הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

מאמרים שנכתבו על ידי הרב עמוס ראבילו

  1. סקירת פס"ד: פיצוץ דוד בדירה שכורה

    בית הדין עסק במחלוקת בין שוכר ומשכיר לגבי אחריות השוכר לאחריות לפיצוץ דוד מים חמים שיתכן ונשאר דולק זמן רב. בית הדין קבע כי מערכת החיובים שנקבעה בחוזה נועדה להחליף את מערכת החיובים על פי דין, לפיכך, אין לחייב את השוכר אלא בחיובים הכתובים בחוזה.

    קראו עוד...

  2. תשלום קנס ברכבת הקלה

    מקור כוחה של הרכבת לקנוס את הנוסעים בה עשוי להיות מבוסס על כמה יסודות: 1) תקנת בעלי אומנות; 2) תקנת טובי העיר; 3) 'דינא דמלכותא דינא'. מכל הסיבות הללו נראה שצריך לשלם את הקנס. פורסם בגיליון 107 של כתב העת אמונת עיתך

    קראו עוד...

  3. סקירת פס"ד: שכירות הוגנת

    האם בית הדין רשאי וצריך לפקח על מחירי השכירות, וכמה נדרש המשכיר להתרות מראש לפני העלתם?

    קראו עוד...

  4. חוק פינוי בינוי על פי ההלכה

    חוק פינוי בינוי נחקק לתועלת בני המדינה, והוא בא לענות על צורך שלא היה קיים בימי קדם. לכן מסתבר שעל פי הקריטריונים שקבע הרב הרצוג יהיה לחוק תוקף במסגרת "דינא דמלכותא". יחד עם זאת, יש צורך לתת את הדעת לכך שהדיירים המפונים, שהם פעמים רבות זקנים וחלשים, לא יפגעו יתר על המידה.

    קראו עוד...

  5. רעש מזגן המפריע למנוחת השכנים

    החזון איש ביאר, שלא ניתן למנוע מאדם שימוש בביתו שנעשה לצורך עצם המגורים, ובלשונו ל"עיקר הדירה", גם אם שימוש זה מפריע במידה רבה לשכנים.

    קראו עוד...

  6. תביעת אדריכל כנגד קבלן לשלם עבור תכנון כאשר הבניה בוצעה על ידי גורם אחר / ארץ חמדה גזית 76012

    התובעת הכינה תוכניות אדריכליות לפיתוח מגרשים בישוב, עבור הנתבעת - חברה שתפתח את המגרשים. לטענת הנתבעת, החברה לא הזמינה את התוכניות, ומי שצריך לשלם עבורן הוא היישוב. התובעת דרשה ממנהל החברה לשלם את חובות החברה ובית הדין דחה את התביעה.

    קראו עוד...

  7. תקנון בית משותף מותאם לציבור שומר מצוות

    תקנון בית משותף התואם את דרישות ההלכה, ומעבר לכך יש בו התייחסות לצרכים של הציבור הדתי. ככל החוזים הקודמים באתר גם תקנון זה מהווה התאמה של התקנון המצוי לדרישות ההלכה, ובנוסף לכך יש בו התייחסות לנושאים בהם התקנון המצוי כלל לא עוסק והם מטרידים את הציבור הדתי. התקנון (ללא הערות) זמין להורדה מהאתר בקובץ וורד לצורך עריכה ושימוש.

    קראו עוד...

  8. חלוקת הוצאות פיתוח בשכונה לבעלי מגרש כפול / ארץ חמדה גזית 77006

    בעלי מגרש בשכונה חדשה הוסיפו כביש גישה זמני. התובעים דרשו מהנתבעים לשלם על הכביש סכום כפול כיוון שהם בעלים של שני מגרשים באותה שכונה. מנגד הנתבעים טענו שאין לחייבים תשלום כפול אלא יש להתייחס אליהם כבעלי מגרש גדול שאינם משלמים תשלום כפול והגדרתם כבעלי שני מגרשים נעשתה בכפייה. בית הדין דחה את הטענה שמדובר במגרש גדול וקיבל את טענת התובעים משלושה טעמים: א. הנאתם גדולה יותר. ב. הכרעת רוב תושבי השכונה קובעת (גם במקרה שאין וועד לשכונה). ג. בית הדין התרשם שכך המנהג המקובל באיזור. לאור כל זאת הכריע בית הדין שעל התובעים לשלם תשלום כפול על הכביש.

    קראו עוד...

  9. חובת יישוב לאבטח אזור תעשייה בתחומו / ארץ חמדה גזית 77077

    בעל עסק באזור התעשיה תובע את הישוב שיכניסו את תחום אזור התעשיה לאחריות השמירה בישוב ויגדירו את זה באופן מפורש בנהלי השמירה, בית הדין קיבל את תביעת התובע וחייב את הישוב להגדיר מחדש את נהלי השמירה. בית הדין קבע שבמדינת ישראל אמורים הצבא וכוחות הביטחון להגן על התושבים, אולם כאשר הצבא אינו נותן מענה לעניין זה, חוזרת האחריות להיות מוטלת על בני הישוב כפי המפורט בשלחן ערוך. לכן וועד היישוב אחראי הן על התושבים והן על העסקים הפועלים בתחומו, ובכלל זה באזור התעשייה.

    קראו עוד...

  10. הוצאות חתונה בביטול אירוסין

    המנהג הרוח בבתי הדין הוא אמנם לחייב את הצד המבטל, אך על פי רוב עושים פשרה בין הצדדים ולא מחייבים את הצד המבטל במלוא התשלום. בנוסף, ישנה חובה לבקש סליחה ומחילה בלב שלם מהצד שנפגע.

    קראו עוד...

  11. תשלום לקבלן עבודות עפר שעבודתו הופסקה / ארץ חמדה גזית 77026

    התובע הוא קבלן עבודות עפר שביצע עבודות בשטח הנתבע כדי להכשיר אותו לנטיעה ערב שנת השמיטה. העבודה הופסקה בשלב מתקדם בין השאר עקב הפסקת העבודות על ידי צדדים שלישיים. הנתבע נטע את הכרמים גם בשטחים שלא הוכשרו באופן מלא, אך טען שחובתו לשלם הינה רק לאחר שהקבלן ישלים את עבודתו. בין הצדדים מחלוקות רבות עובדתיות ומשפטיות. בית הדין דן בסוגיות שונות ביניהם: האם חיוב תשלום בקבלן עבודות עפר הוא בסוף כלל העבודות או בסיום כל שלב? מתי יש לקבוע שהייתה מחילה על מום? מי נחשב לאנוס כשגורם שלישי מונע את המשך העבודה? בנוסף קבע בית הדין שביחס לאחת הטענות של התובע ישנו חיוב דאורייתא של מודה במקצת, ולכן על הנתבע לשלם חצי מהסכום כדמי פדיון שבועה. בית הדין פסק שעל הנתבע להשלים תשלום של 50,000 ש"ח באופן מידי על מה שכבר נעשה, וקבע סכום אותו יצטרך לשלם הנתבע לאחר שהקבלן ישלים את עבודתו.

    קראו עוד...

  12. הטעית רוכש שפגעה בזכאות לתנאים בהלוואת משכנתא / ארץ חמדה גזית 78002

    רוכשי דירה, הגישו תביעה נגד עמותה לבניה וחברת ניהול, בטענה שהטעיה או רשלנות מצד באי כוחן ביחס לרישום הבעלות על הדירה תגרום להם להפסד תנאי זכאות של משרד השיכון בשל שינויים שנעשו לאחרונה בהחלטת הממשלה בנושא. בית הדין פטר את הנתבעות מאחריות בגין הסתמכות, כיוון שלפני החלטת הממשלה הייעוץ היה טוב, ואחרי החלטת הממשלה החברה פטורה מטעם אונס כיון שלא היה ידוע אז מה הן ההשלכות על נושא הזכאות בנוסף התובעים לא הוכיחו שיש כאן הסתמכות ברמה מחייבת, ומדובר בהחלטה סבירה וראויה לשעתה שאינה בגדר רשלנות פושעת המחייבת בתשלום.

    קראו עוד...

  13. משכיר שהזמין חשמלאי והתקלקלו מכשירים של שוכר

    עקב ביקור חשמלאי שהוזמן ע"י בעל הבית, התקלקלו מכשירים של שוכר הדירה. האם חייב לשלם?

    קראו עוד...

  14. קנס על איחור של תשלום קטן

    שוכר איחר בתשלום חלק קטן מדמי השכירות. בחוזה נקבע קנס קבוע לכל יום איחור ללא תלות בגודל הסכום - כמה על השוכר לשלם במקרה זה?

    קראו עוד...

  15. מדוע מוצדק לאדם מאמין לתבוע מי שהזיק לו?

    כשהמכה לא באה ישירות מהקב"ה, אלא יש כאן אדם שברשעותו גרם לי נזק, יש כאן עשיית צדק כאשר מגדעים זרועות רשע.

    קראו עוד...

  16. השתלטות על עמותה

    האם מותר להירשם לעמותה כדי לסייע לאדם מסוים להשתלט עליה?

    קראו עוד...

  17. ריבית בקניית רכב

    קניית רכב בתשלומים ולקיחת הלוואה לצורך קניית רכב - כיצד עושים זאת ללא איסור ריבית?

    קראו עוד...

  18. פטור פיקטיבי מתשלום ביטוח לאומי

    על פי החוק וההלכה אסור למעסיק להוציא תלוש לאדם שאינו עובד שלו כדי לפטור אותו משלום ביטוח לאומי

    קראו עוד...

  19. עדות קרוב על צוואת שכיב מרע

    עד פסול רשאי להעיד בפני בית דין ופעמים יקבלו את דבריו, ואם הוא נאמן על הצדדים כשני עדים כשרים, יש עליו מצווה להעיד.

    קראו עוד...

  20. השתתפות בהגרלה סינית מכספי צדקה

    המקל לתרום כספי מעשר לעמותת חסד שאוספת כסף באמצעות 'מכירה סינית' שהיא בעצם הגרלה, יש לו על מה שיסמוך, ובקניית מוצר מעמותה, אם לא היה קונה את המוצר כלל וקונה אותו רק בגלל שרוצה לתת צדקה, מותר, ואם ייתכן שהיה קונה את המוצר והוא מועיל לו - יש להחמיר.

    קראו עוד...

  21. פיצוי בעל אולם עקב ביטול אירוסין

    אם טרם שולם על שכירות האולם - אין חובה לשלם, ואם שולם כבר כל הסכום או חלקו - אין להוציא מבעל האולם. אך אם חתמו על חוזה, יש לבדוק אם יש סעיף ביטול ותוקפו ההלכתי

    קראו עוד...

  22. ילדים ששילמו משכנתא עבור ההורים

    ילדים ששילמו משכנתא עבור הוריהם אינם הופכים להיות בעלים של הדירה, אולם, ההורים חייבים להחזיר להם את החוב. לאחר פטירת ההורים יצטרכו היורשים להחזיר את החוב, אולם, הדירה תהיה שייכת לכל היורשים.

    קראו עוד...

  23. שיק שאבד

    העמדה המקובלת רואה בשיק שטר חוב. ולכן אם השיק אבד יש לתת שיק חדש במקומו. במקרה זו יש חשש שכותב השיק יידרש לשלם פעמיים, על מקבל השיק להעמיד לו בטוחות.

    קראו עוד...

  24. חלוקת אחריות בין קונה ומוכר להשגת היתר בניה

    כאשר מוכר התחייב שלבית שהוא מוכר יהיה היתר בניה, ההתחייבות אל כללה הוצאת היתר לתוספת שבנה הקונה

    קראו עוד...

  25. *אחריות מפקח בניה

    מפקח הוא ידו הארוכה של בעל הבית לוודא שאכן העבודה נעשתה כראוי, ולא בורר בין בעל הבית והקבלן. ולכן, אפילו אם היה תנאי מפורש שרק אחרי שהמפקח מאשר הכסף יעבור, לא ניתן לעכב תשלומים על סמך תנאי זה.

    קראו עוד...

  26. אזרח עובד צה"ל שהוציא אישורי מחלה פיקטיביים

    מה תשובתו של מי שעבד כאזרח עובד צהל והוציא תעודת מחלה פיקטיבית כשלא היה חולה ולא הלך לעבודה? איזה דוגמאות יחשבו בימינו לצרכי רבים? והאם צריך לומר להם שזה החזרת גזלה?

