הרב עמוס ראבילו

האם מי שביטל את האירוסין צריך לשלם את מלוא ההוצאות

הרב עמוס ראבילו
אם ביטול האירוסין נבע מאונס אזי אין עליו חובה לשלם יותר. אם הוא נבע מחוסר מחשבה יהיה עליו לשאת ביותר הוצאות.
קראו עוד קראו עוד

כשרות בהשקעות

הרב עמוס ראבילו
השקעות כשרות דורשות בירור מול כל בית השקעות מי מעניק את ההכשר ועל פי אילו קריטריונים. כשרות ההשקעה אינה תלויה בהכרח בהשקעה בחו״ל, וגם השקעות בארץ אפשריות לפי אותם כללים. מדדים “כשרים” עשויים להיות כאלה שנעשו באמצעות היתר עסקא או סידור הלכתי אחר, גם אם הם מבוססים על אותו מדד רגיל.
קראו עוד קראו עוד

השוואה בין דיני תיווך ודיני תשלום לשדכנים

הרב עמוס ראבילו
דיני שדכנות דומים בעיקרם לדיני תיווך, אך פרטי החיוב ומועדו תלויים במנהג המקום. אם להצעת השדכן הייתה השפעה כלשהי על יצירת הקשר והשידוך – יש חיוב תשלום (לרוב שליש), ואם לא הייתה כל השפעה – אין חיוב. לכן פנייה עצמאית להצעה קודמת תחייב תשלום רק אם עצם ההיכרות דרך השדכן השפיעה על הבחירה.
קראו עוד קראו עוד

התפטרות - חובת ההודעה המוקדמת בכתב

הרב עמוס ראבילו
לפי ההלכה ניתן להתפטר גם בעל־פה, אך בדיני עבודה החוק והמנהג מחייבים הודעה מוקדמת בכתב. עם זאת, כאשר ברור שהמעסיק הבין מראש שמדובר בהתפטרות סופית ולא נגרם לו נזק, אין הכרח לעמוד על הפורמליות, והעניין מסור לשיקול דעת בית הדין.
קראו עוד קראו עוד

האם חוזה לא חתום מחייב?

הרב עמוס ראבילו
הסכם עבודה שלא נחתם עשוי להיות מחייב אם היה "מעשה קניין" אחר, כגון התחלת עבודה בפועל. העדר חתימה אינו מבטל את ההתחייבות, אלא מהווה שיקול ראייתי בלבד, על השאלה האם תנאי העבודה היו אכן מוסכמים על ידי הצדדים.
קראו עוד קראו עוד

אונאה בסת"ם

הרב עמוס ראבילו
אונאה נקבעת לפי מחיר השוק ולא לפי מחיר הקנייה, ולכן מותר לסוחר סת״ם לקנות בזול ולמכור במחיר המקובל גם ברווח גדול. אונאה קיימת כאשר המחיר חורג ממחיר השוק בשישית או יותר, אך כיום קשה להגדיר מחיר שוק קבוע, ובפרט בסת״ם שתלוי באיכות הכתיבה והחומרים. עם זאת, גביית מחיר הגבוה בהרבה מן המקובל נחשבת גזל אף אם קשה להגדיר אונאה מדויקת.
קראו עוד קראו עוד

תשלום לשכן על שימוש במרפסת שלו כגג

הרב עמוס ראבילו
על השואל להשתתף בעלות בניית התקרה, שכן סגירת המרפסת בחלונות מהווה גילוי דעת על הנאה ישירה מהבנייה של השכן מעליו. חיוב זה מבוסס על דין "נהנה" וסוגיית "סמך לו כותל אחר" (בבא בתרא ד'), אלא אם סוכם במפורש מראש על פטור מתשלום עתידי.
קראו עוד קראו עוד

נסיעה ללא תיקוף רב־קו: למי חובת ההשבה?

הרב עמוס ראבילו
החובה להשיב את התשלום היא דווקא לחברת האוטובוסים שבה התבצעה הנסיעה ללא תשלום (מטרופולין), ולא לחברה אחרת. התשלום הכפול שבוצע לאגד אינו נחשב כהשבה, ויש לפנות לשירות הלקוחות של החברות ולהסדיר את העניין. אין היתר לנסוע חינם כ”קיזוז עצמי”.
קראו עוד קראו עוד

העתקת ספר שנכתב לפני מאות שנים

הרב עמוס ראבילו
כאשר מחבר הספר נפטר לפני יותר מ-70 שנה, הטקסט עצמו נחשב לנחלת הכל ומותר להעתיקו לשימוש אישי. ההיתר חל רק על גוף הטקסט המקורי, אך תוספות של מהדורה מודרנית (פיסוק, הערות, עריכה וכדומה) מוגנות בזכויות יוצרים ואסור להעתיקן ללא רשות. יש לפעול לפי תנאי הספרייה או האתר, לתת קרדיט על ההנגשה, ולציין את שם המחבר.
קראו עוד קראו עוד

האם הפסד מהמרת מטבע בגמ"ח יכול להיחשב מעשר כספים?

