הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב דוד לאו
תביעה עקב גניבה של לולבים
פני בית הדין לממונות, מודיעין, בראשות הרב דוד לאו שליט"א, נידונה תביעה של סיטונאי לולבים כנגד קימעונאים שקבלו ממנו סחורה, אשר נגנבה מהם. בית הדין קבע: א. מעמדם של הנתבעים הוא כשל שומר שכר. ב. הנתבעים חייבים לפצות את התובע על הגניבה למרות שהלולבים אוכסנו במחסן נעול היטב, שקירותיו נפרצו על ידי הגנבים. ג. הנתבעים חייבים לפצות את התובע רק על עלות כל לולב שנגנב ולא יותר מכך. בסופו של דבר החליט בית הדין על פשרה, במסגרתה חויבו הנתבעים בשליש מגובה הנזק אותו גרמו.
**מקום הדיון כאשר הנתבעת חיה כבר 15 שנה בחו"ל והתגרשה שם אזרחית / פד"ר 1067919/1
בני זוג ירדו מן הארץ ונפרדו בחו"ל. הם התגרשו שם אזרחית, והאשה חיה שם עם גוי עבריין. הבעל שב ארצה עם ילדיו, ותובע משמורת על ילדיו וגט. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין הרבני להכריע בעניינם כי רשמית היא גרושה וכי אינה ישראלית. לחלופין היא דורשת להחליף הרכב כי לדבריה ההרכב עוין אותה. בית הדין הכריע שמקום הדיון הוא בבית הדין הרבני בארץ, ולפנים משורת הדין הוא מסכים להחלפת ההרכב, כדי לפתור את העניין במהירות לטובת הילדים.
עיכוב מעצר אדם שאינו משלם מזונות זמניים / פד"ר 1009689/18
אדם שנפסק שעליו לשלם מזונות זמניים, אבל הבירור נמשך זמן רב, לא שילם את המזונות. הוא מבקש לעכב את מעצרו. הרב דוד לאו מבאר מה מהותה של קביעת מזונות זמנית, כיצד היא מתחשבת באינטרסים של הצדדים, ומכריע שאין לעצור את האיש בגין חובותיו, אך יש לעצרו אם לא ישלם בעתיד. כמו כן הוא קובע שיש לדון בהקדם בסידור הקבע.
האם מותר לגרושה להעתיק את מקום מגוריה ולהרחיק את הילדים מן הבעל / פד"ר 1073383/1
גרושה מבקשת להרחיק את מקום מגוריה, בכך יורחקו הילדים מאביהם. האב מבקש שאם הגרושה תעבור, יועברו הילדים למשמרתו. בית הדין אישר לגרושה לעבור.
דירה שנקנתה מכספי אשה, ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג / פד"ר 993174/8
בני זוג רכשו דירה ורשמו אותה בטאבו על שם שניהם, ואולם רוב הכסף הגיע מידי האשה. כעת הם מתגרשים. נחלקו הדעות הןם בבית הדין האזורי והן בבית הדין הגדול בשאלה האם הרישום בטאבו מהוה מתנה והופך את הדירה למשותפת.
***חיוב כתובה באדם שאשתו בקשה גט משום שהיה לו קשר עם נשים אחרות/ 1013673/2
אדם שהודה שהוא מכור לקשר עם נשים, התבקש ע"י אשתו לתת לה גט, ואף לשלם את הכתובה. בית הדין פסק שיש לחיבו בגט וכתובה, ולהתפשר בעניין תוספת הכתובה.
**מעמדה של דירת בני זוג שנרכשה ע"י צד אחד / פד"ר 883179/2
בני זוג מתגרשים. הדירה בה גרו בני הזוג נרכשה מכספי הבעל והיתה רשומה ע"ש הבעל. האשה תבעה מחצית הדירה משום שזאת היתה דירת מגוריהם. בית הדין פסק שאין די בכך, והואיל והדירה רשומה על שם האיש - דירתו היא.
אדם שטוען ששב וקידש את גרושתו אך לא הביא עדים לכך / פד"ר 1090429/1
אדם טוען ששב וקידש את גרושתו. הוא לא הביא עדים על כך. לכן קבע בית הדין שהאשה מותרת להנשא, אך האיש מנוע מלהנשא.