    קראו עוד...

  27. אבטלה סמויה ושימוש בטלפון של העבודה

    במקרה שהמעסיק אינו דורש עבודה בלתי פוסקת וגם אין מנהג מקובל בעניין, נראה שאין לחייב את העובדים בעבודות יזומות. מאידך העובד צריך להיזהר שלא ליצור זמן פנוי, ועליו להשתדל ככל הניתן לסיים את המטלות בצורה הטובה ביותר בזמן המוקדש לכך

    קראו עוד...

  28. *"סידורים" וטלפונים בזמן העבודה

    נראה שאבן הבוחן לדעת האם הדבר מותר או אסור, היא גם על פי תגובת המעסיק, כאשר הוא רואה את העובד משתמש ברכוש העסק

    קראו עוד...

  29. נאמן על צוואה שהתרשל

    מה דין נאמן צוואה שהתרשל ומנע רווח, ושאר היורשים מפחדים ממנו? רק בית דין יכול להכריע בשאלה זאת. אולם, ככלל הסכמה של היורשים לנאמנות מכוח פחד מוגדר בפשטות כ"אנוס דנפשיה" שאינו מפגיע את סמכות הנאמן. נחלקו הפוסקים האם ניתן לתבוע נאמן שהתרשל על נזקים של מניעת רווח, ותנאי בעל פה שמבטל צוואה ולא נכתב בטל.

    קראו עוד...

  30. העברת זיכוי מס לאדם שאיננו התורם

    ברוב המקרים אסור להוציא קבלה על שם אדם אחר שאיננו התורם לצורך פטור ממס, כיוון שיש כאן שקר בדבר שנוגע לממון. וכן רשויות המס לא מסכימות להעביר את הזיכוי מאדם לאדם. אולם נראה שבסכומים קטנים שאין עליהם אכיפה וניתן להעבירם מיד ליד אין בעיה וכן בסכומים גדולים ניתן במקרים מסויימים להקנות את הכסף בצורה מסודרת.

    קראו עוד...

  31. תביעה בבית דין לעבודה וזכויות העובד בבית דין לממונות

    יש תוקף הלכתי להסכם שבו המעסיק התחייב לשלם לעובד חלק מהרווחים העתידיים.

    קראו עוד...

  32. השבת חוב לבנו של המלווה

    השבת סכום קטן לבן של המלווה שהוא בן מצוות פוטרת את הלווה, אולם, לכתחילה יש להחזיר למלווה עצמו או לבן משפחה שעובד עמו בעסק

    קראו עוד...

  33. תרנגולים המפריעים לשכנים

    בסביבה עירונית אסור לגדל תרנגולים כאשר הרעש מפריע לשכנים. לעומת זאת, בסביבה כפרית הדבר מקובל ולכן לא ניתן להתנגד לכך.

    קראו עוד...

  34. נתן לאדם כסף במקום זה שאבד, והכסף נמצא -מי יקבלו?

    אדם איבד סכום כסף והתייאש, אדם אחר נתן לו כסף במקום הכסף שאבד ולאחר מכן נמצא הכסף. במקרה כזה הכסף שייך למוצא.

    קראו עוד...

  35. שימוש בפרויקט השו"ת פרוץ לאחר שהקנוי אבד

    באופן עקרוני מי ששילם עבור שימוש ביצירה וזו אבדה לו, רשאי להשתמש בעותק שלה. בנוגע לפרויקט השו"ת - יש לפנות אליהם

    קראו עוד...

  36. בוקסה שנמצאה במסע בני עקיבא

    נראה שבמקרה שלך הסיכוי היחיד למצוא את המאבד הוא ע"י המשטרה או חברת האוטובוסים, וכל הפוסקים יסכימו שכך כדאי לעשות.

    קראו עוד...

  37. האם הסכם עבודה חייב להיעשות בכתב?

    על פי ההלכה הסכם עבודה אינו דורש הסכם כתוב אלא די במעשה קניין כגון התחלת עבודה, אולם, יש תועלת רבה בהעלאת הסיכומים על הכתב כדי להבהיר את פרטי ההסכם וכדי למנוע מחלוקות

    קראו עוד...

  38. אחריות לתיקון אבני קיר חיצוני בבית משותף

    כל דיירי הבניין צריכים להשתתף בעלות תיקון קיר חיצוני כיון שהוא שייך לכולם

    קראו עוד...

  39. החזרת ציוד למעסיק בסיום העבודה

    ציוד רב שנשאר בידי עובד מצריך אישור מבעל סמכות כגון מנכ"ל שהוא מוותר על הציוד ולא מספיק וויתור של מנהל זוטר

    קראו עוד...

  40. הגרלה שלא כללה את כל המשתתפים

    יש לערוך הגרלה נוספת במקרה של הגרלה שנעשתה ללא חלק מהכרטיסים, ויש מי שאמר שהדבר נצרך רק אם יש מי שיתבע הגרלה חוזרת (אך יש לידע את האנשים על הטעות). במידה ואי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור, יש להשיב את הכסף של הכרטיס לאלו שלא שותפו בהגרלה, ובמקרה של ארגון חסד אם גם זה לא אפשרי כגון שלא יודעים מה שמם ניתן להשתמש בכסף.

    קראו עוד...

  41. חזרה מהנחה בדמי התיווך

    במהלך המו"מ לרכישת הבית הסכים המתווך לוותר על 1% מדמי התיווך. לאחר זמן המתווך תבע את שכרו, אך הקונה מתמהמה מזה חודשיים וטרם שילם את חובו. האם המתווך יכול "להתחרט" על ההנחה בטענה שהיא הייתה על תנאי שהקונה ישלם בזמן? תשובה בקצרה: הנחה בדמי התיווך אינה מוגדרת כמתנה אלא כקביעת שכר נמוך, ולכן לא ניתן לדרוש שכר מלא גם אם הקונה אינו שילם במועד.

    קראו עוד...

  42. ליקוי שהתגלה ברכב למרות בדיקה

    גם אם המוכר לא ידע על הליקוי הוא נושא באחריות, במיוחד במקרה בו הקונה ביצע לרכב והליקוי לא התגלה.

    קראו עוד...

  43. האם האישה חייבת בהחזרת הלוואה משותפת לאחר שהתגרשה?

    כיוון שההלוואה נתנה לשני בני הזוג, אפילו שהיא לא היתה כתובה- על האישה מוטל לשלם חצי מהסכום, ועל בעלה לשעבר מוטל לשלם חצי מהסכום. אולם יש לשים לב שכאשר זוג מתגרש, בית הדין או בית המשפט מסדירים את כל ענייני הממון ביניהם במסגרת איזון משאבים, וגם החוב הזה צריך להיכלל במסגרת זו.

    קראו עוד...

  44. תשלום למתווך שהחל את התיווך ואחרים סיימו

    כאשר מתווך אחד מתחיל בתיווך ואחר מסיים יש לחלק את דמי התיווך בין שני המתווכים

    קראו עוד...

  45. ביטול חוזה בעקבות שינוי הנסיבות

    כיוון שאתה היית מודע לאפשרות שינוי הנסיבות ולא יידעת את הצד השני על הסיכון - אינך רשאי לבטל את החוזה

    קראו עוד...

  46. מתווך שהראה דירה והלקוח קנה אחרי שהיא שופצה כעבור שנתיים

    אם הקשר בין המוכר לקונה נוצר על ידי המתווך אזי הוא זכאי לשכר. לגבי שיעור השכר - הדבר ייקבע בבית הדין לאחר שמיעת הפרטים.

    קראו עוד...

  47. הלנת שכר

    מי שמלין את שכר עובדיו עובר על כמה איסורי תורה ומותר לגבות פיצויים על הלנת שכר בהתאם לחוק הגנת השכר ואין בכך משום איסור ריבית.

    קראו עוד...

  48. גמ"ח שקיבל כסף מזויף כפירעון הלוואה

    למנהל גמ"ח יש אחריות כלפי מפקידים שאמורים לקבל את כספם חזרה, ולכן אם יש כאן אכן פשיעה: חייב לשלם מדיני אדם כפי החלק של כספי הפיקדון. ועל החלק של הכסף המקורי- פטור, אך מדיני שמים חייב לשלם על הכל. אולם אם אין פשיעה - הוא פטור הן מדיני אדם והן מדיני שמים.

    קראו עוד...

  49. נזק למצלמה שאולה

    שואל חייב לשלם על כל הנזקים אפילו אירעו באונס, אלא אם כן הם התרחשו בעקבות שימוש רגיל בחפץ

    קראו עוד...

  50. הלשנה למס הכנסה

    מותר להלשין למס הכנסה על מעלימי מס אך כיוון שהחוק לא מחייב את זה אין חובה לעשות זאת. ומסתבר שהדבר תלוי ברמת הנזק הנגרמת לציבור מהעלמת המס.

    קראו עוד...

  51. אחריות תיקון ליקויים בשטח הציבורי על השוכר או על המשכיר

    תיקונים בשטח הציבורי של הבניין שאינם תוצאה של שימוש שוטף ודורשים מעשה אומן מוטלים על המשכיר

    קראו עוד...

  52. דין מצרן (בר מצרא) בקיבוץ

    לחברי הקיבוץ שמורה הזכות להחליט את מי לקבל כחבר בקיבוץ שלהם, ולא ניתן באופן עקרוני להתערב בשיקולים שלהם. לכן קשה להפעיל את "דינא דבר מצרא" כגורם המכריח את חברי הקיבוץ לקבל אתכם כחברים בו.

    קראו עוד...

  53. חניה בשטח פרטי ללא היתר לצורך תפילה

    אין שום היתר לגזול לצורכי מצווה, ואדרבה העובדה שהמעשה נעשה לצורכי מצווה אינו ממעיט מחומרת העבירה אלא אף מגביר אותה, כי נלווה לדברים חילול ה'.

    קראו עוד...

  54. זמן הודעה מוקדמת לפני עזיבת דירה שכורה ללא חוזה

    בשכירות ללא חוזה וללא מועד סיום יש להודיע זמן סביר מראש לפני פינוי הדירה. מסתבר שחודש הוא זמן מספיק להודעה מוקדמת וכל המקדים הרי זה משובח.

    קראו עוד...

  55. מעמדו ההלכתי של קנס בחוזה

    בבחינת מעמדו ההלכתי של קנס בחוזה יש לבחון את סוגיית אסמכתא, ריבית וקניין דברים

    קראו עוד...

  56. כדור של ילד שנמצא לאחר יאוש

    כדור נמצא לאחר כחודש, והמאבד התייאש: אם המאבד פחות מגיל בר מצווה, יש להשיב את הכדור מן הדין. ואם הוא מעל גיל בר מצווה, מן הדין הכדור שייך למוצא, ולפנים משורת הדין יש להחזירו למאבד.

    קראו עוד...

  57. נזילות כתוצאה מגשם במרפסת לדירה אחרת

    במקום בו יש מנהג, האחריות על התיקון מוטלת על העליון. אך יש מחלוקת מהו המנהג כאשר יש שני דיירים בלבד. במקום בו אין מנהג, נחלקו הפוסקים האם העליון חייב לתקן, או יחלקו שווה בשווה.

    קראו עוד...

  58. האם מותר לכתוב ביקורת שלילית על מסעדה?

    מותר לכתוב ביקורת על מסעדה אם מדובר על אתר שבעל העסק בעצמו פרסם את עצמו שם, והוא יודע שיש אפשרות למתן ביקורת טובה או רעה, ולדרג אותו, וכן אתר של החברה המאפשר מתן תגובות הן טובות והן רעות, מותר לפרסם. למקרים אחרים - ראו את התשובה המלאה

    קראו עוד...

  59. מקח טעות בבגד שנושרים ממנו נצנצנים

    לגבי שמלה שנושרים ממנה נצנצים - אם מדובר על תופעה מצויה ויכולת לראות בעת הקניה סימנים לכך - לא ניתן לבטל את המקח

    קראו עוד...

  60. קיבלתי יותר מדי עודף מנהג מונית, מה לעשות?

    מי שקיבל יותר מדי עודף מנהג לא מוכר יכול להשתמש בכסף. אך יש לרשום את פרטי המקרה כדי שאם יזדמן לו לפגוש שוב את הנהג יוכל להשיב לו.