הרב עמוס ראבילו
הפסד שנגרם מהמרת מטבעות בכסף שהופקד בגמ"ח אינו נחשב מעשר כספים, משום שהקרן נשארת בבעלות המפקיד וההפסד הוא שלו. מעשר כספים הוא נתינה בפועל לצדקה, ולא הפסד שנוצר במהלך ניהול הכסף, גם כאשר הכסף היה מופקד בגמ"ח. עם זאת, יש פוסקים המתירים לקזז הפסדים מהרווחים לפני חישוב המעשר הכולל.
קראו עוד קראו עוד

עדות בבית משפט אזרחי כנגד חברת ביטוח

הרב עמוס ראבילו
מותר לתבוע חברת ביטוח בבית משפט אזרחי, משום שהחברה התחייבה מראש לשלם לפי פסיקת בתי המשפט, והדבר נחשב חלק מתנאי ההתקשרות עמה. לכן גם מותר להעיד בבית המשפט לטובת התובע כנגד חברת הביטוח, ואין בכך איסור של פנייה לערכאות. בנוסף, ישנם נימוקים הלכתיים נוספים המתירים עדות כזו במקרים מעין אלו.
קראו עוד קראו עוד

מחילה מוקלטת על חוב גן ילדים בעקבות איום בדין תורה

הרב עמוס ראבילו
בעלת גן מחלה להורים על המשך התשלומים לאחר שהוציאו את ילדתם מהגן, ואף הוקלטה אומרת שאינה מתכוונת לתבוע אותם, למרות שלטענתה עשתה זאת מתוך לחץ. בתשובה נפסק שאין לראות בכך אונס, משום שמותר לצד השני לטעון שזכותו בדין תורה, ולכן המחילה נחשבת מחילה תקפה. להבא מומלץ לקבוע בחוזה בית דין מוסכם מראש ולהוסיף סעיף המאשר את תוקף ההתחייבויות לפי השיטות ההלכתיות המקיימות את החוזה.
קראו עוד קראו עוד

מתווך פרסם מודעת מכירה - האם מותר לקונה לעקוף אותו?

הרב עמוס ראבילו
המוכר חייב לשלם למתווך כפי שסוכם ביניהם, ובמקרים מסוימים אף יתחייב בפיצוי אם סייע לקונה לעקוף את המתווך בניגוד להסכם בלעדיות. לגבי הקונה, יש מקרים שבהם אינו חייב בדמי תיווך, במיוחד כאשר הגיע למוכר רק דרך פרסום כללי ולא באמצעות קשר ישיר שיצר המתווך. עם זאת, כאשר מקובל לשלם דמי תיווך גם במצב כזה, או כשהמתווך ניסה להסתיר את פרטי העסקה והקונה עקף אותו ביוזמה מיוחדת – הקונה חייב לשלם, והכול תלוי בנסיבות המקרה.
קראו עוד קראו עוד

זכות ראשונים לשוכר לאחר שנחתם חוזה מכר עם צד ג' ולא נעשה רישום בטאבו

הרב עמוס ראבילו
לאחר שנעשתה מכירת דירה כדין, אין לשוכר זכות להוציא את הדירה מידי הקונה מכוח דינא דבר מצרא. העובדה שהדירה טרם נרשמה בטאבו או שנקבע פיצוי מוסכם למקרה של הפרת החוזה אינה מונעת את תוקף המכירה.
קראו עוד קראו עוד

חובת גילוי תקלות ברכב לקונה

הרב עמוס ראבילו
ברכב שקיים בו פגם הנדסי ידוע שעלול לגרום בעתיד לנזק משמעותי למנוע, והעובדה שהרכב נוסע כיום ללא תקלות אינה שוללת את קיומו של הסיכון. מבחינה הלכתית יש חובה לגלות לקונה מידע זה, שכן מדובר בפגם מהותי שרוכשים סבירים מייחסים לו חשיבות בהחלטת הקנייה. מומלץ לנהוג בשקיפות מלאה, להציג את מלוא המידע לקונה, ולשקול הפחתה במחיר שתבטא את הסיכון האפשרי ותאפשר עסקה הוגנת.
קראו עוד קראו עוד

בלעדיות בתיווך

הרב עמוס ראבילו
בחוזה בלעדיות הצגת הדירה לקונה שהגיע שלא באמצעות המתווך בלבד אינה מחייבת בדמי תיווך, אך אם העסקה הושלמה או כמעט הושלמה בפועל בתקופת הבלעדיות – המתווך עשוי להיות זכאי לדמי תיווך.
קראו עוד קראו עוד

גילוי פגיעות ברכב לקונה

הרב עמוס ראבילו
יש לגלות לקונה על פגיעה משמעותית ברכב, גם אם תוקנה וירידת הערך כבר גולמה במחיר. החובה נובעת מאיסור גניבת דעת, ולא רק מדיני אונאה.
קראו עוד קראו עוד