**אב המערער על דרישה שבזמן שהות הבת אצלו יאפשר לה לשמור שבת / פד"ר 888602/2
אב נדרש בפסק דין שלא למנוע מבתו לשמור שבת בשהותה אצלו. האב ערער על כך וטען שכופים עליו להיות דתי. בית הדין דחה את טענתו. בית הדין קבל את טענתו שאם גרושתו תפר את החוזה ביניהם היא צריכה להקנס.
**פשרה בכתובה כשלא ברור מי גרם לגירושין / פד"ר 910600/1
בני זוג התגרשו, לכל צד היו הרבה טענות כלפי הצד השני. וכל צד האשים את הצד השני בהכשלת הנשואין. בית הדין האזורי פסק ברוב דעות שהאיש פטור מתשלום הכתובה. בית הדין הגדול פסק פשרה.
**אשה שהתגרשה בגלל בעשה כיעור - התרה למי שעמו עשתה את המעשה / פד"ר 1071067/2
בית הדין התיר לאשה להנשא לאיש שעשתה עמו מעשה כיעור בפומבי בשעת נישואיה לבעלה הקודם, כיון שלא הוכח שאכן היתה גם ביאה. עם זאת, דחה בית הדין את הנימוק לפיו יש להתיר למי שעשתה מעשה כיעור בסברה שהדבר מותר.
**קנס על מי שמתעכב בתשלום חוב שהשית עליו בית הדין / פד"ר 810388/12
בית הדין השית על אדם קנס על כל יום בו הוא מתעכב מתשלום חוב שהושת עליו ע"י בית הדין. בא כחו פנה לנשיאת בית המשפט העליון, והיא עכבה את התהליך ובקשה לדעת מדוע נקט בית הדין בדרך של קנס ולא הפנה את התובע להוצל"פ. בית הדין מנה בודק שיבדוק את נכסיו של הנתבע והאם אפשר לגבות מהם.
תביעת אשה לקבל מחצית מדירה של הורי האיש שחוקיותה עומדת בספק / פד"ר 962400/2
בני זוג גרו במשך שנים רבות בדירה של הורי האיש, שנבנתה ללא אישורים. בני הזוג ניהלו חשבונות בנק נפרדים. כעת בני הזוג התגרשו. האשה תובעת מחצית מדירת המגורים של הצדדים, בטענה שגרה בה עם האיש ואף השתתפה בשיפוצה, וודאי עשתה זאת על דעת כונת הבעל לשתפה. האשה לא הביאה ראיות לדבריה. בית הדין דחה את דבריה מכמה טעמים: א. השיפוצים נעשו (אם נעשו) כאשר הורי הבעל עוד היו חיים, וודאי שאין הבעל יכול לשתפה בנכס לא לו. ב. חוקיות הדירה מוטלת בספק, וודאי שאין כונותה שהבעל ישתפה בדירה שאולי עומדת לפני הריסה. ג. זוג שאין לו חשבון משותף, לא יוכל להתבסס על כך שמן הסתם היתה כוונתו לשתפה.
מזונות לאשה שאינה חיה בבית אחד עם בעלה / פד"ר 934666/10
בית הדין האזורי קבע שמזונות לאשה שאינה חיה עם בעלה בבית אחד אינם נקבעים לפי הכנסתו של הבעל. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקיבל את הערעור.
קביעת שכרו של נאמן הקדש / פד"ר 971618/2
התובע מונה כנאמן ועו"ד של הקדש, במהלך הדיון בקבלת הנאמנות הבטיח אב בית הדין בירושלים כי שכר הטרחה שלו יהיה 25% מהעסקה, אך בהחלטות בית הדין לא הובאה הבטחה זאת. לאחר סיום הטיפול בתיק בית הדין בת"א קבע שכר טרחה של 10% בלבד. בפסק דין זה ערער התובע על ההחלטה ודרש שכר מלא הן בגלל ההבטחה והן בגלל העבודה המאומצת שהושקעה בתיק. ערכת הערעור קבעה כי כיוון שההבטחה של בית הדין בירושלים לא נקבעה כהחלטה היא הבטחה בעלמא ואינה מחייבת, אף לא כשכירות פועלים. אולם הוא קיבל את ערעור התובע לקבל שכר של 25% כיוון שמדובר בשכר סביר במקרה זה שבו רק פעילותו הנמרצת של עורך הדין הביאה לידי מימוש הנכס שהיה כמעט אבוד. בית הדין דחה את עמדת בית הדין קמא שאין להגדיל את השכר במקרה של עורך דין שהוא גם נאמן.