    קראו עוד...

  61. הסכם אי תחרות בין שותפים

    בדרך כלל בית הדין יטיל קנס על מי שהפר התחייבות לאי תחרות ופגע כלכלית בחברו

    קראו עוד...

  62. דמי ריפוי לכלב שמירה שנדרס

    על אף שאין דין תשלומי ריפוי בבהמה, כתבו אחרונים רבים שהתורה פטרה מתשלום על ריפוי בהמה רק אם הבהמה תחזור לאיתנה מאיליה. ולכן במקרה בו הכלב לא יבריא ללא ריפוי חייב המזיק לפצות את הניזק על הוצאות הריפוי.

    קראו עוד...

  63. מי צריך לתקן פגמים בדירה שכורה?

    המשכיר הוא שחייב לתקן את הבית, ולהעמידו לשוכר שיהיה ראוי לדירה, והשוכר נחשב "שומר שכר" של הבית ולכן הוא חייב לתקן נזקים שגרם על ידי שימוש חריג אך לא על נזקים שנגרמו משימוש שוטף.

    קראו עוד...

  64. אב שהבטיח לתת הלוואה לבתו וחזר בו

    לשאלה זו יש היבט משפטי והיבט מוסרי ורגשי. בהיבט המשפטי באופן עקרוני אדם לא יכול לחזור בו מהבטחה שנתן ובמיוחד עם על סמך הבטחה זו הצד השני נקט פעולות. בהיבט הרגשי יש להיזהר מאד כאשר באים ב'תביעות' להורים ויש לשמור על כבודם עד הקצה האחרון

    קראו עוד...

  65. תשלום למתווך רמאי

    ככלל אין חובה לשלם למתווך שניסה לרמות את הלקוח שלו. אולם במקרה שהלקוח החליט להמשיך את העסקה לאחר שנודעה לו הרמאות ואף שינה אותה מסתבר שהוא חייב לשלם.

    קראו עוד...

  66. ירושת דירה שניתנה לאחד הילדים על ידי אבי המשפחה ללא הסכמת האם

    דירה שרשומה על שם שני בני זוג שייכים לשניהם בשווה. בהמשך לכך, בעל שנתן את הדירה המשותפת לילדיו לא נתן את חלקה של אשתו.

    קראו עוד...

  67. הגשת הצעה למכרז בשם קרוב משפחה זכאי כדי לקנות ממנו

    אם אין הגבלות על העברת הזכיה לאחר המכרז, הדבר מותר. ואם יש הגבלות במכרז, ואתה עוקף אותן יש במעשה זה משום גניבת דעת ואסור.

    קראו עוד...

  68. תביעת ביטוח על החזר עלות שכפול מפתח שאבד ואחר כך נמצא

    אם חברת הביטוח הורתה למבוטח לשכפל את המפתח ואחר כך המפתח האבוד נמצא - המבוטח זכאי לקבל מהחברה את עלות השכפול. במקרה שהשכפול נעשה לפני הוראה מפורשת מסתבר שהדבר תלוי במשך הזמן שלקח משעת איבוד המפתח ועד למציאתו.

    קראו עוד...

  69. פיצוי על רשלנות רפואית

    המנהג הוא שהרופא מבוטח, והפיצויים שנפסקים למטופל ניתנים על פי חוקי המדינה. לפיכך, ניתן לתבוע פיצויים אלה כיוון שיש כאן הסכם מכללא ותקנה טובה. כל זמן שחברות הביטוח יסרבו להתדיין בבית דין של תורה ניתן לתבוע את הפיצוי בבתי המשפט.

    קראו עוד...

  70. מתנה בטעות בעקבות ניתוח מיותר

    רופא שקיבל מתנה מחולה שעבר ניתוח מבלי שידע שהניתוח מיותר - חייב להחזיר את המתנה, כיוון שמתנה בטעות אינה מתנה, ואף הוא חייב להתנצל על הסבל המיותר שגרם לחולה.

    קראו עוד...

  71. על מי מוטלת האחריות לתיקוני איטום?

    בימינו המנהג המצוי בהרבה מקומות הוא שהשכן העליון מתקן את כל הנזקים המגיעים מרכושו, ובדיני שכנים, יש למנהג זה תוקף. בנוסף, גם החיים בבתים המשותפים מוסדרים פעמים רבות על פי התקנון המצוי ובסעיף 3 לתקנון חובת התיקון מוטלת על מי שהליקוי ברשותו, קרי, על הדייר העליון. אשר על כן, בימינו בדרך כלל בעל המרפסת (או הקומה העליונה) צריך לשאת בעלויות האיטום של המרפסת.

    קראו עוד...

  72. שינוי צוואה והפרה של הבטחה לחלוקה שווה

    בצוואה הלכתית מקובל להוסיף נוסח המאפשר שינוי הצוואה בעתיד. לגבי ההבטחה - אם מדובר על מתנה מועטת אסור לחזור ממנה, אך אם מדובר על מתנה גדולה מותר לחזור ממנה, אך מצד מידת חסידות אין לחזור, ויש מקרים שאף מחייבים לקיים את ההבטחה.

    קראו עוד...

  73. רעל עכברים שפגע בכלב של חברו

    ככלל המניח את הרעל פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמיים, אולם ברוב בתי הדין מקובל היום לחייבו לפי הסכמי הבוררות המאפשרים פעמים רבות לחייב בגרמא או מכוח פשרה במקרה של חוב מדיני שמיים.

    קראו עוד...

  74. תלונה לעירייה על השלכת פסולת

    ניתן להגיש תלונה בעירייה על השלכת פסולת בשטח המשותף בבניין מגורים כאשר בו מטרד ואף סכנה. למרות שיתכן שהעירייה תחייב שלא על פי דין תורה, הדבר מותר על פי ההלכה כתקנת הציבור.

    קראו עוד...

  75. שימוש ברב קו של אדם אחר

    למיטב ידיעתנו משרד התחבורה הורה לכל חברות התחבורה הציבורית שלא לקנוס אזרחים המשתמשים ברב-קו של אדם אחר, במידה ושניהם זכאים לאותה הנחה

    קראו עוד...

  76. עלות הסרת אנטנה בגג של בית משותף

    על מי מוטלת האחריות לשלם על הסרת אנטנה שלא מתפקדת מגג משותף כאשר הסיבה להסרת האנטנה היא הצורך לאטום את גג של הדירה העליונה?

    קראו עוד...

  77. אונאת מחיר במכירת פרחים ברוכלות

    ישנה מחלוקת כיצד לקבוע את מחיר השוק: לדעת הרב אשר וייס אם המחיר הוא בגבול הסביר ולא חורג באופן קיצוני ממנו - אין אונאה. לדעת הרב ז"נ גולדברג מחיר השוק צריך להיות מחיר ממוצע בין החנויות בסביבתך שדומות לך. ישנם פוסקים שקובעים כי מחיר השוק הוא המחיר של רוב החנויות.

    קראו עוד...

  78. תוקף כתובה בימינו

    במקרה בו האשה קיבלה כחצי מהרכוש המשותף במסגרת 'איזון משאבים' אשר שוויים עולה על סכום הכתובה, לא תקבל האשה את הכתובה. במילים אחרות, האשה תקבל חצי מהרכוש ולא פחות מסכום הכתובה

    קראו עוד...

  79. רמאות בקצבת ילדים בחו''ל

    כיוון שנראה שמדובר על רמאות, יש לעשות כל מאמץ להחזיר את הכספים שהוצאו שלא כחוק.

    קראו עוד...

  80. מקום הדיון במקרה שאשה עלתה לארץ עם הילד המשותף ללא הסכמת בעלה

    אם אחד מבני הזוג הוא אזרח ישראל או אם יש להם זיקה לארץ ישראל כגון משפחה וכדומה, ואח"כ שהו בחו"ל במשך מספר שנים סביר שבית הדין בארץ ידון בגט משום שלבית הדין הרבני בארץ יש יכולת אכיפה בענייני אישות בשונה מבית דין בחו"ל.

    קראו עוד...

  81. צוואה שאינה כשרה לפי ההלכה

    לפי ההלכה לא ניתן לצוות לתת מתנה אחרי המוות, וצוואה הלכתית היא צוואה שבה המתנה ניתנת מחיים. לכן במקרה בו יש צוואה חוקית שהיא נתינת מתנה לאחר המוות, צריך להוציא צו ירושה בבית דין ושם יעשו קניין על הצוואה. אם הדבר לא אפשרי, ניתן להשתמש ברכוש אף ללא קניין, אך על הקרקעות שהתקבלו בירושה חייבים לעשות קניין.

    קראו עוד...

  82. מים חמים בדירה שכורה

    המשכיר חייב לדאוג שהדירה המושכרת תיהיה ראויה למגורים רגילים. לכן, עליו גם לדאוג להימצאות מים חמים בדירה.

    קראו עוד...

  83. דיווח לעירייה

    מותר במקרים מסוימים לדווח על מעשי השכנים לעירייה גם טרם פניה לבית דין.

    קראו עוד...

  84. הצהרה שקרית על מחלה

    אסור לעובד שאינו חולה להשיג אישור מחלה מהרופא. אם בכל אופן הוא עשה כך, עליו להחזיר את הכסף למעסיק.

    קראו עוד...

  85. גישת בית הדין לדיני הראיות ולענייני מיסוי

    בנקודת המפגש בין דין תורה ובין משפט המדינה מתעוררות שאלות מהי מדיניות בית הדין. בתשובה זו סקרנו את הגישה של בית הדין בנוגע לכמה מהשאלות הללו.

    קראו עוד...

  86. פיצויי פיטורים לעובד בשחור

    מנהג המדינה לשלם פיצויי פיטורים אפילו אם העובד מועסק ב'שחור'. פיצויים אלו ישולמו לפי החוק, ולכן אם העובד התפטר בגלל שינוי מקום המגורים שלו, אין לו זכות לקבלת דמי פיצויים.

    קראו עוד...

  87. שכן זורק פסולת בחצר המשותפת

    אין להשתמש בחצר המשותפת אלא בשימושים שמנהג המקום להשתמש בהם, ולכן אין לזרוק פסולת בחצר המשותפת.

    קראו עוד...

  88. שינוי מדיניות של וועד הבית בעניין תשלום על דירה ריקה

    ועד הבית יכול לשנות את המדיניות שנהג בה אם אין זה שינוי של התקנון, ובתנאי שיודיע על כך לדיירים מראש.

    קראו עוד...

  89. מזמין כתיבת ספר תורה שחזר בו ואחר כך נפטר

    אדם הזמין מסופר ספר תורה, והסופר התחיל לכותבו. לאחר זמן נחתם הסכם ביטול, והמזמין נפטר. למרות שספר התורה לא הושלם היורשים לא זכאים לקבל את מלוא כסף המוריש בחזרה.

    קראו עוד...

  90. תשלום עבור ימי ניסיון

    המעסיק צריך לשלם לעובד על עבודתו בימי הניסיון, וגובה השכר יהיה כפי שכרו של עובד כזה בזמניות כזאת, אך לא פחות משכר מינימום.

    קראו עוד...

  91. פרנסת אשת אב שאינו בדעתו

    למרות שבני האב חייבים לכבד את אשתו, אין להם חובה לפרנסה מממונם אלא כחלק מדיני צדקה. במקרה בו לאישה יש ילדים משל עצמה החובה מוטלת על ילדיה ולא על בני האב.

    קראו עוד...

  92. דיווח למשטרה על חשדות פליליים במועצה מקומית

    מותר לדווח למשטרה על חשדות לעברות פליליות כאשר החשדות מבוססות מאוד. במקרים אחרים אין לעשות כך.

    קראו עוד...

  93. מכירת דירה ראשונה

    בגמרא מבואר שזה סימן לא טוב למכור דירה ראשונה. אעפ"כ הפוסקים העלו כמה וכמה מקרים בהם לא תיהיה בעיה במכירה זו.

    קראו עוד...

  94. תשלום דמי תיווך כאשר המידע הגיע בעקיפין מהמתווך

    לקוח ראה דירה על ידי מתווך, והעביר את המידע לחברו. אע"פ שהמידע הגיע ללקוח בעקיפין מהמתווך, לא מגיע לו תשלום דמי תיווך, כיוון שההנאה לא נבעה ישירות מהמתווך. אולם הלקוח שהעביר את המידע פעל לא כראוי.

