגורים רגילים, ילדים קטנים שבוכים בלילה, או דיבור טבעי – אין החולה יכול למחות, אפילו אם קדמו דירתו. דוגמא לשימוש בסיסי וטבעי לדירה הביאו הפוסקים כגון בכי של ילדים, או מכונת כביסה ייבוש ומזגן.
למסקנה, אם מדובר על רעש רגיל הנובע משימוש רגיל ובסיסי בדירה- אין זכות למחות בשכנים.
בידוד לקוי
כתבת שהרעש נובע מהעדר בידוד תקין. עמק המשפט (שכנים סימן לה, כב) כתב שמן הראוי שהשכן יקנה שטיח שימנע את הרעש לדירה שתחתיו, אולם לא כתב שניתן לחייב. בנוסף, כיוון שהשכן המרעיש נוהג כדרך הרגילה שבני אדם מתנהלים בה, על השכן הסובל לדאוג לתיקון הבידוד. בכל מקרה, דומני שהחוק לא מחייב את השכן לדאוג לבידוד תקני (המפורט בת"י 1004 על שלל חלקיו) אלא מחייב שלא יהיה רעש מעל רמה מסויימת. את הקביעה האם הרעש עובר את המותר קובע מודד אקוסטי מוסמך ולא כל אדם. לכן בשביל לקבוע שהרעש המוגזם נובע מבידוד לקוי ולדון על מי מוטלת החובה לתקנו יש צורך בראיות מוחלטות יותר.
הרשמו לקבלת עדכונים