חיוב גט ב'רועה זונות' פד"ר 1040557/1
בעל רעה בשדות זרים. בית דין קמא חייבו בגט. הבעל טען שהטעמים שכתב האגודה לחיוב בעל בגט במקרה זה לא שייכים לגביו. ערכת הערעור לא קיבלה את דבריו וחייבה אותו בגט.
סמכות בתביעה כרוכה הנקנית מההתנהלות במהלכה על אף העדר הכנות בהגשתה / פד"ר 1207531/1
תוקף מחילת כתובה שנעשתה כחלק מהסכם גירושין / פד"ר 1060394/2
אשה מחלה על כתובתה בבית המשפט כחלק מהסכם גירושין. האישה טענה כי בפועל ברגע המחייב שהוא רקע מתן הגט היא לא מחלה על הכתובה והדיין אמר לה שתעמוד לה הזכות לתבוע את הכתובה בעתיד. ערכת הערעור קבעה כי יש תוקף להסכם שנעשה בבית משפט גם לפי דין תורה. תוקף זה נובע מ'סיטומתא', ואם האישה תבקש לבטל את מחילתה או לומר שכלל לא מחלה הרי כאשר סעיף אחד מההסכם מתבטל כל ההסכם מתבטל גם כן. דבר זה לא ניתן לעשותו אחרי שהצד השני כבר התחיל לקיים את חלקו בהסכם כפי שמבואר מדברי נתיבות המשפט קעו ג, וד.
חוב של בעל לגרושתו ייגבה ע"י האישה ולא ע"י בית הדין / פד"ר 810388/12
בית הדין האזורי פסק בטעות שהאישה תשלם לבעלה חצי מליון שקלים. כעבור זמן התגלתה הטעות, ולכן הבעל נתבע להחזיר את החוב. הבעל לא עשה כן, והחוב נרשם מסיבות שונות לקופת בית הדין. בא כוח האישה טען שכיוון שכן בית הדין אמור לגבות את החוב לשלם את שכר הטרחה, או את החוב אם אכן לא ניתן לגבות אותו מהבעל. לטענתו, בית הדין טעה ולכן הוא צריך לשלם. ערכת הערעור דחתה את דברי בא כוח האישה וקבעה כי אין לפי הדין שום חובה המוטלת על מוסדו המדינה לשלם חוב של מאן דהו. אם האישה מרגישה שנעשה לה נזק- עליה לתבוע בתביעת נזיקין את המדינה.
אי פסילת דיין שיש לו היכרות עם אבי האישה / פד"ר 971962/5
בית הדין קבע כי ההיכרות שיש לדיין י עם אבי האישה והעובדה שהשתתף בחתונת בתו של האב, אין בה סיבה מספקת בכדי לפסול את הדיין י מלשבת בתיק מתוך חשש מוצק באותו הזמן שפסילת הדיין תגרור עיכובים בדיונים.
החזר למפרע של מזונות בעקבות מעבר של הילדים למשמורת האב וחזרתם למשמורת האם / 1041017/10
בהסכם גירושין הבעל העדיף לתת לאשתו את חלקו בדירה בתמורה לאי תשלום מזונות. כעבור כמה שנים בעקבות מריבה עם האם הבנים עברו לגור אצל האב. האב תבע החזר למפרע של דמי המזונות. בית דין קמא, קיבל את בקשתו וחישב שמגיע לו 75,000 ש"ח. אולם האם ערערה על גובה הסכום כיוון שאחד הילדים חזר לגור אצלה. ערכאת הערעור קבלה את הערעור של האם באופן חלקי, והורידה את החוב ל30,000 ש"ח. חלק מהדיון נסוב על מציאות שבה ילד בן שש-עשרה מעוניין לשהות חלק מהזמן אצל כל אחד מהוריו, על כך קבע בית הדין שטובת הילד מצריכה להגיע לסופיות הדיון, וראוי שההחזר יתחשב גם באפשרות שהבן יוכל להיות תקופות מסוימות אצל האב באופן חופשי בלי שהדבר יהווה עילה לתביעה חוזרת, שהרי תביעות מעין אלה מעכירות את האווירה ומונעות מהבן החלטה עניינית אצל מי לשהות.