    קראו עוד...

  95. תאונת דרכים- בור או אדם המזיק?

    בתאונת דרכים, אין להחשיב את אחד הצדדים כבור, אפילו אם עצר לגמרי, אלא כאדם המזיק.

    קראו עוד...

  96. תשלום על חבילה שאבדה בדואר ואח"כ נמצאה

    אדם הזמין מוצר באינטרנט וכשלא הגיע קיבל את כספו בחזרה. לימים נמצא המוצר. אע"פ שמדובר בחברה של גויים עליו להודיע להם על המציאה מדין קידוש ה'.

    קראו עוד...

  97. האם מותר להמר בפייס טוטו ווינר

    הימורים רגילים אסורים לדעת השולחן ערוך ומותרים לדעת הרמ"א. ישנם פוסקים שסוברים שהגרלות הנערכות על ידי קניית כרטיס מותרות לכל הדעות, ויש החולקים עליהם.

    קראו עוד...

  98. אישה שעזבה את הבית, האם צריכה להשתתף בתשלומי שכירות הדירה

    האיש חייב בתשלום עבור מגורי אשתו, והאישה פטורה מתשלום עבור מדור האיש.

    קראו עוד...

  99. מתווך הראה דירה, וקרוב של הקונה טוען שראה קודם

    למתווך מגיע תשלום, אפילו אם קרוב של הקונה טוען שראה קודם, כיוון שהחתן אינו אחד הקונים אלא רק שליח שלהם ולכן אין לראות במעשיו התחלה.

    קראו עוד...

  100. גבאי מחל על חלק מסכום הנדר

    גבאי בית הכנסת אחרי לניהול הכספים של בית הכנסת. אבל אין לו סמכות לוותר על כספים של בית הכנסת בלי תועלת ברורה לקהילה.

    קראו עוד...

  101. נתינת מעשר כספים לפני שקיבל בשכר

    מותר להפריש מעשר כספים לפני שקיבל את המשכורת או הקצבה.

    קראו עוד...

  102. ריבית והצמדה בהוצאה לפועל

    כאשר בעל חוייב בתשלום מזונות והוא לא עומד בהתחייבות שלו, האישה פונה להוצאה לפועל ושם גובים מהבעל ריבית והצמדה על החוב. אם הבעל לא משלם בזדון ולא כיוון שאין לו לשלם- אין בכך איסור ריבית. אך אם הבעל לא משלם בגלל שאין לו נראה שיש בכך בעיה של ריבית.

    קראו עוד...

  103. פיצויי פיטורים לעובדת שהתחילה לעבוד אחרי גיל 67

    גם לפי דין תורה מגיעים לעובד פיצויי פיטורים, או כיוון שכך המנהג או מדינא דמלכותא דינא (http://dintora.org/publication/38). עובד שהתחיל לעבוד אחרי גיל פרישה לא זכאי לפיצויי פיטורים לפי החוק, ולכן גם לא לפי דין תורה.

    קראו עוד...

  104. מעמדו של תצהיר בדין תורה

    מה מעמדו של תצהיר כאשר הרישום בטאבו סותר אותו? תצהיר נחשב להודאת בעל דין, וחלק מהפוסקים סוברים שבמקרים מסויימים הוא נחשב לקניין. במקרה של סתירה בינו ובין הרישום בטאבו נחלקו הדעות, דעת החזון אי"ש היא שהקניין גובר, ודעת פוסקים אחרים שהרישום בטאבו גובר.

    קראו עוד...

  105. תחרות עסקית במכירת מטפחות

    האם מותר לעובד להתחרות במעביד שלו? אם מדובר על תחרות בתוך בית העסק של המעביד הדבר אסור, אבל אם מדובר על תחרות במקום אחר, תחרות זו תהיה מותרת ברוב המקרים, אם לא תגרום למעביד לפשיטת רגל.

    קראו עוד...

  106. הסתרת מידע בשידוכין

    אישה הסתירה מבעלה שעברה התעללות מינית לפני החתונה. לאחר זמן האישה תובעת גירושין. הבעל רוצה לתבוע תביעת נזיקין מכל מי שהסתיר ממנו את המידע- האישה, ההורים, השדכנית ורב הקהילה. אע"פ שבכל פעולת קניין הסתרת מידע עלולה להיות אונאה או גניבת דעת, בשידוכין נחלקו הפוסקים איזה מידע מותר להסתיר. יש פוסקים שאסרו להסתיר כל מידע רפואי או אחר, ויש פוסקים שהתירו אם לא מדובר במידע שיוביל למקח טעות, כיוון שפעמים אנשים נמנעים מהיכרות בצורה לא מוצדקת. אפילו לפי הפוסקים שסוברים שאסור להסתיר מידע אין באפשרות הבעל לתבוע תביעת נזיקין כי מדובר על פחות מנזקי גרמא.

    קראו עוד...

  107. מדיניות בית הדין לדיני ממונות

    בית הדין לדיני ממונות פועל במרחב המשפטי בישראל מכוח חוק הבוררות. לכן אם נתבע לא מגיע לדין לפני שחתם על שטר בוררות לא ניתן להפעיל מולו סנקציה חוקית. לעומת זאת פסק הדין של בית הדין לאחר אישרורו תקף ככל פסק דין אחר ומכובד ע"י חברות האשראי.

    קראו עוד...

  108. חזרה מהסכם בתוך שבועיים

    החוק מאפשר לחזור מהסכם בתוך שבועיים. לדעת בית הדין ארץ חמדה גזית, חוק זה מחייב אף בדין תורה.

    קראו עוד...

  109. גבאי שמפלה מתפלל בגלל סכסוך אישי

    הגבאי הוא שליח המתפללים ועל כן אסור לו לערב שיקולים אישיים בהתנהלותו בבית הכנסת.

    קראו עוד...

  110. איום בתביעה לבית משפט כדי לגרום לחייב לשלם את חובו

    האיסור לפנות לערכאות שאינן דין תורה קיים כבר בעצם הגשת התביעה וההתדיינות בפניהם ולא רק בשלב הכרעת הדין. לכן אין להגיש תביעה לבית משפט על מנת לאיים על הנתבע, ולגרום לו לבוא לדין תורה. אך לאיים עליו בלבד ללא הגשת תביעה ממש כדי לגרום לו לבוא לדין תורה, מותר.

    קראו עוד...

  111. כפל כתובה

    בתי הדין בארץ ישראל נוהגים לחייב במקרים מסויימים כפל כתובה, ופיצויי גירושין. יש דיינים שמצמצמים את התשלום מאוד, ויש כאלו שמרחיבים יותר ומחייבים את התשלום הנ"ל אפילו במקרים שבהם אין הגירושין ביוזמתו של הבעל.

    קראו עוד...

  112. האם צוואה צריכה את הסכמת היורשים

    צוואה אינה צריכה את הסכמת היורשים, אך חז"ל הדריכו לא להעדיף בן אחד יותר מחברו.

    קראו עוד...

  113. מסירת מספר טלפון לאחרים

    אין למסור מספר טלפון חסוי או מספר שיודעים שבעליו לא מעוניין בכך.

    קראו עוד...

  114. מי משלם על הדברת עכברים, השוכר או המשכיר?

    אם אדם רגיל היה מזמין חברת הדברה לבעיית העכברים הזאת, על המשכיר לשאת בעלויות ההדברה.

    קראו עוד...

  115. שכר עובד שנקבע מראש האם ניתן לשנותו בעקבות התארכות העבודה

    אם סיכמו על שכר מסוים אין לשנותו אפילו אם העבודה התארכה מאוד.

    קראו עוד...

  116. סמכות המדינה להפקיע רכוש

    למדינה יש זכות להפקיע רכוש לטובת הציבור כאשר מדובר על קריטריונים ברורים ולא מוטים. סמכות זו מבוססת על דינא דמלכותא דינא, ועל הפקר בית דין הפקר.

    קראו עוד...

  117. הלנת שכר

    איסור הלנת שכר קיים גם אצל קבלן ולא רק אצל שכיר.

    קראו עוד...

  118. אי השתתפות בסדנא בגלל מחלה

    אדם לא השתתף בסדנא בגלל מחלה. אם המחלה לא היתה צפויה וידועה הוא רשאי לקבל את כספו בחזרה.

    קראו עוד...

  119. חיוב קופאית על חוסרים בקופה, תפיסה ממעסיק שלא שילם פנסיה, ושימוש במוצרים שנשלחו בטעות

    ניתן לתבוע קופאית על חוסרים שנוצרו בקופה, אע"פ שלפי החוק לא ניתן לגבות את החוסרים מיידית מהמשכורת של העובד. במקרה ומעסיק לא שילם כראוי פנסיה והחוב ברור ניתן לתפוס מהמעסיק את הכסף ששייך לעובד. מוצרים שנשלחו בטעות יש להחזיר לשולח. אך אין חובה לטרוח ולשלוח אותם על חשבונו אלא יש להודיע על כך לשולח.

    קראו עוד...

  120. אונאה בגודל הדירה

    במקום מסוים המנהג הוא לשלם שכר דירה לפי גודל הדירה. המשכיר אמר לשוכר שגודל הדירה הוא 130 מ"ר. כעבור זמן התברר שהדירה קטנה יותר. במקרה זה יש אונאה למרות שמדובר בקרקע. אבל אם המשיך לגור בדירה אחרי שנודע לו על כך, ואחרי זמן רוצה לקבל את ההפרש לא יוכל לעשות כך.

    קראו עוד...

  121. השלכות שונות מכך שמעסיק לא הפריש פנסיה

    מעסיק שלא משלם פנסיה בזמן לא עובר על בל תלין, אך עליו לספר על כך לעובד כדי שיוכל להציל את זכויותיו.

    קראו עוד...

  122. האם מותר לקבל פרות מגנן המטפל בגינות של אחרים?

    גנן נוהג לכבד את ידידו בפירות מגינה שבה הוא עובד. הגנן טוען שבעל הגינה מרשה לו לקחת פירות מהגינה כרצונו. ההלכה אוסרת ליהנות משומרי פירות שיש חשש שגנבו מהמעסיק שלהם. אך שם מדובר על אנשים שהם בחזקת גנבים, אך גננים בימינו בשדה פרטית לרוב אינם גנבים אלא קיבלו רשות ליטול. בנוסף, יש מקום לומר שחז"ל אסרו לקנות מהגנב והגזלן, אך לא לקבל מתנה.

    קראו עוד...

  123. האם יש איסור ריבית בנתינת הטבה למשלמים במזומן במקום באשראי?

    אין איסור ריבית במתן הנחה למי שמשלם במזומן במקום באשראי. ובכל זאת, מומלץ לבית העסק לחתום על היתר עיסקא כללי לכל עסקיו.

    קראו עוד...

  124. ירושה בקצבת נכות

    נכה זכאי לקבוע מוטבים שיקבלו קצבה מביטוח לאומי לאחר מותו בגין הנכות שלו. הנכה רשאי לרשום זם אנשים שאינם יורשים לפי דין תורה (ללא צוואה) כיוון שהמענק מוענק ע"י המדינה ואינו רכוש של הנכה ולכן לא קשור לדיני ירושה.

    קראו עוד...

  125. ריבית במטבעות וירטואליים

    מטבעות וירטואליים אינן נחשבים ככסף לעניין הלכות ריבית אלא כ'סחורה' ולכן יש בהם חשש ריבית.

    קראו עוד...

  126. סירב לחתום בוררות האם נחשב סרבן?

    אם נתבע מסרב לחתום על שטר בוררות בית הדין לא ידון בנושא, ולכן הוא נחשב כסרבן.

    קראו עוד...

  127. עזרה בשכירות דירה לבני זוג לא נשואים

    מותר להורים לתמוך בבנם ע"י סיוע בשכר דירה אע"פ שהוא גר בדירה עם בת זוג ללא נישואין.

    קראו עוד...

  128. תשלום לשדכן שלא הציע הצעות מתאימות

    אין צורך לשלם לשדכן אם ההצעות שהציע לא הגיעו לידי פגישה כיוון שלא היו מתאימות.

    קראו עוד...

