השיעור עוסק בכללים הייחודיים של דיני הראיות בתביעת גזלן, ובוחן דרכם את היחס לראיות הנדרשות בתביעות מול חברת ביטוח, ודיני החזרה בתשובה לאחר גזל. נבחנו בו מספר שאלות מעשיות: האם מותר לדווח לחברת ביטוח דיווח שקרי שיוביל לאמת? כיצד לחזור בתשובה על מקרים אלו? האם צדקה יכולה להועיל במקום השבת הגזילה, ומה הדין כאשר אין דרך להשיב?
השיעור באדיבות אתר ישיבת עתניאל: http://otniel.org.
השיעור עוסק בסוגיית "משחק בקוביה" מתי יש איסור גזל בהימורים מתי נחשב למי שאינו עוסק בישוב העולם, ומתי הדבר מותר.
בשיעור נבחנו מספר שאלות מעשיות: האם מותר לשחק בקלפים על כסף? מתי אדם מוגדר כמי שאינו עוסק ביישובו של עולם? ומחלוקת פוסקי זמנינו האם מותר למלא כרטיס לוטו?
שיעור ראשון בסדרה על הלכות גזלה, בשיעור נבחנו שתי סוגיות מרכזיות: א. "אסור להציל עצמו בממון חברו" – בירור היחס שבין דיני נפשות לדיני גזלות: כיצד יראה "רובין הוד" היהודי? ב. שימוש קל בחפצים – מחד האיסור לגזול אפילו בפחות משווה פרוטה מאידך נבחנו שלושה פרמטרים לאיסור ולהיתר בשימוש קל בחפצים: א. הסכמה. ב. מנהג. ג. ודין "זכין".
השיעור באדיבות אתר ישיבת עתניאל: http://otniel.org.
שיעור שני בסדרה, השיעור עוסק בעקרון שחפץ גזול שייך לנגזל עד לשעת "קניין" גזילה, ולכן הוא "מוקצה". בשיעור נבחנה השאלה האם לכסף יש ריח לאור מספר דינים.
השיעור באדיבות אתר ישיבת עתניאל: http://otniel.org.
"הלכות גזלה בזמן הזה" (3) קניין גזלה (1) ותקנת השבים
בשיעור נבחנו שלוש רמות של "קניין גזלה" ומשמעותם לחוב: א. חיוב השבת הגזלה כשאין קניין. ב. קניין מדרבנן לאחר יאוש ושינוי (תקנת השבים). ג. קניין מהתורה בשינוי מוחלט. לאור זאת נבחנו מספר שאלות: מדוע הגזלן משלם כשעת הגזלה? מתי שינוי נחשב להתייקרות החפץ המקורי השייך לנגזל ומתי לרווחים מאוחרים השייכים לגזלן? כיצד יש להתייחס לשינוי במדד ובערך הכסף במציאות המודרנית, האם זהו שבח, הפסד או דבר חדש?
השיעור באדיבות אתר ישיבת עתניאל: http://otniel.org.
הלכות גזלה בזמן הזה (4) – קניין גזלה (2) בין תפיסה חוזית לתפיסה קניינית (חו"מ שסג)
בשיעור נבחן החשיבות של המונח "קניין" דרך ההבדל שבין התפיסה המשפטית החוזית לתפיסה הקניינית, המשמעות של הקניין להלכות גזל ולחומרת השימוש בחפץ גזול. בנוסף נבחנים דינם של נזקים לחפץ הגזול, ופטור מתשלום דמי שימוש. בסוף השיעור נבחן בקצרה הקושי להשתמש במונחים של "גזל" בסוגיות של קניין רוחני לאור ההבדלה שבין קניין לחוזה.
בשיעור נבחנו מספר שאלות: מדוע גזלן נפטר מתשלום דמי שכירות במטלטלים? האם תושבים של בית במאחז לא חוקי צריך לשלם שכירות למפרע לבעלי הקרקע? האם משהו שחנה בחניה ולא שילם צריך לשלם? האם משהו שהתארח במלון יותר ממה שמותר צריך לשלם? כיצד יש להתייחס לגזלה של "קניין רוחני" וכיצד ליישם במקרה זה את דיני "נזק שאינו ניכר"?
השיעור באדיבות אתר ישיבת עתניאל: http://otniel.org.
הלכות גזלה בזמן הזה (7) – האם יש חשש גזל גוי במלחמה? (חו"מ שסז)
כיצד להתייחס לגזל הגוי בכלל, ובפרט ביחס לביזה ושלל במלחמה?
בשיעור נבחנו מספר שאלות מעשיות: האם איסור גזל הגוי נובע מאיסור מהותי מדאורייתא או מחשש חילול ה'? האם לקיחת שלל במלחמה אסורה מדין גזל? מה היחס בין סמכות המדינה לגבי ניהול המלחמה לבין המקורות בתנ"ך העוסקים במלחמות? האם גם בלקיחת אוכל במלחמה יש לחשוש לגזל?
עמותת בצדק - פאנל בנושא: רווחה, צדקה וקניין במדינה היהודית
פאנל סוער בנושא: רווחה, צדקה וקניין במדינה היהודית.
בהשתתפות: ד"ר משה הלינגר, הרב ד"ר יצחק ליפשיץ, הרב עדו רכניץ
ולאחריו דיון בשיתוף חברי הסמינר - חוקרים בכירים ורבנים.
הרצאה זו עוסקת בדילמות המתעוררות בהקשר של הוצאת צווים בבית הדין לממונות. הרצאה זו נתנה במסגרת כנס בנושא: צווים זמניים במסגרת בוררות בבתי דין לממונות, ביוזמת הקליניקה לסיוע אזרחי על פי המשפט עברי בשיתוף מכון "משפטי ארץ", מערך הקליניקות, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת בר אילן.
ראו למטה קישור להרצאות נוספות מאותו הכנס.
בשיעור זה נבחן את היחס ההלכתי למדינת ישראל ולמוסדותיה באופן פרטני ונלמד כי יש הבדל בין המוסדות השונים של מדינת ישראל.
השיעור הועבר ביום העצמאות תשע"ז בישיבת הר ברכה.
ניתן לצפות גם באתר ישיבת הרב ברכה בכתובת הבא
http://yhb.org.il/?p=6541
תמצית נייר העמדה הסוקר את המחלוקת הקיימת בעולם לגבי מהות האישיות המשפטית, ולאחר מכן את המחלוקת בהלכה בסוגיה זו. ההמלצה העיקרית בנייר העמדה היא שיש לראות בחברה לכל הפחות אישיות משפטית למראית עין. הפרסום זמין להורדה באתר.
'רישום בטאבו וחזקה בבתי דין לממונות' - הרב אלעזר גולדשטיין
השיעור מציג את פסקי הדין של בתי הדין לממונות, ודרכם הוא מנסה לבחון את המשמעות המעשית של חזקות שלוש שנים במציאות המודרנית של רישום בטאבו לאור בעיית טעות ברישום.