הכנסת סעיף בוררות בהסכם שותפות

הרב עמוס ראבילו
בתשובה צרפנו התניית בוררות שעשויה להתאים גם להסכם שותפות.
קראו עוד קראו עוד

הגבהת הגג במרפסת התחתונה עד החלון של השכן

הרב עמוס ראבילו
שכן המבקש להגביה את קירות המרפסת שלו על חשבון מעטפת הבניין בצורה שאיננה סטנדרטית והעלולה לגרום נזקים לשכנו - חייב את רשות השכנים לכך
קראו עוד קראו עוד

מכירת חלקו בדירה לגרושה לאחר הסכם גירושין

הרב עמוס ראבילו
ניתן למכור לגרושה את חלקך בדירה גם כאשר חלק מהתמורה ישולם בעתיד, אך יש לעגן את העסקה בהסכם מפורט עם בטוחות משפטיות מתאימות כדי להגן על זכויות שני הצדדים. מבחינת ההלכה, פריסת התשלומים בתשלומים קבועים אינה יוצרת איסור ריבית, אולם הצמדה או תוספת בגין דחיית התשלום מחייבות הסדרה באמצעות היתר עסקא מתאים.
קראו עוד קראו עוד

הרשמו לקבלת עדכונים

tags icon תגיות

Institute books אבידה ומציאה אומדן אונאה אונס ואיומים אסמכתא אפוטרופסות אתיקה עסקית אתיקה שלטונית בוררות ביטוח בינה מלאכותית בית הדין לממונות בר מצרא בתי הדין הרבניים בתי המשפט גבורה גביית חוב גזל גיור גמירות דעת גרמא ומניעת רווח דבר האבד דוגמא אישית דין נהנה דינא דמלכותא דיני חברות דיני חוזים דיני משפחה דיני עבודה דיני ראיות דיני שמים דיני תנאים הברחת נכסים הדין הבינלאומי הדין הפלילי הודאת בעל דין הוצאה לפועל הוצאות משפט הוצאת דיבה ולשון הרע היזק ראיה היתר עיסקא הכרעה במחלוקות הלוואה הלכת השתחררות הלנת שכר המחאה / שיק הסגת גבול הסכמי ממון במשפחה הסתמכות העימות האסימטרי הפקר הפרת חוזה הצמדה הקדש ונאמני הקדש השכרת רכב השלטון המקומי השקעות השתלמויות התיישנות התמודדות עם כשלים והאר עינינו: סנהדרין וועד הבית ועשית הישר והטוב זכויות יוצרים זכות עמידה זכיונות זכרון דברים חגים חוזה חוזה לטובת צד שלישי חוזה מכר דירה חוזה עבודה וקבלנות חוזה שכירות חוזים משפטי ארץ חוק הבוררות חוקה חוקי המדינה חוקי התורה חזרה מהתחייבות חיוב גבוה מסכום התביעה חיי אדם חירות חלוקת רכוש טוהר הנשק טוען ונטען טכנולוגיה ומשפט עברי טענת אי הבנה יושר, אמת והגינות יחידת לימוד תורה ומדינה ייעוץ חקיקה ירושה ישמ"ע ישראל והאומות כלכלה יהודית כנסי הדיינים כספי ציבור כפיה דתית כשרות משפטית כתב סירוב כתובה לימודי אזרחות מבצע אנטבה מדינה כהלכה מדיניות ציבורית מוניטין מוסר לחימה יהודי מזונות מחילה מחשבה מדינית מטלת ביצוע מיגו מידות הלוחם הישראלי מידת סדום מיסים וארנונה מיקח טעות מכר מכר דירה מכר רכב מכת מדינה מלחמת לבנון השניה ממון המזיק מנהג מסחר מעמד האישה מעשר כספים מצור מקרקעין משטר וממשל משמעת משפט מנהלי משפט ציבורי משפטי ארץ ד - חוזים ודיניהם מתנה נזיקין סדר הדין סופיות הדיון סיוע לדבר עבירה ולפני עוור סמכות בית הדין ומקום הדיון סמכות עובד סעד זמני סעד שלא נדרש סקירת פסק דין עבודות אקדמיות עביד איניש דינא לנפשיה עגונה עד מומחה עד פסול עדות עדות קרובים עיקול נכסים עני המהפך בחררה ערבות הדדית עריכת דין ערעור פדיון שבויים פוליגרף פיטורי עובד פנימיות התורה פסולי דין פרשנות חוזה פרשת שבוע פשרה צדקה צו מניעה צוואה צנעת הפרט קבלן קורונה קניין קנסות רווחה יהודית ריבית רישום בטאבו רכב אוטונומי רמאות וגנבת דעת רפואה ומשפט עברי שבועה שו"ת משפטי ארץ חלק א שוויון שומרים שוק ההון שותפות שטר שטר בוררות שיעורים במסגרת מרכז הלכה והוראה שכירות דירה שכירות רכב שכנים שמיטה ופרוזבול שעבוד נכסים תום לב תורת המשפט תחרות תיווך תלונת שווא תקנון בית משותף תקנות הדיון