  129. תשלום על עבודה שהופסקה ע"י המעסיק והתשלום רק לאחר השלמת העבודה

    במקרה בו המעסיק קיבל את העבודה לידיו ולא השתמש בה עליו לשלם עליה, אע"פ שאחד מהתנאים היה שהתשלום יהיה רק אחרי שישתמש בעבודה.

    קראו עוד...

  130. ייצוג ע"י עורך דין או שליח בבית דין רבני

    מותר למנות שליח שיופיע ויסייע לנתבע בדיון, וע"פ המנהג הנתבע לא חייב להיות נוכח בדיון. אעפ"כ לרוב בית הדין דורש את נוכחות שני הצדדים על מנת לברר את האמת בצורה הטובה ביותר.

    קראו עוד...

  131. עזיבת דירה בגין חשבון מים גבוה

    אין לשוכר רשות לעזוב את הדירה בגין חשבון מים גבוה. אולם יש לערוך את החשבון בצורה הוגנת לשני הצדדים.

    קראו עוד...

  132. חובה לגלות פגמים בדירה

    ככלל, מוכר דירה צריך לגלות לקונה את המומים שידועים לו. אם המומים הם כאלו שהאנשים מקפידים עליהם- עליו לספר מה הם הפגמים. אם אנשים לא מקפידים עליהם אך הם מורידים את ערך הדירה- עליו להוריד את המחיר אך הוא לא חייב לספר מדוע.

    קראו עוד...

  133. האם מותר לפנות לבית המשפט ללא פניה לבית דין בחובות ברורים?

    כאשר יש לאדם חוב ברור, לדוגמא שיק שחזר, או משכיר שרוצה לגבות משוכר את החשבונות שלא שילם, מתעוררת השאלה האם יש צורך לפנות קודם לבית דין או שזה הליך פשוט של גביה ואין צורך בהיתר. למעשה נחלקו בדבר הפוסקים ולכן יש להחמיר ולתבוע את החייב לבית דין.

    קראו עוד...

  134. פירק ארון על סמך מידות לא נכונות, האם חייב להרכיב?

    אדם רצה לקנות ארון בגובה 1.90 כי תקרת דירתו נמוכה. הוא בירר על ארון שהמוכר אמר שגובהו מתאים. לאחר הפירוק התגלה שגובה הארון הוא 2.30. הקונה לא חייב להרכיב מחדש את הארון כיוון שלא היה צריך להעלות על דעתו שהמוכר נותן לו מידות כה שגויות.

    קראו עוד...

  135. טיול עם כלב מפחיד

    אין איסור לטייל עם כלב שנראה מפחיד כאשר הוא קשור כראוי. אולם אין זו מידת חסידות להפחיד אחרים.

    קראו עוד...

  136. לא הגיעו לאירוח מחמת אונס

    משפחה הזמינה חדרי אירוח. שלוש מבנות המשפחה לא הגיעו, מחמת אונס. אם הם שילמו מקדמה, עליהם להשלים את מלוא הסכום. אלא אם כן ישנו מנהג שונה או נחתם חוזה אחר.

    קראו עוד...

  137. תיקון גנרטור על השוכר או על המשכיר

    המשכיר צריך לתקן דברים שהתקלקלו בדירה המושכרת שהם עיקר גדול מישיבת הבתים והחצרות. גנרטור אינו עומד בקריטריונים הללו ואין חובה על המשכיר לתקנו.

    קראו עוד...

  138. דייר בבית משותף מסרב לאשר ביצוע תיקונים בביתו

    דייר לא רשאי למנוע מועד הבית לבצע תיקונים בדירתו הנדרשים לטובת שאר הדיירים והבניין, ואם יש לו טענות על כך עליו לדון בהם בבית דין. מצד שני ועד הבית לא רשאי לנקוט באלימות ולפגוע ברכוש הדייר כדי לבצע את התיקון הדרוש.

    קראו עוד...

  139. התקין דלת בצורה לא טובה ונפלה, האם חייב לשלם על נזקים שנגרמו בשעת הנפילה?

    אומן התקין דלת ונפלה כעבור כמה שנים וגרמה נזק. הלקוח היה חייב לדווח בזמן לאומן שיבוא לתקן את הדלת. אם עשה כך והתיקון לא הועיל יש מקום לחייב את המתקין בגלל דיני גרמי, ובגלל שידע שמסתמכים על מומחיותו.

    קראו עוד...

  140. השבת אבידה בחפץ שאין בו סימן

    אם מצא חפץ שאין בו סימן ולא ניתן לדעת האם המאבד שם לב לאבידתו והתייאש וכבר הגביה את המציאה- המציאה שייכת לו כפי שיטת הש"ך.

    קראו עוד...

  141. גזל ולא יודע למי להשיב, ורוצה לתרום ולהיכנס להגרלה לתורמים

    מי שגזל ולא יודע ממי, ועושה בזה צרכי הרבים, אסור לו ליהנות מהתרומה לרבים. ולכן אסור לו להשתתף בהגרלה שנעשית לתורמים.

    קראו עוד...

  142. גביית דמי מזונות מכספי ירושה של אבא שלא שילם

    ניתן לתבוע את היורשים ולגבות מכספי הירושה את דמי המזונות שהאבא לא שילם. אולם התובעת צריכה להיות האימא ולא הבת.

    קראו עוד...

  143. תשלום למתווך כגומר או כמתחיל

    כאשר מתווך עסק רבות בעסקה מגיע לו תשלום גדול יותר ממתחיל, אפילו שלא הוא עצמו זכה לסיים את העסקה.

    קראו עוד...

  144. קניית מוצר על מנת להשתמש בו ולהחזירו לאחר מכן

    אין לרכוש מוצר על מנת להשתמש בו ולהחזירו לאחר מכן.

    קראו עוד...

  145. למי שייך כסף שנמצא באוטובוס

    כסף שנמצא באוטובוס ללא סימן שייך למוצא ולא לחברת האוטובוס.

    קראו עוד...

  146. ילדים המשחקים בחצר השכנים ומפריעים למנוחה

    שכן יכול למחות על רעש בשעות המנוחה. אם הרעש מגיע מדירה בבניין משותף או חצר משותפת- הוא רשאי למחות מצד הלכות שכנים, ואם זה מבניין מעבר לרחוב- מצד המנהג.

    קראו עוד...

  147. כסף שנמצא ע"י ילד באוטובוס ונלקח ע"י המורה

    ילד שמצא כסף באוטובוס הכסף שייך לילד או לאביו ואין לקחת ממנו את הכסף. אם נטלו ממנו את המציאה ישנה חובה להשיב לו (כדי לצאת ידי שמיים).

    קראו עוד...

  148. עץ של משכיר שנפל והזיק את השוכר

    ישנם מקרים מסוימים בהם יחויב המשכיר לשלם לשוכר אם השאיר בחצר עץ המשיר ענפים ועלול לפגוע. כגון, אם השוכר אמר למשכיר שהעץ עלול ליפול ואכן כל אחד היה אמור להבין את זה, ונגרם נזק לרכוש של השוכר ניתן לחייב את המשכיר בתשלום לצאת ידי שמיים, ולדעת חלק מהפוסקים בתשלום מדינא.

    קראו עוד...

  149. בית כנסת בבניין מוריד את ערך הדירה

    בית כנסת שהוקם ברשות בבניין מגורים, ודיירים חדשים לא רוצים לקנות דירה מתוך חשש לדברי הט"ז, אפילו אם הוא מוריד את ערך הדירה אין אפשרות לפנותו. אולם אין סיבה לחשוש לגור בבניין זה גם לדעת הט"ז.

    קראו עוד...

  150. להערים על חברת ביטוח

    אסור להערים על חברת ביטוח אפילו אם החברה שייכת לגויים.

    קראו עוד...

  151. תשלום למשפחתון מפוקח

    במשפחתון מפוקח כללי התשלום נקבעים על ידי המדינה גם בכל מה שנוגע לסגרים השונים.

    קראו עוד...

  152. נזק שנגרם לאולם על ידי אחד האורחים

    אחד האורחים גרם נזק לאולם בו נערכה החתונה. השוכר של האולם הוא שומר שכר ולכן פטור משמירה על קרקעות ולא חייב לשלם על הנזק שאירע לאולם.

    קראו עוד...

  153. נתינת מעשר כספים לארגון לסיוע משפטי

    נחלקו הפוסקים האם כספי מעשר חייבים להימסר לצדקה ממש או גם למצוות אחרות. עמדת המכון היא שניתן לתת מעשר כספים גם למצוות אחרות ולכן ניתן לתרום לארגון לסיוע משפטי.

    קראו עוד...

  154. ישיבת קרובי משפחה בוועדה הממנה רב

    אסור לקרובי משפחה לשבת בוועדה הממנה רב, כיוון שלוועדה יש דין של בית דין ועליה לשמור על כללים אלו. זאת בניגוד לעמדת כמה פוסקים שראו בוועדה שותפות בעלמא שלא צריכה לעמוד בקריטריונים של בית דין.

    קראו עוד...

  155. מחלוקת האם דייר שילם דמי וועד הבית

    כאשר דייר טוען ששילם דמי וועד הבית ויו"ר הוועד טוען ומסתמך על הפנקס שהדייר לא שילם- ידו של הוועד על העליונה, כיוון שהוועד הוא גוף ציבורי. אולם אם וועד הבית מאמין לדייר, זה חלק מסמכותם והם רשאים למחול על החוב הזה.

    קראו עוד...

  156. ילדים שיחקו בכדור ואחד השכנים נפגע

    ילדים שרגילים לשחק בחצר מסויימת והשכנים לא מחו בהם- פטורים מלשלם על נזק שנגרם לאחד השכנים שעבר שם. בין אם הם מעל גיל בר מצווה ובין אם הם מתחתיו.

    קראו עוד...

  157. אונאה בשכר של חשמלאי

    חשמלאי נתן הצעת מחיר של 800 שקל עבור עבודה. הלקוח חשב שאמר 1800 וביקש הנחה של 200 שקלים והעובד הסכים. המחיר נקבע על ידי המוכר בהסכמת הקונה, ובנוסף מותר לבקש הנחה אפילו אם יש בזה אונאה ובתנאי שההנחה ניתנת מרצון.

    קראו עוד...

  158. תשלומי ועד הבית בדירות מפוצלות

    גובה התשלום לועד הבית אמור להיקבע ע"פ מידת ההנאה של הדיירים וע"פ עצם השתתפותם בנכס. אולם במקומות מסוימים בארץ נקבעו מנהגים אחרים, שמשלמים וועד הבית לפי מספר יחידות הדיור, ומנהג עוקר הלכה.

    קראו עוד...

  159. מוסכניק שקלקל במקום לתקן

    אומן שהתרשל במלאכתו ולא ביצע אותה כראוי חייב לשלם על נזקיו.

    קראו עוד...

  160. השכרת דירה לחנות לקעקועים

    מותר להשכיר חנות לחנות לקעקועים אם כי עדיף למצוא עסק אחר.

    קראו עוד...

  161. פינוי בינוי בהלכה

    חלק מההליך של פינוי בינוי הוא חתימה על הסכמה להתדיין בפני בית משפט. אם רוב מוחלט של הדיירים כבר חתמו על כך מותר לחתום על הסכם כזה, אולם אם עדיין לא חתמו, יש לאסור חתימה כזאת. בנוגע לעצם חוק פינוי בינוי- חל בנוגע אליו הכלל של דינא דמלכותא דינא בהגבלות מסויימות.

    קראו עוד...

  162. תפיסת חנייה, תופס לבעל חוב?

    מי שתופס חנייה עבור אחר אינו נחשב 'תופס לבעל חוב'. אך האיסור לתפוס חניה נובע מלא תמנע טוב מבעליו

    קראו עוד...

  163. האם קבלן חייב לפרק גדר שנבנתה לא לפי ההזמנה

    גדר שנבנתה באופן כזה שהבעלים חייב לפרק אותה ולבנות אחרת- על הקבלן הבונה לשאת בהוצאות.

    קראו עוד...

  164. האם יש ריבית בתשלום עמלה יותר גבוהה לבנק ממה שהבנק גובה?

    ריבית היא תשלום עבור 'המתנת מעות'. כאשר אין המתנת מעות אין גם איסור ריבית

    קראו עוד...

  165. הסכימה להרחבת בנייה ועכשיו מתחרטת מסיבות שונות

    ההסכמה להרחבת בניה צריכה להיות ללא טעות ברגע החתימה ואם אח"כ השתנתה המציאות לא ניתן לשנות את ההסכם

    קראו עוד...