חיוב גירושין בפירוד ממושך ובחשש לבגידה / פד"ר 1059671/3
איש ואשה פרודים כעשר שנים וכל צד טוען על חברו שהוא בוגד בו. האיש תבע גירושין והאשה סירבה בטענת שלום בית. בית הדין קמא חייב את הצדדים להתגרש, כיון שהם מורדים זה על זה, ולכן גם לא חייב את האיש במזונות האשה. האשה ערערה וטענה שלא יתכן לקרוא לאשה מורדת כאשר היא תובעת שלום בית. בית הדין הגדול דחה את הערעור, כיון שהיו רגלים לדבר שהאשה אינה רוצה באמת בשלום בית, והיא ניהלה מערכת יחסים מקבילה עם גברים אחרים.
פשרה הקרובה לדין בתיקון ויישום הסכם / פד"ר 1038732/1
בהסכם גירושין נקבע שהאשה תוותר על תביעותיה ברכושו של האיש ובתמורה האיש יעביר לאשה את זכויותיו ברכוש המשותף. לאחר מכן התברר שעל הרכוש המשותף מוטל מס גבוה, והאשה ערערה וטענה שלא על דעת כך הסכימה. בית הדין קבע שיש לתקן את ההסכם בדרך של פשרה קרובה לדין, ולחייב את הבעל בשני שלישים מהמס המדובר.
כפיית גט למרות אי־שמיעת טענות הבעל מבחירתו הוא / פד"ר 1157365/1
בעל נמנע מלהגיע לדיונים ובעקבות זאת בית הדין האזורי החליט שלא ניתן לכפות גטו ללא שמיעת טענות הבעל. בניגוד לכך בית הדין הגדול הורה על כפיית גט כיוון שהבעל לא הופיע לדיונים מבחירתו.
*תביעה לביטול הסכם בטענה כי נעשה תחת לחץ / פד"ר 1215330/4
*טענות לקנוניה של בן זוג עם צד ג' / פד"ר 1175108/4
תביעת אם להחזר מזונות מהאב / פד"ר 1117636/2
דחיית בקשה לביטול החלטה ולדיון בתביעות נוספות / פד"ר 993682/7
ארכה להגשת ערעור והתנייתה בערובה להוצאות המשפט ולקיום / פד"ר 1164422/2
בקשת ארכה להגשת ערעור / פד"ר 1164422/2
בקשת ארכה להגשת ערעור ב' / פד"ר 1164422/2
הפרת הסכם או איחור בקיום הוראותיו, התעלמות מהוראות בית הדין / פד"ר 1219913/3
הנמקה קבילה לאיחור בתגובות שעליהן הורה בית הדין לעומת תירוץ סתמי / פד"ר 1219913/3
מזונות ילדים בעלי צרכים מיוחדים הזכאים לקצבת נכות ולאחר גיל שמונה־עשרה / פד"ר 1019169/11
דחיית הדיון בטענות בדבר הפרת המשיבה את ההסכם ובדרישה להשבת מזונות / פד"ר 1219913/3
אכיפת גט על אישה שחויבה בו ותובעת כתובה טרם הדיון בתביעתה זו / פד"ר 1125604-8
האחריות ליצירת אפשרות לקיום הסדרי שהות למרות ריחוק פיזי – על מי - 122840...
השיקולים בבקשת סעד זמני לצמצום חיוב מזונות - 1123046-3 -
שיקולים להצמדת הכתובה לפסיקת פיצוי ולאיזון משאבים בלתישוויוני - 115018.._
פרשנות שטר לפי לשונו ולפי אומדנות_ לשון רבים האם לשון יחיד בכללה - 1181138/1
האחריות ליצירת אפשרות לקיום הסדרי שהות למרות ריחוק פיזי על מי - 1228400-2
גדרי חיוב האב במזונות ילדיו / פד"ר 1264600/1
התקבל ערעור ונקבע כי יש לחייב את האב בשיעור מזונות גבוה יותר כיוון שיש לו רכוש וכיוון שגם האם תורמת את חלקה לפרנסת הילדים.
נכס שנרכש בכספים שאינם בני איזון ע''פ הסכם ממון אך נרשם ע''ש שני הצדדים / פד"ר 1167733-3
חיוב בן זוג המתגורר לבדו בנכס המשותף לאחר הגירושין בדמי שימוש / פד"ר 1205104-6
מוחזק בכהונה המבקש לישא גיורת על יסוד דברי אימו כי נבעלה לגוי ונתחללה מן הכהונה / פד"ר 1219529-1
כריכת תביעה רכושית ודרישה לפסוק כעיקר דין תורה ובניגוד לחוק יחסי ממון / פד"ר 263901-2
חיוב מזונות וגדריהם ומעמדן של התחייבויות למזונות / פד"ר 1241751-2