  166. סכסוך עם שכן בנוגע לבעלות על שביל גישה

    בדרך כלל השרטוט בעירייה יכול להוכיח למי שייך שטח מסוים. במקרה בו השרטוט לא נותן מענה ולא ניתן לגלות זאת על ידי מודד מוסכם אזי השטח נשאר משותף בין שני הצדדים הגובלים בשביל.

    קראו עוד...

  167. טכנאי מזגנים שניסה לתקן ולא הצליח באונס

    בדרך כלל כאשר פועל היה אנוס ולכן לא הצליח בעבודתו מגיע לו שכר. אבל אם ברור שלא נגרמה שום הנאה למעסיק- אין לו זכות לשכר. כמו כן אם העובד הודיע מראש למזמין שהואלא בטוח בתיקון על המזמין לשאת בעלות התיקון.

    קראו עוד...

  168. חובת הזנת פועלים

    המעסיק לא חייב לזון את הפועלים שלו בכל מקרה, אלא רק אם יש מנהג או בגידולי קרקע.

    קראו עוד...

  169. שכפול מפתח של מקווה ללא רשות

    אסור לשכפל מתפתח של מקווה עירוני ללא רשות, זאת כיוון, שאין לשנות מדעת בעל הבית אפילו אם מסתבר מאוד שהוא לא מקפיד

    קראו עוד...

  170. השתתפות בדוח חנייה שניתן לנהג

    אין חובה להשתתף בדוח חנייה שניתן לנהג.

    קראו עוד...

  171. הטבות בשכר לימוד אם לא לומדים

    אין לקבל הטבות הניתנות עבור שכר לימוד אם לא לומדים בפועל.

    קראו עוד...

  172. נזק לרשת של טניס שולחן

    תלמידים שאלו רשת למשחק טניס שולחן, מתחו אותה מעבר לראוי והיא נקרעה. במקרה בו שיקול הדעת שלהם היה סביר, אין מקום לחייבם כיוון שמעשה זה נחשב כ'מתה מחמת מלאכה', אך אם היה שיקול הדעת לא היה סביר יש לחייבם.

    קראו עוד...

  173. זכויות יוצרים בהעתקה עסקית

    לפי דין תורה יש הגנה על זכויות יוצרים. ולכן מי שפתחה רעיון עסקי מסויים לא ניתן להעתיק את הרעיון ולעשות אותו בלי לקבל את רשותה של היוצרת. אולם לא כל דבר מוגן בזכויות יוצרים ורק ככל שצורת הביטוי היא דומה לרעיון המקורי ישנה הגנה על זכויות אלו ואם צורת הביטוי אינה דומה אין הגנה לא מצד החוק ולא מצד ההלכה.

    קראו עוד...

  174. היתר פנייה לערכאות כאשר הוא הנתבע

    הנתבע לא צריך לקבל היתר פנייה לערכאות וכאשר תובעים אותו הוא יכול להתגונן כראוי בבית המשפט.

    קראו עוד...

  175. נוסע בתחבורה ציבורית שספק האם התחייב בתשלום

    נוסע בתחבורה ציבורית ששילם על כרטיס רשאי להחליף כלי תחבורה במשך 90 דקות והוא פטור מתשלום. במקרה והוא לא יודע אם עברו 90 דקות והמכשיר מקולקל הוא פטור מתשלום כיוון שלא מוטל עליו לדעת האם עבר הזמן.

    קראו עוד...

  176. תביעת מסעדה כיוון שכמעט נהרג מהאוכל במקום

    בדיני הנזיקין הדיינים בודקים מה הנזק שהתרחש ולא מה הנזק שכמעט התרחש. ולכן אם סועד במסעדה כמעט נהרג אך לא נגרם לו נזק ממשי אין למסעדה חובה לפצותו. אולם בית הדין רשאי לקנוס את המסעדה אם הוא רואה שמדובר על רשלנות פושעת ונפוצה שיש צורך לגדור את הציבור מהתנהגות כזו או דומה לה.

    קראו עוד...

  177. תשלום קופאית על טעויות בקופה

    החוק אוסר על מעסיק לנקות משכר הקופאית את החוסרים שהתגלו בקופה. אולם המעסיק רשאי לתבוע את העובדת על חוסרים אלו. מצד דין תורה העובדת אחראית על חוסרים ועליה לשלמם. לכן, המעסיק לא יכול לנקות לעובדת ישירות משכרה אך העובדת צריכה להשיב למעסיק את החוסרים במידה וידוע לה עליהם.

    קראו עוד...

  178. האם שואל שלא מדעת ששאל כדי לעשות טובה לחברו והזיק חייב לשלם על הנזק?

    אם אדם שאל שלא מדעת המשאיל רכב והזיק לו אין הוא יכול להיפטר מתשלום בגלל שעשה טובה כיוון שהוא נחשב כגזלן.

    קראו עוד...

  179. האם מותר לשכנים להתנגד לבניה של שכנם, והאם יש בהתנגדות זו משום מידת סדום?

    אף במקום בו יש מנהג שאסור להתנגד להרחבות בניין, השכנים יכולים להתנגד במקרה בו יש חשש מנזק עתידי

    קראו עוד...

  180. קבלן שהזיק ועשה עבודה רשלנית, האם חייב לשלם על נזקיו והאם זכאי לשכר על עבודתו?

    קבלן מיזוג עשה עבודה לא טובה ובעקבות כך הלקוח היה צריך להוציא הוצאות ולהפסיד ימי עבודה כדי לתקנה. הלקוח יכול לדרוש את תיקון הנזקים ולגבות את התשלום מהקבלן. אולם אם הקבלן הועיל לו במעשיו- עליו לשלם לו עבור התועלת. הוצאות עקיפות שנגרמו לללקוח אינן בתחום אחריות הקבלן.

    קראו עוד...

  181. נזק שנגרם לפועל במקום העבודה, האם המעסיק חייב לשלם לפי תנאי חברת הביטוח גם אם הוא לא מבוטח?

    פועל ניזוק במהלך עבודתו והמפעל לא היה מבוטח (לא ברשלנות אלא בגלל סירוב חברת הביטוח). המעסיק חייב לפצות את העובד לפי האחריות המורחבת המוטלת עליו בחוק, אולם דרך שומת הפיצויים תהיה על פי שיקול דעת בית הדין עד שיעור שיראה להם שהעובד מתפייס בו.

    קראו עוד...

  182. מי קובע באיזה בית דין יהיה הדיון, הלווה או המלווה?

    הלווה קובע תמיד באיזה בית דין יתקיים הדיון.

    קראו עוד...

  183. האם התחייבות המעסיק בע"פ להעסיק עובדת עד הפרישה מחייבת במקרה בו העסק נמכר?

    מעסיק התחייב לעובדת בע"פ להעסיק אותה עד הפרישה ואחר כך מכר את העסק לאחרים. התחייבותו מחייבת את עצמו כל עוד הוא מעסיק את העובדת, אך ברגע שמכר את העסק אין עליו שום חיוב כלפי העובדת.

    קראו עוד...

  184. כיצד יחזור בתשובה מי שהזיק ואינו יודע למי?

    מעיקר הדין המזיק פטור מתשלום כאשר הוא לא יודע למי הזיק. לפנים משורת הדין עליו לתרום את סכום הנזק לצרכי הרבים.

    קראו עוד...

  185. האם מותר לעורך דין לעסוק בתחום הנדל"ן? אם כן, כיצד יישמר מאיסורי תורה שונים?

    עורך דין העוסק בתחום הנדל"ן עלול לעבור על כמה איסורים (לדוגמא איסור ריבית). בתשובה זו אנו מפרטים מה הן הבעיות שבהן עורך דין העוסק בתחום עלול להיתקל וכיצד עליו להתמודד עימן.

    קראו עוד...

  186. האם ישנה חובה להמשיך לשלם למי שהגה רעיון למקורות לקבלת תקציב לבית כנסת?

    מי שעבד כמתווך והציע לבית הכנסת לקבל תקציב מהמדינה לא זכאי לכך שתמיד בית הכנסת יפעל דרכו.

    קראו עוד...

  187. מי צריך לשלם על הוצאות הובלת מקרר בדירת שותפות?

    מי שהביא רכוש לצורך שותפים וכל השותפים נהנים ממנו כולם צריכים להשתתף בהוצאות הנלוות להחזקת הרכוש המשותף

    קראו עוד...

  188. האם ישנו איסור ריבית בקבלת החזר מס על תרומות?

    רשות המיסים מעניקה לתושבים החזרי מס על תרומות. אם הבקשה הוגשה זמן מה לאחר התרומה הסכום נושא ריבית והצמדה. האם מותר לקבל את הריבית? התשובה לכך היא שאכן מותר לקבל את הריבית מכיוון שלא מדובר על הלוואה אלא על החלטת המדינה לשלם סכום מסויים וקביעתה שאם עבר זמן היא תוסיף לכך סכום שנקרא ריבית.

    קראו עוד...

  189. האם חובה לקזז את דמי השכירות בעקבות שיפוצים נרחבים של השכנים?

    שיפוצים הממררים את חיי השוכר אינם עילה להורדת דמי השכירות כיוון שברחבי הארץ המנהג הפשוט הוא שמשפצים. אולם אם בעל הדירה ידע על השיפוצים המתוכננים והעלים את המידע, ניתן לתבוע אותו ולדרוש החזר שכר דירה.

    קראו עוד...

  190. האם מותר לישיבה לקנוס את התלמידים על אי עמידה בסדרים?

    ישנן ישיבות הנוהגות לקנוס את התלמידים על אי עמידה בסדרי הישיבה. קנס זה אינו מוצדק אלא אם כן הדברים הוגדרו במפורש בעת קבלת התלמידים למוסד או הם ידועים ומוכרים כמנהג בכל הישיבות של אותו המגזר.

    קראו עוד...

  191. מי חייב לשלם על נזק שאירע לסאפ מושאל על ידי צד שלישי?

    ילדי השכנים הזיקו לסאפ מושאל. השואל חייב לשלם למשאיל על הנזק, אך ילדי השכנים צריכים להחזיר לשואל את הכסף שהוא שילם. ואם הם מתחת לגיל בר מצווה על הוריהם לשאת בתשלום חלקי.

    קראו עוד...

  192. מהם הכללים הבסיסיים עליהם יש להקפיד בעריכת חוזה על פי דין תורה?

    באתר דין תורה יש חוזים המתאימים לדין תורה להרבה מהנושאים הממוניים. אולם פעמים לא ניתן לשכנע את הצד השני לחתום על חוזה כזה. למקרים אלו נכתבה תשובה זו ובה מוסבר בקצרה מהם הדברים המרכזיים עליהם יש להקפיד בעריכת חוזה כדי שיהיה תקף גם לפי דין תורה.

    קראו עוד...

  193. האם אסור לערוך שיפוצים בין השעות 1400-1600?

    השעות בהן יש להימנע מרעש נקבעו לפי חוק ואין איסור לעבוד בשיפוצים בין השעות 1400 ו1600, וכל הדיירים באו לדור במקום זה על דעת כן.

    קראו עוד...

  194. האם מותר לתבוע חברת ביטוח בערכאות

    אין איסור לתבוע חברת ביטוח, אפילו אם החברה תפנה לערכאות.

    קראו עוד...

  195. מוכר שאמר לקונה שמילא שמן והסתבר שלא מילא ובעקבות כך נהרס המנוע -האם המקח בטל?

    כאשר מוכר ידע על מום במקח ולא סיפר לקונה וכתוצאה מכך המוצר נהרס, המקח הוא מקח טעות והקונה רשאי להחזיר את המוצר למוכר.

    קראו עוד...

  196. האם שוכר חייב לתקן משאבת ביוב שהתקלקלה בגלל מגבונים?

    זריקת מגבונים לשירותים נחשבת כשימוש לקוי בדירה השכורה. לכן שוכר שעשה כך, ובחוזה שלו כתוב שעליו לשלם על כל הנזקים הנובעים משימוש לקוי, חייב לשלם על הנזקים שנבעו מהשימוש שלו. זאת בהנחה שמוכח שהוא אכן הזורק.

    קראו עוד...

  197. רטיבות שנוצרה בזמן שדירה היתה בידי מוכר ראשון - האם מוטל על המוכר הראשון לתקנה או על המוכר השני?

    קראו עוד...

  198. חפצים שהונחו בחניה של בניין האם הם הפקר?

    אם יש על החפצים סימן צריך להכריז. אך אם מדובר במקום שהמאבד לא היה יכול להניח שלא יטלו אותו עוברים ושבים ועבר זמן רב מאז שהחפץ הונח שם, הדיירים יכולים לעשות בחפצים כרצונם.

    קראו עוד...

  199. האם צריך לשלם לשכן עבור בניית יסודות, והאם ניתן לחזור בו ממחילה?

    השכן חייב לשלם חצי מעלות בניית העמודים אם ברצונו להשתמש במה שעשה השכן. אך במקרה בו מחל בונה העמודים על התשלום- אין יותר חובה לשלם.

    קראו עוד...

  200. מצא חבילת בשר בחנות, כיצד ינהג?

    אם יש סימן צריך להכריז בקרבת מקום של האבדה שנמצאה אבדה ואת הפרטים שלך. ככה אולי כאשר יבואו פעם הבאה לקנות בחנות הזאת יראו את הפתק ויתקשרו אליך. ואם עבר זמן רב ואיש לא פנה, ניתן לרשום את הסכום בפנקס ולהשתמש בעופות. ב. אם אין סימן, יכול להשתמש על סמך זה שבדעתך להשיב אם המאבד יביא עדים שהבשר היה שלו.

    קראו עוד...

  201. שבר מנעול שהונח על אופניו, האם צריך לשלם?

    השובר מנעול שהונח על אופניו צריך לשלם. אלא אם כן הוברר לחלוטין שמדובר בגנב שלא יציית לדין.

    קראו עוד...

  202. האם מותר לתבוע עירייה על נזק, כשלפי דין תורה היא פטורה?

    מותר לתבוע עירייה על נזק שכזה, כיוון שמדובר על כסף שמראש ניתן לעירייה על מנת שתנהג בו לפי פסיקת בית המשפט וכן חברת הביטוח מתנהלת באופן דומה.

    קראו עוד...

  203. האם מותר להשקיע בקופת גמל שאין לה מסלול מפוקח

    ראוי להשקיע בקופה מפוקחת, אך המקל בעניין זה יש לו על מי לסמוך.

    קראו עוד...

  204. דרישה לוויתור על דמי תיווך כדי שהעסקה תתממש

    מתווך הוא עובד ולכן זכאי למלוא שכרו ואין זכות להפחית משכרו ללא הסכמה.

    קראו עוד...

  205. האם חובה לעקור שיח שמשיר עלים לחצר השכנה?

    אם לא נגרם נזק ממשי מהעלים אין חובה לעקור את השיח ממקומו.

    קראו עוד...

  206. השארת עגלות בחדר מדרגות

    אין להשאיר עגלות בחדר מדרגות ללא החלטה של אסיפת דיירים שאמרה שמותר לעשות זאת.

    קראו עוד...

  207. האם מותר להערים על פלטפורמה המתווכת בין לקוחות ומוכרים?

    התשובה לשאלה זו היא שאין להערים על פלטפורמה שנועדה לתווך בין אנשים ואם הערים עליה חייב לשלם. אולם אם יש חלק בפלטפורמה שהוא חינמי מותר להשתמש בו ואפילו לסגור עסקה בעקבות הפרסום תוך עקיפת הפלטפורמה.

    קראו עוד...

  208. סיום שכירות לפני הזמן

    שכירות הקצובה בזמן לא ניתן לסיימה לפני המועד הקצוב

    קראו עוד...

  209. ריבית בעסק להחלפת כספים

    בהחלפת כספים עשוי להיות איסור ריבית אלא אם כן מדובר על סוג של מכירת מטבע המותרת.

    קראו עוד...

  210. שוכר ומשכיר שכתבו חוזה בו המשכיר משלם את הארנונה. האם מיסי יישוב כלולים בארנונה?

    משכיר קיבל על עצמו לשלם ארנונה. לאחר זמן הוטלו מיסי יישוב על התושבים. במקרה זה המשכיר לא יהיה חייב במיסים אלו, הן משום שבלשון בני אדם מיסי יישוב אינם נקראים ארנונה ואינם חלק ממנה ולכן אין זה חוב המוטל על המשכיר., והן משום שישנם הבדלים רבים בין מיסים אלו ובין הארנונה.

    קראו עוד...

  211. השתתפות שכן בהוצאות בניית קיר משותף

    בדרך כלל שכר שמשתמש בקיר המשותף צריך לשלם חצי מההוצאות שהוצאו על בניית הקיר, אך ישנם מקרים בהם הוא משלם כפי כמות ההנאה שלו.

    קראו עוד...

  212. על מי מוטל להרוס בנייה בלתי חוקית, על השכנים שמעוניינים בשטח או על הבונה הפולש?

    השכן שפלש חייב לשאת בעלויות השונות ואין במקרה זה חזקת שלוש שנים.

    קראו עוד...

  213. האם מותר לעבוד כשליח למוצרים ספק כשרים

    בשעת הדחק ניתן להקל ולהיות שליח לקניית מוצרים ספק כשרים.

    קראו עוד...

  214. האם מותר לקנות דירה שיש חשש שירשו אותה לא לפי דין תורה

    במקרה בו ירשו בהסכמה ניתן לקנות את הדירה אפילו שיש חשש שמא ירשו אותה שלא כדין. רק כאשר ידוע שהיה סכסוך בין היורשים ובית המשפט הכריע יש מקום להחמיר באיסור גזל.

    קראו עוד...

  215. באילו מקרים מותר לסיים שכירות לפני הזמן

    אם לא כתבו תאריך סיום בחוזה אלא רק קבעו סכום לתשלום מותר לסיים את השכירות לפני הזמן. אםאך אם כתבו בחוזה תאריך שבו השכירות מסתיימת לא ניתן לסיים את השכירות לפני הזמן שלא בהסכמת הצדדים.

    קראו עוד...

  216. תשלום למעון שנעזב בגין חשד לאלימות מילולית

    לא כל חשד מצדיק אי תשלום לגננת ולמעון בגין עזיבה לפני הזמן. אך אם החשד הוא מוצק ההורים רשאים לעזוב ואינם חייבים בתשלום.

    קראו עוד...

  217. מי זכאי להתפלל במקום גדול יותר, מניין קבוע או מניין ותיקין?

    המניין הקבוע זכאי להתפלל במקום הקבוע שלו ואין למניין הותיקין רשות לדחות אותו משם.

    קראו עוד...

  218. השבת אבדה בכרטיס זכרון שנמצאו בו דברים לא צנועים

    יש להשיב את הכרטיס לבעליו.

    קראו עוד...

  219. האם מותר למוכר שהזמין וקיבל עבור קונה מצר, לחזור בו ולא למכור את המוצר?

    לאחר התשלום אסור לחזור בו, בין אם משום 'מי שפרע' ובין אם משום שיש קניין סיטומתא.

    קראו עוד...

  220. מכירת חומרי בניין לבניית כניסיה. מותר?

    בשעת הדחק ובחו"ל ניתן להסתמך על השיטות המקלות

    קראו עוד...

  221. שוכר שהוסיף תוספות במושכר, האם המשכיר חייב לשלם לו עליהם?

    המשכיר יכול לומר לשוכר שייטול את התוספות שלו ולא חייב לשלם לו עליהם. אם המשכיר בוחר שהתוספת תישאר בשטח שלו ורוצה שהיא תהיה שלו עליו לשלם לשוכר את המחיר הזול של התוספת.

    קראו עוד...

  222. שאל ספרי קודש וספרי תורה ונגנבו האם חייב?

    הפוסקים דנו האם השואל ספר קודש חייב באונסים כמו כל שואל או שמא הוא חייב רק כשומר שכר. כיוון שמדובר פה על מקרה בו נגנבו הספרים, ברור שהשואל חייב לשלם.

    קראו עוד...

  223. שאל רכב והתקלקל המנוע. האם זה מתה מחמת מלאכה?

    מקרה זה מוגדר לכל השיטות כמתה מחמת מלאכה, והשואל יהיה פטור אלא אם כן התנו ביניהם מראש שיהיה חייב אפילו אם מתה מחמת מלאכה.

    קראו עוד...

  224. האם דייר בקומה תחתונה צריך להשתתף בתיקון הגג בקומה העליונה?

    כל הדיירים שותפים בגג ולכן עליהם להשתתף בתיקון שלו.

    קראו עוד...

  225. שאלות שונות בין שוכר ומשכיר

    קראו עוד...

  226. פרע חוב לגננת עם עוגה והעוגה נזרקה. האם צריך לשלם שוב?

    במקרה ושילם את חובו באופן שהמלווה לא היה אמור להעלות על דעתו ששילמו לו, לא נחשב שפרע את חובו ועלילו לשלם שנית.

    קראו עוד...

  227. חופשה של מטפלת

    קראו עוד...

  228. נזקי מים בין שוכרים

    קראו עוד...

  229. מקח טעות במכירת רכב

    קראו עוד...

  230. שוכר שהוסיף תוספות במושכר, האם המשכיר חייב לשלם לו עליהם?

    שוכר שהוסיף תוספות במושכר ונטילתם מהמושכר לא יפגע במושכר- יכול לקחת אותם איתו. ואם לא רוצה ליטלם- לא יכול להכריח את המשכיר לשלם. ואם המשכיר מבקש מהשוכר להשאיר את התוספת במושכר- משלם לו הוצאות.

    קראו עוד...

  231. האם מזכיר כולל זכאי לפיצויי פיטורים?

    מזכיר כולל נחשב לעובד וזכאי לפיצויי פיטורים

    קראו עוד...

  232. מהו מעמדם ההלכתי של תשלומי פיצויים בגין תקיפה מינית?

    תשלומים אלו מגיעים לקורבן כחלק מעונש שמענישים את התוקף. בדין הפלילי אין איסור ערכאות והתשלום מגיע לנפגע.

    קראו עוד...

  233. מי שסייע לחבירו להיכנס למקום ללא תשלום, חייב לשלם עבור החבר?

    המסייע לחברו לגנוב חייב לשלם, כיוון שהוא גרם נזק למפעילי המקווה וכיוון שיש לו דין של מסייע לגנב.

    קראו עוד...

  234. האם חייבים לשלם על שריטה שנגרמה לרכב?

    יש חובה לשלם על שריטה שנגרמה לרכב אם הרכב הוא חדש ונהוג לתקן או שיש לו ירידת ערך. אבל אם לא נהוג לתקן דבר זה או שמדובר על רכב ישן ומלא שריטות- פטור.

    קראו עוד...

  235. מוכר נקב במחיר זול, והקונה הבין שהמחיר יקר, והסכים לשלם. מה המחיר הקובע?

    אם נעשתה פעולת קניין המחיר נקבע על פי המוכר. אם עוד לא נעשתה פעולת קניין המוכר יכול לבקש מחיר גבוה יותר, ובתנאי שאין בדברים משום אונאה.

    קראו עוד...

  236. קבלן שנתן הצעת מחיר נמוכה ואח"כ רוצה העלאת מחיר בגלל טעויות

    קבלן שנתן הצעת מחיר אינו יכול לחזור בו ולטעון שטעה בהצעה והמחיר הוא גבוה יותר. אולם יש מספר יוצאים מהכלל: א. התגלו נתונים חדשים שלא היו ידועים לקבלן. ב. המזמין העלים פרטים מהקבלן והקבלן סמך על דבריו של המזמין. ג. חריגה הגבוהה בחמישית מהמחיר המקובל בשוק.

    קראו עוד...

  237. מעמדו ההלכתי של זכרון דברים

    זיכרון דברים שעומד בקריטריונים החוקיים ומהווה חוזה לפי החוק יהווה חוזה מחייב אף לפי דין תורה.

    קראו עוד...

  238. האם מותר לעשות קניין חליפין עם תלוש של רמי לוי או עם שטר כסף?

    אין לעשות קניין חליפין עם שטר כסף או תלוש של רמי לוי.

    קראו עוד...

  239. אישה שהתגרשה ואחרי שנים ביטלו את נישואיה, האם היא מותרת לכוהן

    אישה שהתגרשה ואחרי שנים בטלו את נישואיה עדיין אסורה לכוהן כיוון שאישה שקבלה גט ברבנות יש לכך קול יותר מאשר נישואין אזרחיים ולכן האיסור תקף מדרבנן.

    קראו עוד...

  240. צוואה הלכתית וצוואה רגילה

    לפי התורה לא ניתן להוריש רכוש שלא על פי סדר הנחלות הרגיל. אולם ניתן לתת מתנה מחיים בצורות מסויימות וזו צוואה הלכתית. אמנם ניתן להשתמש בצוואה אזרחית כנספח לצוואה הלכתית או להיפך ובתנאי שאין סתירה ביניהם. בכל הצוואות אין צורך בעדים אולם עדים עשויים למנוע ערעורים שאחד הצדדים עלול לערער על הצוואה ביום מין הימים.

    קראו עוד...

  241. האם מותר לתת מעשר כספים לבן משפחה לצורך קניית דירה?

    מותר לתת מעשר כספים לבן שאיננו מסוגל לשכור דירה. אבל אם הוא יכול לעמוד בכך ואין לו יכולת לרכוש דירה אין להשתמש בכספי מעשר לצורך כך.

    קראו עוד...

  242. האם רב שחזר בו מדיון בוררות חייב בתשלום הוצאות לצדדים?

    במקרים מסוימים ניתן לחייב את הרב שחזר בו ללא סיבה מוצדקת בתשלום הוצאות

    קראו עוד...

  243. שכן הבטיח לא לדרוש תשלום ועכשיו חוזר בו

    שכן שהרחיב את דירתו הבטיח לשכנים לא לדרוש תשלום עבור השימוש בהרחבה כמרפסת ואח"כ חזר בו. הבטחה לתת מתנה גדולה אינה מחייבת. אולם אם ההבטחה נתנה בתמורה להסכמת השכנים יש לראות בה תשלום שלא ניתן לחזור ממנו.

    קראו עוד...

  244. מתווך הציע דירה שאחר כך הלקוח ראה בעיתון, האם חייב בדמי תיווך?

    המתווך זכאי לקבל דמי תיווך אם הועילה הצעתו במשהוא לעסקה. במקרה זה הוא יקבל דמי תיווך חלקיים. אבל אם לא הועילה הצעתו הראשונה כלל- אין לו זכות לקבל דמי תיווך.

    קראו עוד...

  245. מי פודה את הבן הגדול, האב הערל או הבן החוזר בתשובה?

    במקרה שבו האבא הוא ערל יש להעדיף שהבן יפדה את עצמו.

    קראו עוד...

  246. עריכת צוואה בגיל צעיר

    אין חשש בעריכת צוואה בגיל צעיר

    קראו עוד...

  247. עובד נשכר לעשות עבודה שהתבררה אחר כך כמיותרת, האם זכאי לשכר?

    העובד זכאי לקבל שכר אף אם אחר כך התברר שהעבודה היא מיותרת.

    קראו עוד...

  248. הודעה מראש לפני התפטרות

    עובד צריך להודיע מראש לפני עזיבתו. זמני ההודעה צריכים להיות לפי מה שהחוק קובע.

    קראו עוד...

  249. משכיר שהזמין חשמלאי והתקלקלו מכשירים של שוכר

    קראו עוד...

  250. התחייבות שנתית לנהג הסעות כאשר הנהג אינו נוסע בזמן

    אדם התחייב שנה מראש לשלם לנהג שיסיע את בנו בתום הלימודים, אבל הנהג אינו יוצא בתום הלימודים אלא רבע שעה מאוחר יותר.

    קראו עוד...

  251. בניית גגון שחלק ממנו נכנס לתוך אויר החצר של שכן

    אדם בנה גגון, הגגון נכנס קצת לתוך אויר החצר של השכן

    קראו עוד...

  252. ספק אם גרם נזק

    אשה חוששת שגרמה נזק למכונית אך איננה יודעת זאת בוודאות.

    קראו עוד...

  253. תושב חדש שמחוייב לשלם מיסי ישוב שלא יודעו לו כשהחליט להתגורר בישוב

    אדם עבר לישוב חדש, ורק לאחר שעבר נודע לו על מס שהוא מחוייב לשלם, שלא הודיעוהו עליו לפני כן.

    קראו עוד...

  254. מעסיק שהבטיח שאם יועבר אליו בונוס הוא יועבר לעובד, הבונוס הועבר למרות שהעובד לא קיים את התנאי

    מזמין עבודה הבטיח לקבלן בונוס נכבד אם ישלים את העבודה עד תאריך פלוני. הקבלן אמר לעוב' שהוא לא מאמין שהבונוס אכן ינתן, אבל אם ינתן - ילך כולו לעובד. העובד הזדרז מאד אך לא סיים את העבודה עד התאריך הנקוב. למרות זאת נתן המזמין את הבונוס. המעסיק שילם לעובד רק מחצית מהבונוס.

    קראו עוד...

  255. הקמת הקדש בבית הדין השרעי

    האם מותר לחדש הקדש שהוקדש בבית הדין השרעי

    קראו עוד...

  256. חתמו חוזה למכירת בית והמחירים התייקרו

    אדם חתם חוזה עם קבלן למכירת בית. הבניה התעכבה והמחירים התייקרו. הקבלן דורש סכום גבוה יותר.

    קראו עוד...

  257. גנב שתרם רכוש גנוב למוסד צדקה

    גנב שתרם רכוש גנוב למוסד צדקה. המוסד מכר את הרכוש. האם הוא צריך לשלם לבעלים

    קראו עוד...

  258. לימוד ממי שקנה קורס מקוון

    האם מותר ללמוד מאדם שקנה קורס מקוון

    קראו עוד...

  259. הוצאת תלוש משכורת לבן משפחה

    האם מותר להוציא תלוש משכורת לבן משפחה כאשר הוא גם קצת עובד

    קראו עוד...

  260. השבת מקדמה כאשר הסחורה הנמכרת התגלתה כלא תקינה

    אדם שילם מקדמה על קניית מכונית. המכונית נלקחה לבדיקה ונמצאה לא תקינה. האם אפשר לתבוע את השבת המקדמה.

    קראו עוד...

  261. עזיבת דירה שכורה בגלל עובש

    האם אדם שרוצה לעזוב דירה בגלל שבחורף מופיע בה עובש צריך להודיע מראש

    קראו עוד...

  262. האם דיין חייב לנמק את פסק הדין?

    קראו עוד...

  263. תפילה ביחידות כדי שלא להפסיד כסף

    האם אדם רשאי להתפלל ביחידות כשהליכה למניין תגרום לו להפסדים

    קראו עוד...

  264. אדם שעזב את עבודתו בגלל מחלוקת על הפרטים שסוכמו עם המעסיק

    אדם עזב את עבודתו כי לטענתו סוכמו עימו פרטים אחרים. הוא עובד בעבודה כבר זמן רב, אך לטענתו סוכם עימו על שינוי.

    קראו עוד...

  265. נהג שגרם נזק כשסטה כדי שלא להתנגש בעבריין תנועה שעקף שלא כחוק.

    נהג סטה כדי שלא להתנגש בעבריין תנועה שעקף שלא כחוק. הנהג גרם נזק לרכב חונה. האם אפשר לחייב את העברין העוקף?

    קראו עוד...

  266. שוכר דירה שהזמין תקון בבית וטוען שהמשכיר אמר שישלם

    שוכר דירה הזמין בעל מקצוע שיתקן חלון בבית. השוכר אמר לבעל המקצוע שהמשכיר ישלם. המשכיר לא דיבר ישירות על בעל המקצוע. כעת גם המשכיר וגם השוכר מתחמקים מלשלם.

    קראו עוד...

  267. משכיר דירה לכמה ימים שהסכים שהשוכר ישאר לילה נוסף בתנאי שינקה את הדירה, והשוכר לא ניקה.

    אדם השכיר דירה לכמה ימים. הוא הסכים שהשוכר ישאר לילה נוסף, בתנאי שינקה את הדירה. אחיו של השוכר ישנו בדירה לילה נוסף אך לא ניקו. המשכיר דורש תשלום על הלילה הנוסף.

    קראו עוד...

  268. חוזה מנוגד לחוק

    אדם מכר מחסן בבית משותף לאדם שאינו גר בבניין, האם החוזה חל ע"פ ההלכה

    קראו עוד...

  269. מכירת שובר קניה בניגוד לתנאי החברה

    האם מותר למכור שובר קניה שתנאי החברה הם שהוא לא ניתן להעברה?

    קראו עוד...

  270. דירה שנקנתה ע"י אחד מבני הזוג ונרשמה על שם האחר

    בני זוג קנו דירה מכספי האשה, אך היא נרשמה על שם שניהם. מה דין הדירה אם בני הזוג התגרשו.

    קראו עוד...

  271. תקלה חמורה שהתגלתה ברכב לאחר מכירתו

    אשה מכרה רכב, ולאחר מכן התגלתה בו תקלה. האשה לא ידעה על התקלה אך היו כמה סימנים מוקדמים שהאשה לא סיפרה עליהם לקונה (מחסור בשמן ).

    קראו עוד...

  272. שינויים בדירה בבית משותף

    אחד השכנים בבית משותף פיצל את דירתו לדירות משנה, וכן הוציא מרפסת המפריעה לשימוש הסדיר של השכן מעליו.

    קראו עוד...

  273. אדם שגרר בטעות דוקרנים לכביש, וכתוצאה מכך נגרם תקר לרכב שעבר שם

    גנן גרר עצים גזומים. עם העצים נגררו דוקרנים לכביש. נהג עבר שם ועלה על הדוקרנים

    קראו עוד...

  274. חוזה שכירות שתם תקפו אבל השוכרים המשיכו לגור בבית ולשלם וכעת הם מבקשים לחזור בהם

    אדם שכר בית, תקופת השכירות תמה, אבל השוכרים המשיכו לשבת בבית ולשלם. בחוזה נאמר שבתום התקופה אפשר לחדש את החוזה. לכן יש לפרש את התנהגות הצדדים כהסכמה לחדש את החוזה. ולכן אם ירצו השוכרים לבטל יצטרכו לשלם עד שימצא שוכר חדש.

    קראו עוד...

  275. פתיחת עסק עצמאי לאחר הדבר הוצע לו ע"י חברה

    לאדם הוצע לעבוד בעבודה מסויימת מטעם חברה מסויימת, ואולם הוא לא הסכים לתנאים שהתנו עמו ולכן ההצעה לא יצאה אל הפעל. כעת הוא רוצה להפעיל את הדבר באופן עצמאי. נפסק שהדבר מותר.

    קראו עוד...

  276. רמאות גוי בחברה בחו"ל

    אנשים רוצים לנסוע ברכבת בחו"ל, ואינם רוצים שישבו איתם בתא גויים או נשים. לכן הם רוצים לקנות גם את שאר המקומות בתא, ולדווח שזה עבור נכים כדי להוריד את המחיר. הרב אסר לעשות כן

    קראו עוד...

  277. החלטת כלים של קבלן שקיבל כסף ולא השלים את העבודה

    קבלן ערבי קיבל סכום עבור עבודה, וכיון שפרצה המלחמה אינו בא להשלים את עבודתו. הרב התיר לבעל הבית למכור את כליו של הקבלן שנותרו בביתו כדי לגבות מהם את החוב.

    קראו עוד...

  278. בית דין שדן במעמד צד אחד

    בית דין לא יכול לדון במעמד צד אחד אלא בתנאים מסויימים. אם לא כן פסק הדין חסר תוקף.

    קראו עוד...

  279. חתן שהעלים פרטים מהורי האשה, והם מבקשים להחזיר את הוצאות החתונה

    בחור הציג עצמו כשומר תו"מ ותלמיד כולל. הכלה ידעה שאין תוכו כברו אך לא ידעה עד כמה. היא אינה מעוניינת בגירושין. לכן אי אפשר לפסוק שיש כאן מקח טעות.

    קראו עוד...

  280. נייר עמדה 16: זכויות יוצרים בהלכה

    בכנס הדיינים ה-16 שיתקיים בשבוע שלפני פורים תשפ"א יוצג נייר עמדה זה הבוחן את סוגיית זכויות היוצרים בהלכה, ואת תוקפו ההלכתי של חוק זכויות היוצרים תשס"ח-2007

    קראו עוד...